Саопштењe Социјална заштита

Петиција за жалбу Уставном суду против смањења плата и пензија

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” позива грађане да подрже петицију којом се подржава Уставна жалба против два неуставна закона Владе Премијера Александра Вучића којима се смањују плате и пензије. Покрет ће организовати потписивање петиције у свим деловима Србије.

Смањење плата и пензија је не само неморално и противуставно, оно је и економски штетно и гурнуће нас још дубље у кризу.
Александар Вучић обмањује јавност да пензионери одрицањем од своје пензије инвестирају у будућност своје деце. Да је тако, сваки пензионер би готово сигурно подржао то. На жалост, смањењем пензија грађани Србије само плаћају премијера који је неспособан да на прави начин реши економске проблеме земље и грађана, као и његову партијску машинерију са десетинама хиљада партијских кадрова на измишљеним административним радним местима.

У две и по године од када је Александар Вучић на власти, дуг државе повећан је за преко 7 милијадри евра, смањен је број запослених за преко 50.000 и постигнут рекордни дефицит у историји Србије – од преко 2,5 милијарде евра. Цео буџетски приход Србије је једва 8 милијарди евра.

Дошли смо до тога да људи не купују само мање меса, него и хлеба. А укупни очекивани ефекти смањења пензија су 25 милијарди динара на годишењем нивоу, који опет треба да изађу из џепова грађана уместо из добитка привреде чији раст треба подстаћи .

Решење за дугорочни економски опоравак Србије дао је Саша Радуловић још у септембру 2013. године. Покрет “Доста је било- Саша Радуловић” позива грађане да заједно поручимо Премијеру Вучићу и Влади Републике Србије:

„Немојте смањивати пензије. Немојте смањивати плате. То не само да је противуставно и неморално, него је и економски штетно. Од пензија живи пола Србије. Укините сулуде Динкићеве субвенције. Отпустите партијски запослен вишак кадрова са купљеним дипломама из јавног сектора. Уведите универзалну социјалну заштиту за све породице у Србији које немају примања. Оверите свима здравствене књижице. И смањите намете на рад.“

Више информација:
http://dostajebilo.rs/katastrofalan-rebalans-budzeta-nesposobnog-premijera/

—————————————————————————————————–
Конференција за медије поводом петиције против смањења плата и пензија биће одржана у просторијама Покрета “Доста је било – Саша Радуловић” у уторак, 28. октобра, 2014. године у 12:00 часова. За више информација и питања поводом саопштења будите слободни да контактирате Даницу Радишић на 060 431 5554 или путем електронске поште на press@dostajebilo.rs

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Mogla bih da imam razumevanja za smanjenje penzija da je pre ove mere preduzet niz mera koje su na raspolaganju: naplata poreskog duga od tajkuna, ali stvarna naplata čak i uz prodaju i lične imovine porodice (ni penzionere niko ne pita kako će da žive nakon ovog smanjenja penzija), oporezivanje estradnih zvezda koje imaju ogromnu imovinu, a plaćaju minimalan porez na ostvarene prihrode, zatim smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Ako bilo gde završavate neke svoje administrativne poslove veoma je uočljivo šetkanje po hodnicima i ubijanje dosade zaposlenih koji realno nemaju posla. Sigurno postoji još niz mera i na prihodnoj strani i niz ušteda na strani rashoda, a ova mera preko penzija bi eventualno mogla da bude neki od poslednjih pokušaja da se reši problem budžeta.

 • Назив закона је неодговарајући јер се не мења “начин” исплате плата и пензија већ се смањује њихов износ. Начин исплате остаје исти и обавља се у готовом, преко рачуна или достављањем преко поште. Назив “привремено” је такође неодговарајући јер је дефинисан само почетак трајања, али не и крај.

 • Ekonomija ne moze da se popravi ako jedina insustrija bude “industrija preživljavanja”.
  Tokom 90′, kada je preživljavanje bilo nacionalni sport, nestale su čitave grane zanatstva, usluga i proizvodnje koje su danas nenadoknadive.
  Pola Južne Srbije je proizvodilo vrhunsku kožnu robu – danas ih nema.
  Dobrih majstora koji umeju da rade u metalskoj industriji – nema, ostalo 5 jakih privatnika.
  Elektronce, programere, sve smo ih izgubili tada.

