VIDEO Ekonomija Izjava Šumadija

Izjave Saše Radulovića i Miodraga Zeca za Dnevnik Kraljevačke TV

Prodaja Telekoma strateškom investitoru je katastrofalan potez i to ne bi trebalo raditi. Aleksandar Vučić prodaje Telekom iz istog razloga iz koga je i smanjio plate i penzije: zato što nema ni znanje ni interes da uvede red. Budžet je prazan i više nema novca da namiri svoju partijsku mašineriju i kadrove ugurane u javni sektor, podmiri sve apetite koje imaju, subvencioniše strane investitore, burazere, prijatelje i kumove. Ono što mu je ostalo nakon smanjenja plata i penzija je rasproadaja javnih preduzeća . Pored Telekoma najavljane su prodaje i Aerodroma, Lutrije, EPS-a i Komercijalne banke.
Šta treba raditi sa Telekomom umesto prodaje strateškom investitoru? Telekom je potrebno profesionalizovati, uvesti red i izvesti na berzu. Prvo se utvrdi tačno kojom imovinom raspolaže Telekom, koje su obaveze, ukinu se burazerski štetni ugovori, uradi se sistematizacija radnih mesta i izbace partijski nagurani kadrovi. Tako se kroz profesionalizaciju i izbacivanje stranaka iz upravljanja Telekomom poveća njegova vrednost. Obavi se dokapitalizacija, uvedu manjinski finansijski investitori koji su zainteresovani za rast vrednosti kompanije, a taj novac ne ide u budžet partokratiji več u samu kompaniju za investicije i tehnološko unapređenje, kako bi se spremio izlazak na berzu. Pa kad Telekom izađe na berzu bude dostupan i domaćim penzionim fondovima, i investicionim fondovima, građanima Srbije.
To je način na koji se to radi u uspešnim državama sa pametnom političkom. Norveški Telenor ili nemački Dojče Telekom su izvedeni na berzu na ovaj način. Kada je zemlja banana-država kao naša, kada ima korumpiranu i nesposobnu političku elitu i nesposobnog premijera, onda praktično Vlada prodaje sve ne bi li navukla novac u budžet.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar