Istočna Srbija Rudarstvo Saopštenje

Spaskovski sprovodi politički progon radnika zbog tvitovanja

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski pokrenuo je postupak otkaza za inženjera dr Branislava Mihajlovića zbog njegovih kritičnih stavova objavljenih na ličnom Tviter nalogu. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” oštro osuđuje odmazdu i politički progon zaposlenih u Boru zbog javno iznetih stručnih stavova kojima se ukazivalo na štetno poslovanje Spaskovskog i njegove ekipe, kao i na posledice koje će zbog toga imati ceo borski okrug i Srbija. Ovo je direktan napad nesposobnog SNS-ovog, URS-ovog kadra na slobodu mišljenja i govora zagarantovane ustavom.

Bor_samo_hrabro

Dr Mihajlović, istaknuti član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, zaposlen kao rukovodilac Sektora za plan i analizu u Rudnicima bakra Bor doo Bor, progoni se po političkoj osnovi i kao primer zastrašivanja svih radnika u RTB Bor. Dr Branislavu Mihajloviću je uručeno Upozorenje o postojanju razloga za otkaz o radu jer je, kako se navodi, sa svog Tviter naloga “na iskrivljen i neistinit način govorio o kompaniji” i to suprotno naredbi direktora da je samo on “ovlašćen za predstavljanje i istupanje u sredstvima javnog informisanja”.

Bizarno je što je upozorenje podvedeno pod “kršenje radne discipline” zato što je navodno dr Mihajlović, kako se navodi, “tvitove obavljao iz radnih prostorija ili u krugu poslodavca”. Upozorenje je usvojeno 28. maja i potpisao ga je direktor RBB-a Nebojša Videnović.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poslao je danas zahteve inspekciji rada zahteve za sprovođenje inspekcijskog nadzora zbog kršenja Ustava i Zakona o radu. Dopis je upućen i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju. Ustavom je, u članu 46 garantovana “sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje”. Pokret je i od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi politički progon našeg člana.

Blagoje Spaskovski i njegovi direktori sprovode nad zaposlenima protivzakonitu i protivustavnu odmazdu isključivo zbog javno iznetih, stručnih stavova. Pokret upozorava da je ovakvo ponašanje suprotno osnovama demokratskog društva i boriće se za zaštitu slobode izražavanja ne samo svojih članova, već svih građana Srbije. Pozivamo i civilno društvo i sindikate da se uključe i pomognu u odbrani slobode govora.

Prilozi

RTB Bor – Upozorenje
RTB Bor – Prijava o povredi radne obaveze
RTB Bor – Izvestaj komisije
RTB Bor – Naredba direktora
RTB Bor – Odgovor zaposlenog
Zahtev ispekciji rada za inspekcijski nadzor
Zahtev Vladi RS o zaustavljanju politickog progona zaposlenih u RTB Bor

Pogledajte prilog Dnevnika N1 televizije

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar