Istočna Srbija Saopštenje

Grad novcem Smederevaca kupio bezvredno priznanje iz Oksforda

Privatna kompanija malopoznatog ukrajinskog biznismena Ivana Savova, koja nosi glamurozan naziv „Evropska poslovna skupština“ (European Business Assembly – EBA) iz Oksforda, dodelila je danas „međunarodnu zastavu i uverenje o investicionoj atraktivnosti“ Gradu Smederevu.Umesto gradonačelnice nagradu je otišao da primi direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Nenad Krčum, naravno, u potpunosti o trošku građana Smedereva.

Međutim, nije u pitanju nikakva „prestižna nagrada međunarodno priznate nevladine organizacije“ već veoma unosan biznis dodeljivanja plaćenih nagrada političarima i „biznismenima“ iz jugoistočne Evrope, Afrike i Azije, koje služe za zasenjivanje domaće javnosti. Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, izbor „dobitnika nagrade“ funkcioniše tako što EBA pošalje generički imejl većem broju pojedinaca i organizacija, obaveštavajući ih da su kao lideri u svojoj oblasti ušli u uži krug za izbor dobitnika, te da je potrebno da plate troškove puta i smeštaja u gradu održavanja dodele, učestvovanja u ceremoniji, kao i troškove za izradu medalje, skulpture ili plakete. Oni koji prihvate da plate, automatski postaju nagrađeni. Bez ikakvih kriterijuma i ocene dostignuća nominovanih, već isključivo na osnovu njihove spremnosti da plate nagradu više hiljada evra. Tako je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas 2012. godine samo za učešće na ovom događaju platio 11 hiljada evra plus preko 7 hiljada evra za izradu nagrade, sve iz gradskog budžeta. Koliko je novca iz budžeta Grada Smedereva dala gradonačelnica?

Među ranijim dobitnicima je čak i Mića „Megatrend“ Jovanović, dokazani plagijator i kupac brojnih sličnih nagrada, koji je zbog takvih afera morao da podnese ostavku na mesto rektora svog univerziteta i ode iz zemlje od sramote. Jovanović je, inače, bio i član komisije koja dodeljuje jednu od EBA nagrada, a povukao se odatle neposredno pre nego što mu je uručena.

Lokalni tim pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ osuđuje ovakvo nenamensko trošenje novca poreskih obveznika, rasipničko ponašanje gradonačelnice i kićenje izmišljenim nagradama opskurnih kompanija. Grad koji je oštetio hiljade roditelja naplaćujući im duplo veću cenu vrtića od zakonom predviđene, grad čija javna preduzeća duguju desetine miliona za struju i komunalije, grad koji ima ogroman kredit koji isplaćuje stavljajući lokalnim preduzetnicima ogromne takse i namete, a prestao je vodi brigu o najugroženijima, nema taj luksuz i ne sme novcem poreskih obveznika da kupuje sebi izmišljene, bezvredne nagrade.

Lokalni tim pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je danas zahtev za informacije od javnog značaja kojim traži da se objavi koliko je novca građana Smedereva bačeno na kotizaciju za učešće na ceremoniji dodele nagrada u Londonu, koliko na izradu nagrade, a koliko na putne troškove i dnevnice predstavnika Grada. O svim ovim detaljima ćemo obavestiti javnost čim dobijemo odgovore.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tako, tako a na pomen poginulim pripadnicima VJ u selu Lipe koji su branili grad 99.-te niko od opstinskih funkcionera se nije udostojio doci u nedelju (19.aprila) ! Sram vs bilo bagro lopovska!

  • 99% Smederevaca smatra da je pomenuta gradonačelnica najveća katastrofa koja je zadesila grad u istoriji, gora od svih poplava, suša i nevremena zajedno. Nema čoveka u gradu koje može da kaže lepu reč o njoj, čak ni najbliži saradnici koji su uz nju iz straha, ne iz poštovanja. Na žalost, nema nam spasa od nje barem do izbora, a obzirom da je na vreme prešla u SNS i čak postala njihov poverenik za Podunavski okrug – verovatno ni nakon njih. Što bi Smederevci rekli – zagulili smo ga!

    • Zato moramo svi da se angažujemo, da ne dozvolimo da i nakon izbora ona tu ostane. Hoćete da pomognete?