Интервју

Радуловић за Истиномер: Субвенције су штетне

Држава се опет враћа субвенцијама за запошљавање, јер то оставља могућност партократији да узима рекет – оценио је Саша Радуловић за “Истиномер” владину Уредбу о условима и начинима привлачења директних инвестиција.

sasa radulovic 01

– Сваки систем субвенција који смо имали до сада је директно везан са корупцијом и могућношћу партократије да узима рекет. Да би партијски паразити оправдали своју потребу за новцем пореских обвезника, пласира се прича о подстицању запошљавања. Узимате порез од произвођача бојлера да бисте субвенционисали другог произвођача бојлера, углавном страног, да му буде конкуренција. Суштина субвенције остаје привилеговање буразерских фирми везаних са врхом политичких странака. Небуразерски привредници, а они су огромна већина, не могу да добију субвенције. Нити могу да добију кредит од Фонда за развој, који је још једна рупа без дна на коју је држава до сада слупала преко две милијарде евра новца пореских обвезника – оценио је Радуловић.

На питање “Истиномера” да ли ће сада бити другачије јер нови закон о улагањима предвиђа бољу контролу трошења субвенција Радуловић је рекао:

– Никаква боља контрола није направљена. Све и да јесте, субвенције нису начин подстицаја привреде. Да бисте некоме дали на поклон један динар, а субвенција је поклон, некоме морате да узмете тај динар. Питање је: да ли чините више штете ономе коме узимате динар, од користи коју добијате поклањајући некоме тај динар? Одговор је недвосмислен – да, штета је већа. Оно што је привреди потребно то су мањи порези и доприноси; разумна бирократија и јасни прописи: правна сигурност и могућност наплате потраживања; разумне каматне стопе у банкама које су мање од очекиване профитне стопе посла. То се једним именом зове: добро пословно окружење.

– Порези и доприноси треба прогресивно да расту од нивоа од 20 одсто. Што зарађујеш више, плаћаш већи порез. Овакав систем прогресивног опорезивања постоји у свим успешним земљама у свету. Смањење пореског оптерећења је најбоља “субвенција”. Неселективна је, иде свима, није подложна корупцији, на њу се не узима партијски рекет, једноставна је. То све не одговора партократији. Није одговарало Тадићевој, па не одговара ни Вучићевој. Они би радије да као Деда Мраз деле државни новац како они мисле да треба, а и себе при том да подмире. Ваља платити и одржавати партијску машинерију и њихове неподмириве апетите. Због тога и пропадамо- истакао је лидер покрета “Доста је било”.

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne mislite da cete progresivnim porezima dodatno oporezovati najbolje strucnjake, koji vec godinama bez glavom bez obzira iz ovakve drzave.

    Pozdrav iz Ceske.

    • Ne mislimo, poreska stopa za one sa najvišim prihodima neće prelaziti 40 %, a to je znatno manje od sadašnje.