Источна Србија Преносимо

Блиц: Чему служи и колико кошта признање Смедереву у Лондону

Оксфорд само за домаћу употребу

Град Смедерево је у Лондону примио “међународну заставу и уверење о инвестиционој атрактивности”.

rsz_blic

Признање додељује Међународни експертски  савет Европске бизнис скупштине (ЕБА).

– Наш савет је препознао ваш град као град са високим инвестиционим потенцијалима из области развоја – пише у допису ЕБА Смедереву, уз позив д учествују у програму “Главна пословна дестинација” и мрими тим поводом додељену му награду.

– Котизација је плаћена за градове који добијају заставу и сертификат, град ће платити само преноћиште и пут до Лондона – рекла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић одговарајући на питање колико ова изненадно указана част кошта Смедеревце.

Међутим, код оваквих признања све функционише тако што се на стотине имејл адреса пошљу дописи попут реченог – па ко одговори…

ЕБА је само једна од неколико сличних организација које су за десетак година у ове две државе поделиле стотине разних награда звучних назива појединцима, фирмама, установама и градовима. Све је легално, “кандидати” постају добитници ако одговоре на номинацију, а и следује им све што је обећано: гала церемоније, светлуцаве награде, дипломе и сертификати…

Подсетимо, Београд је 2012. од ЕБА добио награду за најбољи град, а градоначелник Драган Ђилас за менаџера године.

Велика бура дигла се накнадно, када је објављено да је град Смедерево из буџета исплатио скоро 13.500 долара за котизацију, учешће и награде.

Смедерево је на додели представљао директор Дирекције за урбанизам и изградњу Ненад Крчум.

– Не желим да идем тамо само да бих се сликала, да радим себи кампању. Ради штедње одрекла сам се тог пута – рекла је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, а директор Дирекције је једва, у последњи час, добио визу.

То што је седиште ЕБА у Оксфорду изгледа није случајно. Имају и посебан део организације за универзитете, факултете, више школе… Мића Јовановић и његов тада “Мегатренд”, сада Универзитет “Џон Незбит”, два пута су добили ЕБА награде. Јовановић је и сам неко време био члан “Сократовог комитета” ЕБА.

Украјинац смислио бизнис
ЕБА је приватна фирма, а оснивач и директор је Иван Савов, млади украјински бизнисмен. Занимљиво је да и његов отац Антон има сличну фимру у Харкову која се такође бави доделом награда, а потписница кореспонденције, када дође до тога да се образлаже шта, где и колико треба да се уплати, извесна је Марина Леонтијева. Осим у Лондону, ЕБА има канцеларије и у Украјини, Русији, Нигерији и Ираку.

Извор: Блиц

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Početkom devedesetih je tadašnji gen. direktor BIM Slavija postao menadžer godine. Šepurio se kao ćuran. Kasnije smo saznali, kada je stigao račun, da je to koštalo 5 000$. Ne sećam se tačnog imena ali je početak bio Savet za … . Direktor a verovatno i vlasnik bio je Raičević, poreklom iz okoline Berana.