Istočna Srbija Prenosimo

Blic: Čemu služi i koliko košta priznanje Smederevu u Londonu

Oksford samo za domaću upotrebu

Grad Smederevo je u Londonu primio “međunarodnu zastavu i uverenje o investicionoj atraktivnosti”.

rsz_blic

Priznanje dodeljuje Međunarodni ekspertski  savet Evropske biznis skupštine (EBA).

– Naš savet je prepoznao vaš grad kao grad sa visokim investicionim potencijalima iz oblasti razvoja – piše u dopisu EBA Smederevu, uz poziv d učestvuju u programu “Glavna poslovna destinacija” i mrimi tim povodom dodeljenu mu nagradu.

– Kotizacija je plaćena za gradove koji dobijaju zastavu i sertifikat, grad će platiti samo prenoćište i put do Londona – rekla je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović odgovarajući na pitanje koliko ova iznenadno ukazana čast košta Smederevce.

Međutim, kod ovakvih priznanja sve funkcioniše tako što se na stotine imejl adresa pošlju dopisi poput rečenog – pa ko odgovori…

EBA je samo jedna od nekoliko sličnih organizacija koje su za desetak godina u ove dve države podelile stotine raznih nagrada zvučnih naziva pojedincima, firmama, ustanovama i gradovima. Sve je legalno, “kandidati” postaju dobitnici ako odgovore na nominaciju, a i sleduje im sve što je obećano: gala ceremonije, svetlucave nagrade, diplome i sertifikati…

Podsetimo, Beograd je 2012. od EBA dobio nagradu za najbolji grad, a gradonačelnik Dragan Đilas za menadžera godine.

Velika bura digla se naknadno, kada je objavljeno da je grad Smederevo iz budžeta isplatio skoro 13.500 dolara za kotizaciju, učešće i nagrade.

Smederevo je na dodeli predstavljao direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Nenad Krčum.

– Ne želim da idem tamo samo da bih se slikala, da radim sebi kampanju. Radi štednje odrekla sam se tog puta – rekla je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, a direktor Direkcije je jedva, u poslednji čas, dobio vizu.

To što je sedište EBA u Oksfordu izgleda nije slučajno. Imaju i poseban deo organizacije za univerzitete, fakultete, više škole… Mića Jovanović i njegov tada “Megatrend”, sada Univerzitet “Džon Nezbit”, dva puta su dobili EBA nagrade. Jovanović je i sam neko vreme bio član “Sokratovog komiteta” EBA.

Ukrajinac smislio biznis
EBA je privatna firma, a osnivač i direktor je Ivan Savov, mladi ukrajinski biznismen. Zanimljivo je da i njegov otac Anton ima sličnu fimru u Harkovu koja se takođe bavi dodelom nagrada, a potpisnica korespondencije, kada dođe do toga da se obrazlaže šta, gde i koliko treba da se uplati, izvesna je Marina Leontijeva. Osim u Londonu, EBA ima kancelarije i u Ukrajini, Rusiji, Nigeriji i Iraku.

Izvor: Blic

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Početkom devedesetih je tadašnji gen. direktor BIM Slavija postao menadžer godine. Šepurio se kao ćuran. Kasnije smo saznali, kada je stigao račun, da je to koštalo 5 000$. Ne sećam se tačnog imena ali je početak bio Savet za … . Direktor a verovatno i vlasnik bio je Raičević, poreklom iz okoline Berana.