Источна Србија Саопштењe

Град новцем Смедереваца купио безвредно признање из Оксфорда

Приватна компанија малопознатог украјинског бизнисмена Ивана Савова, која носи гламурозан назив „Европска пословна скупштина“ (European Business Assembly – EBA) из Оксфорда, доделила је данас „међународну заставу и уверење о инвестиционој атрактивности“ Граду Смедереву. Уместо градоначелнице награду је отишао да прими директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште Ненад Крчум, наравно, у потпуности о трошку грађана Смедерева.

Међутим, није у питању никаква „престижна награда међународно признате невладине организације“ већ веома уносан бизнис додељивања плаћених награда политичарима и „бизнисменима“ из југоисточне Европе, Африке и Азије, које служе за засењивање домаће јавности. Према писању Центра за истраживачко новинарство Србије, избор „добитника награде“ функционише тако што ЕБА пошаље генерички имејл већем броју појединаца и организација, обавештавајући их да су као лидери у својој области ушли у ужи круг за избор добитника, те да је потребно да плате трошкове пута и смештаја у граду одржавања доделе, учествовања у церемонији, као и трошкове за израду медаље, скулптуре или плакете. Они који прихвате да плате, аутоматски постају награђени. Без икаквих критеријума и оцене достигнућа номинованих, већ искључиво на основу њихове спремности да плате награду више хиљада евра. Тако је бивши градоначелник Београда Драган Ђилас 2012. године само за учешће на овом догађају платио 11 хиљада евра плус преко 7 хиљада евра за израду награде, све из градског буџета. Колико је новца из буџета Града Смедерева дала градоначелница?

Међу ранијим добитницима је чак и Мића „Мегатренд“ Јовановић, доказани плагијатор и купац бројних сличних награда, који је због таквих афера морао да поднесе оставку на место ректора свог универзитета и оде из земље од срамоте. Јовановић је, иначе, био и члан комисије која додељује једну од ЕБА награда, а повукао се одатле непосредно пре него што му је уручена.

Локални тим покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ осуђује овакво ненаменско трошење новца пореских обвезника, расипничко понашање градоначелнице и кићење измишљеним наградама опскурних компанија. Град који је оштетио хиљаде родитеља наплаћујући им дупло већу цену вртића од законом предвиђене, град чија јавна предузећа дугују десетине милиона за струју и комуналије, град који има огроман кредит који исплаћује стављајући локалним предузетницима огромне таксе и намете, a престао је води бригу о најугроженијима, нема тај луксуз и не сме новцем пореских обвезника да купује себи измишљене, безвредне награде.

Локални тим покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ поднео је данас захтев за информације од јавног значаја којим тражи да се објави колико је новца грађана Смедерева бачено на котизацију за учешће на церемонији доделе награда у Лондону, колико на израду награде, а колико на путне трошкове и дневнице представника Града. О свим овим детаљима ћемо обавестити јавност чим добијемо одговоре.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Tako, tako a na pomen poginulim pripadnicima VJ u selu Lipe koji su branili grad 99.-te niko od opstinskih funkcionera se nije udostojio doci u nedelju (19.aprila) ! Sram vs bilo bagro lopovska!

  • 99% Smederevaca smatra da je pomenuta gradonačelnica najveća katastrofa koja je zadesila grad u istoriji, gora od svih poplava, suša i nevremena zajedno. Nema čoveka u gradu koje može da kaže lepu reč o njoj, čak ni najbliži saradnici koji su uz nju iz straha, ne iz poštovanja. Na žalost, nema nam spasa od nje barem do izbora, a obzirom da je na vreme prešla u SNS i čak postala njihov poverenik za Podunavski okrug – verovatno ni nakon njih. Što bi Smederevci rekli – zagulili smo ga!