Државна управа Правосуђе Саопштењe

Захтев Управном и Уставном суду да пониште изборе у Мајданпеку

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ је поднео жалбу Управном суду и представку Уставном суду у којима тражи да се нерегуларни избори у Мајданпеку пониште.

Законом о локалним изборима, члан 30, изричито је предвиђено да гласачки листић мора да садржи редни број листе, назив листе, као и лично име првог кандидата на листи. Општинска Изборна комисија је најгрубље прекршила закон, штампајући гласачке листиће који нису садржали лична имена првих кандидата на листама.

Штампању гласачких листића и њиховом преузимању, печатирању и транспорту је присуствовала само СНС, листићи су штампани у предузетничкој радњи у Кучеву предузетника паушалца, члана СНС-а, записник са спорном одлуком општнске Изборне комисије није потврђен и поднета је кривична пријава против председника општинске Изборне комисије из СНС-а. Сам гласачки листић, а ни одлука о његовом садржају нису нигде објављени, тако да нико није имао увид у његов садржај до дана гласања.

Намера СНС-а и њихових кадрова у општинској Изборној комисији очигледно је била да гласачки листић личи на гласачки листић са републичких избора и да на њему нема имена и презимена њиховог локалног кандидата, првог са њихове листе, како би бирачу изгледало да се гласа за Александра Вучића, а да све то прикрије необјављивањем одлуке и ускраћивањем права на приговор.

Ова изборна манипулација, са очигледно незаконитим гласачким листићем, битно је утицала на резултате локалних избора и представља грубо кршење Устава и закона. Општинска Изборна комисија је наше приговоре означила као неблаговремене, потпуно игноришући незаконитост и чињеницу да спорна одлука нигде није објављена. Због тога смо од Управног и Уставног суда тражили да се избори пониште.

Одлуку Управног суда очекујемо у року од 48 сати, у складу са законом. Нашу жалбу и одлуку Управног суда ћемо јавно објавити.

Поновљени избори ће бити одлични за грађане Мајданпека. Добиће још неколико седмица ужурбане градње и изградње општине и њених путева и водовода, злоупотребе Војске Србије у преизборне сврхе, бесплатне наочаре и гинеколошке прегледе у неусловним просторијама синдиката, посету премијера уз 25 аутобуса одушевљених присталица СНС-а из свих крајева Србије, посете министара као и армије активиста СНС-а који ће, осим што ће их испитивати и застрашивати на кућним праговима и преко телефона, дати додатну инјекцију развоју туризма и приходима локалних хотела, кафана и ресторана.

Својим укупним понашањем у предизборној кампањи у Мајданепку, као и понашањем након избора, СНС и Александар Вучић показују да не верују у владавину права и слободан избор грађана. Медији у Србији су у пуном светлу показали медијски мрак на који су пристали под притиском Александра Вучића и његовог кабинета. Изборе у Мајданпеку су, уместо празника демократије и слободног избора грађана, претворили у ноћну мору за грађане Мајднапека.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар