Енергетика Преносимо

ЕПС радио на штету домаћих фирми, а у корист странаца

Савет за борбу против корупције позвао је надлежне да испитају чињеницу да је Електропривреда Србије (ЕПС) онемогућила домаћа предузећа да буду понуђачи на тендеру за набавку “паметних бројила” и на тај начин омогућила страним понуђачима да победе.

pametno brojilo

“Квалификаторним критеријумима ЕПС је онемогућио домаћа предузећа да буду понуђачи, самостално или у конзорцијуму, што је противно интересима друштва и принципима ЕБРД банке, која финансира пројекат”, наводи се у извештају тог савета о набавци ИТ и мерне инфраструктуре уређаја и инсталација за очитавање струје, који је 27. априла достављен Влади Србије и Министарству рударства и енергетике.

Не само да домаћа привреда није фаворизована, наводи Савет, него је онемогућено њено учешће на тендеру.

Савет стога позива надлежне да преиспитају да ли је ЕПС дефинишући критеријуме за тендер вредан 60 милиона евра, омогућио страним понуђачима да победе на тендеру, елиминишући домаће произвођаче, а затим и да у будућности одраде замену три милиона бројила за 700 милиона евра.

Прочитајте саопштење Савета за борбу против корупције, као и њихов целокупан Извештај о набавци ИТ и мерне инфраструктуре уређаја и инсталација.

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар