Zapadna Srbija Intervju

Vreme radi za nas

Na „turneji“ po Srbiji, posle nedavne posete Mionici, lider Pokreta „Dosta je bilo“, Saša Radulović obreo se i u Valjevu, gde je razgovarao sa građanima zainteresovanim za program i aktivnosti te političke organizacije u stvaranju. Kako se čulo, Valjevo je jedan od četiri okruga u Srbiji u kojoj Pokret još nema koordinatora.

 

Radulovic-Foto-DjordjeDjokovicFoto: Đorđe Đoković

 

„Zadovoljni smo načinom na koji širimo našu organizaciju. Dosta smo učinili od trenutka kada smo odlučili da se pojavimo na političkoj sceni Srbije. Idemo korak po korak, uporno i strpljivo, a pokrajinski izbori u Vojvodini, kojih će biti najkasnije 2016, prvi su ozbiljan test koji ćemo polagati. Uveren sam da ćemo tada biti iznad cenzusa, imati poslanike i prerasti u političku partiju“, rekao je Radulović za Kolubarske.rs.

Pritom je podsetio da je Pokret „Dosta je bilo“ na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, uprkos malo vremena i nevelikim sredstvima za kampanju, najbolje rezultate imao u velikim gradovima – centralnim beogradskim opštinama (poput Starog grada i Vračara), Novom Sadu i Nišu, gde je, ili imao preko pet odsto podrške birača, ili bio na granici cenzusa, a u pojedinim od tih sredina, recimo, pobedio je DS.

„Slažem se s Vama da su se naši političari poslednjih godina, do 2000-te ali i potom, svojski potrudili da građanima ogade politiku. Otuda i povećan broj apstinenata, posebno među onima koji glasaju za demokratsku opciju. Otuda i sadašnja popularnost Aleksandra Vučića i SNS. Ali, to ne može trajati večno. Građani će se brzo uveriti u ono što tvrdimo – da Vučić ne može ispuniti ama baš ništa od onoga što obećava. Tada će doći do preokreta, moraće da se okupe snage koje su kadre da spasu Srbiju, tu vidimo i Pokret“, dodao je Radulović.

 

Radulović_i_Branko_Vićentijević_Foto_Đorđe_ĐokovićSaša Radulović i Branko Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na naše pitanje, kako se našao u prošloj Vladi Srbije, kao ministar privrede, odnosno otkuda u politici, Radulović kaže: „Da, bio sam izbor Vučića. Smatrao sam kako je moja obaveza da se, posle svega što sam radio i piso, posle svih kritika, koje sam upućivao vlastima, uključim u rad i pokažem šta znam, pokažem da može bolje i drugačije. Jer, lako je stvari posmatrati sa strane, iz publike, treba izaći na teren i igrati utakmicu. Nažalost, dosta brzo sam se uverio da od ozbiljnih reformi, o kojima se stalno priča, nema ništa, a krunski dokaz bilo je odustajanje od nekoliko zakona koje je pripremilo Ministarstvo privrede, koje sam vodio“.

Zbog čega se to desilo, da li se Vučić predomislio ili su u pitanju nečiji interesi, pitali smo. „Naravno razni interesi, sve su danas interesi! Ministartsvo je institucija, ministru ne možete ništa osim da ga smenite. Toga sam se držao, to mnogima nije odgovaralo…“, kratko kaže Radulović.

Ključni problem je partijska administracija u javnom sektoru, sa najčešće kupljenim diplomama, koja ništa ne radi jer ne zna ništa da radi

Kolubarske.rs: Nakon smene ste u medijima prošli „toplog zeca“!

Radulović: „Da, bilo je očekivano žestoko ali je kratko trajalo. Shvatili su da bi dalji napadi bili kontraproduktivni, da bi pažnju javnosti, samim tim i birača, bili usmereni na Pokret. To je im je bila mudra odluka“, odgovara Radulović i kaže kako je Goran Veselinović bitan šraf u Vučićevoj agitprop mašineriji – čovek koji sve čita, sve gleda, analizira… Kod njega je Vučić formalno bio zaposlen u PR agenciji dok nije postao to što je postao u politici.

Kolubarske.rs:Spočitava Vam se da ste bili i „ozloglašeni“ stečajni upravnik?

