Saobraćaj Saopštenje

„Železnice Srbije“ reklamirale ruska preduzeća srpskim novcem

„Železnice Srbije“ već mesecima odbijaju da otkriju koliko je koštala i sa kojim ciljem je vođena besmislena reklamna kampanja kojom su u Beogradu prošle godine promovisana dva ruska preduzeća „RŽD Interenešnl“ i „Russian Railways“.

zeleznice bilbord

Poverenik za informacije od javnog značaja je još u decembru prošle godine, a zatim ponovo pre dva meseca, naložio „Železnicama Srbije” da odgovore na zahtev pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ko je i u kakvu svrhu finansirao reklamnu kampanju pod nazivom „Gradimo zajedno“. Rešenje poverenika je sada dostavljeno pokretu, a doneto je 25. marta i, kako piše, dostavljeno „Železnicama Srbije“.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je novembra prošle godine zatražio podatke o reklamnoj kampanji u korist ruskih preduzeća. Prošle jeseni je na beogradskim ulicama postavljen nepoznat broj bilborda na kojima su, ispod slike voza koji juri, svakako ne po srpskim prugama kojima se inače vozi brzinom od deset do 20 kilometara na sat, bile potpisane dve ruske državne firme „RŽD Internešnl” i „Russian Railways“, kao i „Železnice Srbije“.

Podsećamo i da su, uprkos javnim obećanjima (12. maja, pred brojnim novinarima i tv kamerama) ministarke za infrastrukturu Zorane Mihajlović i direktora „Železnica Srbije“ Miroslava Stojčića, da će nam dostaviti podatke o ulaganjima ovog javnog preduzeća u okviru projekta „Beograd na vodi“, ovi ugovori i investicije i dalje tajna za javnost.

„Železnice Srbije“ godišnje dobijaju državne subvencije vredne preko 13 milijardi dinara, a građani Srbije otplaćuju ruske, kineske i kredite evropskih banaka za kupovinu ruskih i švajcarskih „brzih vozova“ za spore pruge Srbije. Za to vreme „Železnice Srbije“ kriju kako troše novac poreskih obveznika.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ističe da su netransparentno poslovanje i tajni ugovori uzrok povećane korupcije u samom vrhu vlasti. Ozdravljenje ekonomije se neće dogoditi sve dok se ne uvede obaveza svih državnih preduzeća da redovno, jednom mesečno javno objavljuju sve svoje račune, subvencije, troškove, ulaganja, gubitke, sponzorske ugovore, kredite, plate… i to na onaj način kako je to u Ministarstvu privrede i agencijama radio Saša Radulović, dok je bio ministar privrede.

Prilog
Odgovor poverenika po zalbi na AD Zeleznice Srbije

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar