Energetika Prenosimo

EPS radio na štetu domaćih firmi, a u korist stranaca

Savet za borbu protiv korupcije pozvao je nadležne da ispitaju činjenicu da je Elektroprivreda Srbije (EPS) onemogućila domaća preduzeća da budu ponuđači na tenderu za nabavku “pametnih brojila” i na taj način omogućila stranim ponuđačima da pobede.

pametno brojilo

“Kvalifikatornim kriterijumima EPS je onemogućio domaća preduzeća da budu ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu, što je protivno interesima društva i principima EBRD banke, koja finansira projekat”, navodi se u izveštaju tog saveta o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija za očitavanje struje, koji je 27. aprila dostavljen Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ne samo da domaća privreda nije favorizovana, navodi Savet, nego je onemogućeno njeno učešće na tenderu.

Savet stoga poziva nadležne da preispitaju da li je EPS definišući kriterijume za tender vredan 60 miliona evra, omogućio stranim ponuđačima da pobede na tenderu, eliminišući domaće proizvođače, a zatim i da u budućnosti odrade zamenu tri miliona brojila za 700 miliona evra.

Pročitajte saopštenje Saveta za borbu protiv korupcije, kao i njihov celokupan Izveštaj o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija.

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar