Prenosimo

BIRN: Ministarstvo energetike i dalje krije Memorandum sa Arapima

Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Ministarstvo rudarstva i energetike sa 180 000 dinara zato što je ovaj državni organ odbio da dostavi BIRN-u Memorandum o razumevanju između Elektroprivrede Srbije i arapske firme „Ampleks“.

U decembru 2013. godine potpisan je Memorandum kojim je predviđeno da “Ampleks“ dobije posao ugradnje i nabavki brojila za potrebe EPS-a. BIRN saznaje da se vrednost ovog posla procenjuje na 500 miliona evra.

Kako je BIRN pisao prošlog jula, arapska firma bi posao uradila po principu “ključ u ruke”, što bi podrazumevalo da rukovodi projektom, angažuje podizvođače i kupi brojila srpskih proizvođača.

Brojila bi se kupovala direktno od proizvođača, pošto međudržavni sporazum između Sbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata predviđa da ugovori sklopljeni u skladu sa ovim sporazumom ne podležu javnim nabavkama i tenderima.

BIRN je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Ministarstva rudarstva i energetike 10. jula 2014. godine tražio kopiju Memoranduma koji su potpisali EPS i “Ampleks”.

Ministarstvo je odbilo zahtev uz obrazloženje da su se potpisnice Memoranduma obavezale da ne objavljuju detalje ugovora.

BIRN je Povereniku za informacije od javnog značaja uložio žalbu na ovu odluku Ministarstva. Žalba je usvojena i Ministarstvu je naloženo da dostavi dokument.

Pošto se Ministarstvo oglušilo o prvo rešenje Poverenika, u decembru 2014. godine Poverenik je izrekao kaznu od 20 000 dinara. Kazna nije plaćena, kao što ni dokument nije dostavljen.

S obzirom na to da Ministartvo nije odgovorilo ni po drugom nalogu, Poverenik je 4. marta izrekao i maksimalnu novčanu kaznu od 180 000 dinara.

Ovim su iscrpljene sve zakonske mogućnosti Poverenika, a postupak izvršenja od sada je u nadležnosti Vlade. U kancelariji Poverenika kažu da je u dosadašnjoj praksi Vlada retko kada pozitivno odgovorila na rešenja Poverenika i prinudila neki državni organ da dostavi informacije od javnog značaja.

Do zvaničnih dokumenata možete doći putem linkova u tekstu.

Izvor: birnsrbija.rs

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • To govori o privatizaciji države od strane pojedinaca kroz zloupotrebu svih institucija države. Javni interes se na nivou države pretvara u privatni a društvo tone u bezakonje. Takvo stanje se potom održava pomoću diktature do konačne propasti društva.

  • Postavlja se pitanje zašto se donose zakoni uopšte, izgleda čisto forme radi. Džabe nama i Ustavni sud i Agencija za borbu protiv korupcije i Poverenik i Zaštitnik građana. Demagogija jednog čoveka ruši sve te institucije i stavlja sebe iznad njih ( tobože svi oni rade protiv države ). Još malo šta je ostalo da se opljačka pa će tu biti kraj.