Западна Србија Интервју

Стевановић за „Ужичку недељу“: Продаће најбоље фирме да прикрију неспособност

Прети нам опасност да будзашто продамо најбоље јавне фирме и у пакету тржиште тих фирми, уколико власт не буде имала средстава да сервисира јавни дуг – упозорио је Александар Стевановић, потпредседник покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ у новом броју „Ужичке недеље“.

aleksandar stevanovic

Стевановић подсећа да нема привредног раста, да у прва три месеца значајно падају порески приходи, да је оптимизам пословних људи у Србији на најнижем нивоу, а стране инвестиције су на незабележено ниском нивоу, као и да без субвенција готово нико не инвестира.

– Сви индикатори међународних организација показују стару истину, да иста политикa не може дати различите резултате. Као што није било резултата за време власти ДС, тако их нема ни за време власти СНС. Није довољно мењати људе ако они неће да мењају политике – истиче Стевановић.

Зашто јавни дуг Србије енормно расте последње три године?

– Влада стално понавља исту и погрешну политику која се своди на покушај истовремене штедње и подизање пореза. То је покушано већ пет пута и сваки пут смо само продубљавали проблем уместо да га решимо.  Ово  је најбољи пут за јачање сиве економије и пад пореских прихода, што води високом дефициту и порасту јавног дуга. Разлог за тврдоглаво понављање погрешних политике је одсуство жеље да се демонтира партијска држава и да се изврши развлашћење партија од моћи које нису примерене земљи која жели да буде део клуба уређених европских држава.

uzicka nedelja 907Можемо ли ове године да очекујемо привредни раст, као што тврди премијер?

– Не можемо. Још битније је истаћи да је за земљу која је на нивоу развоја као Србија и која има много неупослених ресурса поражавајуће имати стопе раста које су испод 5% годишње. Хвалити се стопама од 0,5% или најављивати 2% на неки начин говори о свести о крајњим дометима актуелних политика. Ако би привреда Србије годишње расла 2%, што је део оптимистичке будућности садашње владе, нама би требало 40 година да просечну плату са 350 евра подигнемо на 700 евра. То је поражавајуће.

Где је излаз? Шта би да сте на месту премијера хитно предузели?

– Излаз је увођење реда. За резултате нам треба систем који ће бити пријатељски бизнису и где ће постојати ред. Потребно је развластити политичке странке кроз демонтирање садашњег партијског система негативне селекције, увести универзално социјално осигурање, избацити државу из привреде, а ојачати државу у судству, полицији, војсци, одбрани од непогода. Другим речима држава треба да ради оно што не може привати сектор, а да престане да ради оно што приватни сектор чини много боље. Мора се професионализовати управљање јавним предузећима, извршити приватизација предузећа у реструктурирању кроз стварење уређеног система којим се то ради, преузети програми земаља ЕУ који би привремено оборили каматне стопе док оне саме не падну услед пада ризика улагања у Србији. Привреда мора добити стимуланс кроз смањење намета на рад и сечу парафискалних намета и неразумних прописа који гуше приватну иницијативу. Субвенције треба укинути свугде осим у пољопривреди. Ми смо на тачки где морамо увести ред у скоро свакој пори друштва, а ја лично не очекујем да се то тренутно деси у Србији јер је очигледно да нема схватања да су институције испред имена, да је систем испред било ког пројекта, а да само уређен систем са тржиштем које се брине о ефикасности и државом која се брине о социјалној сигурности и поштовању правила игре може бити добар за бизнис.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne gine nam bankrot sa ovakvim likovima na vlasti! Samo da ih ne zamene nekakvi desnicari tipa dveri, radikali i tome sl. Moramo spreciti bilo kakvu desnicarsku revoluciju i na izborima smeniti vlast!