  Još je jedna stvar poražavajuća. kod nas se otvaraju fabrike za šivenje robe. Taj posao je bio rezervisan za nerazvijene zemlje Azije. Danas smo mi ti nesretnici.

  Bez dobrih zarada, nema viška, a bez viška nema kupovine fiih proivoda. Na golom hlebu se još nijedna država nije ekonomski razvila vec jedno 2000 godina, od Kartagine.

 • Vaš Sajt trebao bi da se zainteresuje kako to da u sudovima srpskog pravosuđa ima preko 50.000 tužbi u predmetu nezakonite isplate penzija bivšim vojnim penzionerima od 01. januara 2008. godine. Prema Zakonu o Vojsci Srbije, član 193. stav 1. vojne penzionere su izmestili iz Ministarstva odbrane. Ukinuli su im Rešenja o penzionisanju, penzije im isplaćuju na osnovu političkog dogovora umanjene za 11,06%. Sada taj dug je dostigao 30 milijardi dinara.
  Verovatno znate da srpsko pravosuđe je u službi Izvršne vlasti, za bivše vojne penzionere praktično ono i ne postoji.
  U službi izvršne vlasti a na štetu bivših vojnih penzionera upregnut je i Ustavni sud. On je doneo perko 500 Odluka sve su pozitivne da ne bi mogli da podnosimo tužbu sudu u Strazburu.
  Sada opet na nezakoniti način država mi zavlači ruku u džep bez ikakvog stida i ja ću 06.decembra 2014. godine da primim 25% manju penziju od penzije koja me prema pozitivnim srpskim Zakonima sleduje.
  Uvaženi gospodin Kirbi, je 13. juna 2014. godine odao priznanje predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću za njegov doprinos ubrzanju sudskih postupaka i boljem upravljanju sudovima u Srbiji.
  Kada oni hvale, Kirbi, MMF, Svetska banka, OEBS, građanima Srbije koža na leđa puca.

 • Уколико би се Вучић&Co својим мерама придржавали препоруке Фискалног савета у обрнутом редоследу потеза:

  – стриктном наплатом пореза/увођењем сиве економије у легалне токове,
  -пребројавањем / смањењем броја запослених у јавном сектору,
  -консолидацијом јавних предузећа,
  и када би уз набројано:
  – претходно увео платне разреде у јавном сектору, па тек онда
  – за све применио исти, пропорционални и прецизно дефинисан роком систем умањења пензија и плата,

  можда бих се и сложила са применом мера. Овако, то је само маша …страдаће незаштићени и унапред припремљени за одстрел!

 • Gospodine Radulovicu, samo nastavite protiv partijskog zaposljavanja koje jos traje. Mislim da bi imalo velikog efekta kod ovog sludjenog naroda kada bi obecali ” Kada mi dodjemo na vlast otpusticemo sav primljeni partijski kadar na ma gde oni bili, kako SNS tako i DS “

 • Može li neko, stručan za pravna pitanja, da napiše model žalbe PIO fondu kada primimo umanjene penzije i šta da im se traži (rešenje, pravni posnov, i sl), makar da ih zatrpamo zahtevima, kao i predlog tužbe po istom?

 • Gazite po dostojanstvu, obicnih ljudi, mislite da mozda treba da uvedemo porez na siromastvo, da bi mogla da se plati GLAMUROZNA IZVRSNA PARTIJSKA VLAST, SKUPOCENI I VISEGODISNJI SUDSKI PROCESI, PODSTICITE, SIVU EKONOMIJU, TAJKUNE I KRIMINALCE PODRZAVAJTE I DALJE, O VLADAVINI PRAVA I POSTOVANJU OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA GRANTOVANIH USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE, NEMAM KOMENTAR, JER, NE VIDIM DA IMA SVRHU, NA GORE NAVEDENIM ISTINITIM CINJENICAMMA….