Saopštenje Socijalna zaštita

Peticija za žalbu Ustavnom sudu protiv smanjenja plata i penzija

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poziva građane da podrže peticiju kojom se podržava Ustavna žalba protiv dva neustavna zakona Vlade Premijera Aleksandra Vučića kojima se smanjuju plate i penzije. Pokret će organizovati potpisivanje peticije u svim delovima Srbije.

Smanjenje plata i penzija je ne samo nemoralno i protivustavno, ono je i ekonomski štetno i gurnuće nas još dublje u krizu.
Aleksandar Vučić obmanjuje javnost da penzioneri odricanjem od svoje penzije investiraju u budućnost svoje dece. Da je tako, svaki penzioner bi gotovo sigurno podržao to. Na žalost, smanjenjem penzija građani Srbije samo plaćaju premijera koji je nesposoban da na pravi način reši ekonomske probleme zemlje i građana, kao i njegovu partijsku mašineriju sa desetinama hiljada partijskih kadrova na izmišljenim administrativnim radnim mestima.

U dve i po godine od kada je Aleksandar Vučić na vlasti, dug države povećan je za preko 7 milijadri evra, smanjen je broj zaposlenih za preko 50.000 i postignut rekordni deficit u istoriji Srbije – od preko 2,5 milijarde evra. Ceo budžetski prihod Srbije je jedva 8 milijardi evra.

Došli smo do toga da ljudi ne kupuju samo manje mesa, nego i hleba. A ukupni očekivani efekti smanjenja penzija su 25 milijardi dinara na godišenjem nivou, koji opet treba da izađu iz džepova građana umesto iz dobitka privrede čiji rast treba podstaći .

Rešenje za dugoročni ekonomski oporavak Srbije dao je Saša Radulović još u septembru 2013. godine. Pokret “Dosta je bilo- Saša Radulović” poziva građane da zajedno poručimo Premijeru Vučiću i Vladi Republike Srbije:

„Nemojte smanjivati penzije. Nemojte smanjivati plate. To ne samo da je protivustavno i nemoralno, nego je i ekonomski štetno. Od penzija živi pola Srbije. Ukinite sulude Dinkićeve subvencije. Otpustite partijski zaposlen višak kadrova sa kupljenim diplomama iz javnog sektora. Uvedite univerzalnu socijalnu zaštitu za sve porodice u Srbiji koje nemaju primanja. Overite svima zdravstvene knjižice. I smanjite namete na rad.“

Više informacija:
http://dostajebilo.rs/katastrofalan-rebalans-budzeta-nesposobnog-premijera/

—————————————————————————————————–
Konferencija za medije povodom peticije protiv smanjenja plata i penzija biće održana u prostorijama Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” u utorak, 28. oktobra, 2014. godine u 12:00 časova. Za više informacija i pitanja povodom saopštenja budite slobodni da kontaktirate Danicu Radišić na 060 431 5554 ili putem elektronske pošte na press@dostajebilo.rs

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mogla bih da imam razumevanja za smanjenje penzija da je pre ove mere preduzet niz mera koje su na raspolaganju: naplata poreskog duga od tajkuna, ali stvarna naplata čak i uz prodaju i lične imovine porodice (ni penzionere niko ne pita kako će da žive nakon ovog smanjenja penzija), oporezivanje estradnih zvezda koje imaju ogromnu imovinu, a plaćaju minimalan porez na ostvarene prihrode, zatim smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Ako bilo gde završavate neke svoje administrativne poslove veoma je uočljivo šetkanje po hodnicima i ubijanje dosade zaposlenih koji realno nemaju posla. Sigurno postoji još niz mera i na prihodnoj strani i niz ušteda na strani rashoda, a ova mera preko penzija bi eventualno mogla da bude neki od poslednjih pokušaja da se reši problem budžeta.

  • Naziv zakona je neodgovarajući jer se ne menja “način” isplate plata i penzija već se smanjuje njihov iznos. Način isplate ostaje isti i obavlja se u gotovom, preko računa ili dostavljanjem preko pošte. Naziv “privremeno” je takođe neodgovarajući jer je definisan samo početak trajanja, ali ne i kraj.

  • Slogan je ” ne damo penzije”. Nadam se da se peticija odnosi i na plate. Budite određenji pa će i nas biti više.