Radulović: „Tako je najlakše, kada nemate argumenata oblatite čitavu profesiju. Ne stidim se onoga što sam radio kao stečajni upravnik, sprečio sam mnoge lopovluke, štitio radnike i druge poverioce. Ali, problem je u tome što je naše zakonodavstvo u toj oblasti loše postavilo stvari. Zbog toga smo i pipremili novi Zakon o stečaju, koji je bio u skupštinskoj proceduri, pa se od njega naprečac odustalo“, tvrdi Radulović.

Kolubarske.rs:Smatrate li da se ubistvom Zorana Điniđića mnogo toga u Srbiji promenilo na gore?

Radulović: „Ne mislim da je sve što je radila Vlada Srbije kada ju je vodio Zoran Điniđić bilo idealno jer su problemi bili ogromni. Ipak, bio je trasiran jasan put ka boljitku i oporavku Srbije. Takođe, nemam ni jednu reč opravdanja za ono šta je docnije rađeno, ni za jednu Vladu. Ni za Borisa Tadića, koji je mnogo toga loše uradio, poput energetskog sporazuma sa Rusijom. Naši državnici su, umesto detaljnih dogovora i obezbeđivanja zaštite od mogućih loših posledica, žurili da objave kako su potpisali ovo ili ono kao da je to dovoljno za bolji život. Mi ni sa EU ne znamo da pregovaramo, zbog toga smo i neshvaćeni, pa smo tu gde jesmo“, ocena je Radulovića.

Kolubarske.rs:Srbiji preti bankrot?

Radulović: „To je potpuno jasno, u tom svetlu treba gledati i na pregovore sa MMF-om. Oni se trude da nas održe u životu, stalo im je do toga“.

Kolubarske.rs:Protiv ste subvencija u privredi, protiv Dinkićevih „suludih subvencija“ kako ste rekli?

Radulović: „Apsolutno! Zbog čega mi brinemo brigu svetskih multinacionalnih kompanija? Treba da razvijamo svoju privredu, svoja mala i srednja preduzeća na kojima sve treba da počiva. Velike firme će se snaći, strane kompanije će doći kada za to budu imale interes. Ovako više smo davali strancima za subvencije no što će nam doneti uštede smanjivanjem penzija. Mi smo protiv toga, kao i protiv smanjenja plata!“

 

Radulović_i_Branko_Vićentijević_2_Foto_Đorđe_ĐokovićSaša Radulović i Branko Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs:Šta uraditi sa administracijom, koja bi bila glomazna i za ex YU?

Radulović: „To je jedan od ključnih problema, partijska administracija u javnom sektoru, sa najčešće kupljenim diplomama, koja ništa ne radi jer ne zna ništa da radi. Tog balasta se moramo otarasiti inače nam nema spasa. A da li ste primetili da SNS zapošljava svoje ljude iz partijske mašinerije, a da nije otpustio nikoga iz, recimo, Tadićeve mašinerije, koji su zaposleni na isti način!“

Kolubarske.rs:Za šta se Vi i Pokret „Dosta je bilo“ još zalaže?

Radulović: „Za ukidanje tajnih štetnih ugovora, za uvođenje uinverzalne socijalne i zdarvstvene zaštite za sve, koje će manje koštati od sadašnjih izdvjanja za ta davanja bez naročitih efekata, za smanjenje nameta na rad i ukidanje medijskog mraka… Rečju, želimo da zauvek razmontiramo parazitski sistem koji ubija Srbiju!“

Kolubarske.rs:Znači li to da nema saradnje sa postojećim strankama demokratske opcije?

Radulović: „Da, takvih ponuda imali smo i uoči vanrednih parlamentarnih izbora i odbili smo ih. Bili smo u pravu, što pokazuju i istraživanja javnog mnenja. Neke od njih, DS recimo, su u padu i zaustavljaju se na granici cenzusa od pet odsto. Pokret je na dva odsto ali ta kriva pokazuje tendenciju rasta“.

Saša Radulović kaže i to da je Pokret „Dosta je bilo“ za izmene izbornog sistema na svim nivoima i uvođenje kombinovanog sistema – trećina poslanika i odbornika birala bi se po proporcionalnom sistemu, a dve trećine većinski „direktno, jedan na jedan“.

 

Originalni tekst na Kolubarske.rs

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar