VIDEO Економија Изјава Шумадија

Изјаве Саше Радуловића и Миодрага Зеца за Дневник Краљевачке ТВ

Продаја Телекома стратешком инвеститору је катастрофалан потез и то не би требало радити. Александар Вучић продаје Телеком из истог разлога из кога је и смањио плате и пензије: зато што нема ни знање ни интерес да уведе ред. Буџет је празан и више нема новца да намири своју партијску машинерију и кадрове угуране у јавни сектор, подмири све апетите које имају, субвенционише стране инвеститоре, буразере, пријатеље и кумове. Оно што му је остало након смањења плата и пензија је распроадаја јавних предузећа . Поред Телекома најављане су продаје и Аеродрома, Лутрије, ЕПС-а и Комерцијалне банке.
Шта треба радити са Телекомом уместо продаје стратешком инвеститору? Телеком је потребно професионализовати, увести ред и извести на берзу. Прво се утврди тачно којом имовином располаже Телеком, које су обавезе, укину се буразерски штетни уговори, уради се систематизација радних места и избаце партијски нагурани кадрови. Тако се кроз професионализацију и избацивање странака из управљања Телекомом повећа његова вредност. Обави се докапитализација, уведу мањински финансијски инвеститори који су заинтересовани за раст вредности компаније, а тај новац не иде у буџет партократији веч у саму компанију за инвестиције и технолошко унапређење, како би се спремио излазак на берзу. Па кад Телеком изађе на берзу буде доступан и домаћим пензионим фондовима, и инвестиционим фондовима, грађанима Србије.
То је начин на који се то ради у успешним државама са паметном политичком. Норвешки Теленор или немачки Дојче Телеком су изведени на берзу на овај начин. Када је земља банана-држава као наша, када има корумпирану и неспособну политичку елиту и неспособног премијера, онда практично Влада продаје све не би ли навукла новац у буџет.