Rudarstvo Saopštenje

Stara topionica i dalje truje građane Bora

I pored investicije od preko 300 miliona evra u novu topionicu, i pored toga što je premijer Aleksandar Vučić sa generalnim direktorom RTB Bor Blagojem Spaskovskim svečano otvorio tu novu topionicu krajem prošle godine, stara topionica nije zatvorena i dalje radi i truje građane Bora. Nova topionica, predstavljena kao “najveći ekološki projekat na Balkanu” nikako da krene da radi punim kapacitetom.

zagadjenje

Da stvari budu još gore, ne prerađuje se naš koncentrat iz Bora, već uvozni. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je dobio informaciju da se u topionicama RTB Bor prerađuje izuzetno loš uvozni koncentrat sa visokim stepenom otrovnih materija i to pod finansijski nepovoljnim uslovima.

Po informacijama kojima naš pokret raspolaže, u RTB Bor je u poslednjih mesec i po dana stiglo 25.000 tona Karajan koncentrata iz Jermenije, koji sadrži visok stepen otrovnih materija, recimo, arsena 0,2 – 0,5 odsto, a maksimalno je dozvoljeno 0,2 odsto. Koncentrat je isporučila firma RED METAL AG 6333 Huenenberg Switzerland iza koje, po našim saznanjima, stoje pojedinci iz Srbije. Menadžment RTB Bor potpisao je ugovor sa firmom Red Metal AG za preradu po ceni tri puta nižoj od tržišne.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” poslao je menadžmentu RTB Bor pitanja o ovom poslu i zagađivanju Bora, pozvavši se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Podsećamo da je investicija u novu topionicu trebalo da iznosi 130 miliona dolara, pa 130 miliona evra, a na kraju nas je koštala preko 300 miliona evra i još nije gotova. Neodgovorni menadžment RTB Bor nikada nije objasnio razliku i pokušava sve da prikrije kroz prevarni UPPR i stečaj, o čemu smo već izveštavali. Kad bude završena, cena prerade bakra će iznositi oko 2.000 dolara po toni katode, dok svetska cena iznosi 600 dolara po toni. Čitava investicija je jedan kolosalan promašaj. Cenu ove promašene investicije, nažalost, neće plaćati nesposoban premijer i njegov nesposoban partijski kadar Spaskovski. Cenu će plaćati svi građani Bora i Srbije.

Prilog
Zahtev za informacije od javnog znacaja – RTB Bor

Oznake
DJB Mladi

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A odakle vama ove informacije?Očigledno tu neko rovari iznutra, a vi ste ga vrbovali. Sramota. I to baš sada kada je Generalni direktor Blagoje Spaskovski formirao komisiju koja treba sve to da zabašuri i aminuje, kao da je sve u redu. Baš sad ste našli da se bavite ovim problemom. Jel vi znate da je zbog tog koncentrata grdan narod ovde nastradao, svi oni koji nisu hteli da u toj ujdurmi učestvuju, kad se to ugovaralo sa navedenom firmom.

  • Pa kako da ne kosta vise nego duplo kad je g.Spaskovski izmedju ostalog sagradio aerodrom za sletanje aviona sa poslovnim partnerima, a napravio je i zooloski vrt!

  • Dosta je …truju nas,osecamo tegobe koje ukazuju na trovanje olovom i drugim metalima ,ja sam odlucila
    tuzicu i RTB i grad i drzavu i vladu koja aminuje da nas truju….treba a stati na put zloupotrebama i dugogodisnjem trovanju,jer kad obolis bas njih briga ,otpisu te…

  • Svega, samo metalurga nema. Postojala je svetska organizacija za zabranu upotrebe koncentrata koji kao nuz produkte sadrže štetne i opasne materije. Koncentrat se deponovao kao neupotrebljiv. Gde su deponije i šta je sa njima ne znamo. Koristi li se sada, ne znamo ali osećamo. Postoje li analize krvi građana Bora i koje su koncentracije As, Hg, Pb i još mnogo čega. Uzgred, Bor je pun vrsnih metalurga koji rade svuda, samo ne u RTB-u. Fleš smelting proces specifičan za bakarni koncentrat nije tehnolohija za igranje, zahteva dobro poznavanje celolupnoh tehnološkog kontinualnog procesa i kao takvog, dovoljno koncentrata na lageru. Stara topionica još uvek radi.

  • Zaista.U gradu je sve gore i gore.Navodno je Vucic upoznat gde je investirao pare i taj isti bio u gradu sa generarlnim koji stalno peva-ne moze mi niko nista i sta bi dao da si na mom mestu.Uzas.Vucic je razocarao sve u gradu a dobro zna da nas grad i dalje ulaze u Beograd-javna tajna.Necemo nista da placamo (mislim na takse za ekologiju).Dno dna su svi Blagojevi poltroni ,a on se bavi tematikom ko negativno pise o Boru.Pa naravno da ce da ljudi pisu jer je to tacno.Truju nam se i deca,a trazite natalitet.Drzavo ti si dno dna.Svi funkcioneri dodju ,najedu si napiju pa odu.Strasno jer se nista nije promenilo sa dolaskom Vucica na vlast.Razocarenje je da nas generalni menja stranke kao carape i uvaljuje se tamo gde ima prodju.UZAS.Gradjani na noge protiv Blagoja Spaskovskog koji je urnisao grad i omalovazavao strucnjake tako sto ih je smenjivao i time degradirao.STOP.DOSTA VISE.