  • Ekonomija ne moze da se popravi ako jedina insustrija bude “industrija preživljavanja”.
    Tokom 90′, kada je preživljavanje bilo nacionalni sport, nestale su čitave grane zanatstva, usluga i proizvodnje koje su danas nenadoknadive.
    Pola Južne Srbije je proizvodilo vrhunsku kožnu robu – danas ih nema.
    Dobrih majstora koji umeju da rade u metalskoj industriji – nema, ostalo 5 jakih privatnika.
    Elektronce, programere, sve smo ih izgubili tada.

    Još je jedna stvar poražavajuća. kod nas se otvaraju fabrike za šivenje robe. Taj posao je bio rezervisan za nerazvijene zemlje Azije. Danas smo mi ti nesretnici.

    Bez dobrih zarada, nema viška, a bez viška nema kupovine fiih proivoda. Na golom hlebu se još nijedna država nije ekonomski razvila vec jedno 2000 godina, od Kartagine.

  • Vaš Sajt trebao bi da se zainteresuje kako to da u sudovima srpskog pravosuđa ima preko 50.000 tužbi u predmetu nezakonite isplate penzija bivšim vojnim penzionerima od 01. januara 2008. godine. Prema Zakonu o Vojsci Srbije, član 193. stav 1. vojne penzionere su izmestili iz Ministarstva odbrane. Ukinuli su im Rešenja o penzionisanju, penzije im isplaćuju na osnovu političkog dogovora umanjene za 11,06%. Sada taj dug je dostigao 30 milijardi dinara.
    Verovatno znate da srpsko pravosuđe je u službi Izvršne vlasti, za bivše vojne penzionere praktično ono i ne postoji.
    U službi izvršne vlasti a na štetu bivših vojnih penzionera upregnut je i Ustavni sud. On je doneo perko 500 Odluka sve su pozitivne da ne bi mogli da podnosimo tužbu sudu u Strazburu.
    Sada opet na nezakoniti način država mi zavlači ruku u džep bez ikakvog stida i ja ću 06.decembra 2014. godine da primim 25% manju penziju od penzije koja me prema pozitivnim srpskim Zakonima sleduje.
    Uvaženi gospodin Kirbi, je 13. juna 2014. godine odao priznanje predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću za njegov doprinos ubrzanju sudskih postupaka i boljem upravljanju sudovima u Srbiji.
    Kada oni hvale, Kirbi, MMF, Svetska banka, OEBS, građanima Srbije koža na leđa puca.

  • Ukoliko bi se Vučić&Co svojim merama pridržavali preporuke Fiskalnog saveta u obrnutom redosledu poteza:

    – striktnom naplatom poreza/uvođenjem sive ekonomije u legalne tokove,
    -prebrojavanjem / smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru,
    -konsolidacijom javnih preduzeća,
    i kada bi uz nabrojano:
    – prethodno uveo platne razrede u javnom sektoru, pa tek onda
    – za sve primenio isti, proporcionalni i precizno definisan rokom sistem umanjenja penzija i plata,

    možda bih se i složila sa primenom mera. Ovako, to je samo maša …stradaće nezaštićeni i unapred pripremljeni za odstrel!

  • Gospodine Radulovicu, samo nastavite protiv partijskog zaposljavanja koje jos traje. Mislim da bi imalo velikog efekta kod ovog sludjenog naroda kada bi obecali ” Kada mi dodjemo na vlast otpusticemo sav primljeni partijski kadar na ma gde oni bili, kako SNS tako i DS “

  • Može li neko, stručan za pravna pitanja, da napiše model žalbe PIO fondu kada primimo umanjene penzije i šta da im se traži (rešenje, pravni posnov, i sl), makar da ih zatrpamo zahtevima, kao i predlog tužbe po istom?

  • Gazite po dostojanstvu, obicnih ljudi, mislite da mozda treba da uvedemo porez na siromastvo, da bi mogla da se plati GLAMUROZNA IZVRSNA PARTIJSKA VLAST, SKUPOCENI I VISEGODISNJI SUDSKI PROCESI, PODSTICITE, SIVU EKONOMIJU, TAJKUNE I KRIMINALCE PODRZAVAJTE I DALJE, O VLADAVINI PRAVA I POSTOVANJU OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA GRANTOVANIH USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE, NEMAM KOMENTAR, JER, NE VIDIM DA IMA SVRHU, NA GORE NAVEDENIM ISTINITIM CINJENICAMMA….