Privatizacija Saopštenje

Agencija potvrdila sukob interesa u “Vršačkim vinogradima” i “Bačkoj Sivac”

Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je navode iz prijave Saše Radulovića da je, u slučaju pokušaja skandalozne privatizacije Vršačkih vinograda i Bačke iz Sivca čija je zemlja ispod žita prodata “Arapima”, bivša zamenica direktora Agencije za privatizaciju Olivera Aranđelović, bila u sukobu interesa.

Ova saradnica Mlađana Dinkića, tada ministra privrede i finansija, istovremeno je bila predsednica Odbora direktora Vršačkih vinograda AD – u restrukturiranju i AD Bačka Sivac u restrukturiranju, kao i predsednica Komisije za sprovođenje licitacije za prodaju imovine Vršačkih vinograda. Sve ove funkcije i ključna pozicija u Agenciji za privatizaciju omogućavale su joj da tokom 2013. godine odigra značajnu ulogu u pokušaju da se Vršački vinogradi praktično poklone kineskom “investitoru” iza koga stoje naši ljudi.
Podsećamo da je u pokušaju privatizacije Vršačkih vinograda primenjen model Mlađana Dinkića po kome, kako je to u svom izveštaju zaključio Savet za borbu protiv korupcije, “Agencija za privatizaciju unapred odredi kupca, dogovori se o ceni, postupak prilagodi tom kupcu, odnosno sprovede tako da samo odabrani kupac može da pripremi dokumentaciju u rokovima i na način koji Agencija odredi, a onda tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je uspešno izvršila prodaju”.

Imovina Vršačkih vinograda je bila procenjena na 17 miliona evra, od čega su samo zalihe vina bile procenjena na 5 miliona evra. Zahvaljujući Dinkićevoj uredbi, imovina Vršačkih vinograda trebalo je da pripadne kineskom “investitoru” za trećinu vrednosti, praktično po ceni koja je u tom trenutku bila jednaka vrednosti njihovog uskladištenog vina.

Agencija za privatizaciju, na čijem čelu je tada bila Olivera Aranđelović, pre oglasa za privatizaciju, odbila je zahtev sindikata i dikretora da se zalihe vina prodaju pre privatizacije. Pošto je “kineski” investotor trebalo da kupi imovinu, svi zaposleni, njih 247, trebalo je da dobiju otkaz, da država isplati otpremnine, a onda da se zaposle kod kineskog “investitora” koji bi dobio subvenciju od 6.000 evra po zaposlenom, odnosno gotovo 1,5 miliona evra. Pored toga, u trenutku kada je procenjivana imovina Vršačkih vinograda, u februaru 2013. godine, nije bilo grožđa na čokotima. U međuvremenu do septembra, grožđe je rodilo, i taj rod je bio vredan oko 6 miliona evra.

“Investitor” je, dakle, trebalo da za 5 miliona evra dobije zalihe vina vredne 5 miliona evra, subvenciju od 1,5 miliona evra, rod grožđa vredan 6 miliona evra, i objekte, opremu i zemljište za “dž”.
Ovaj pokušaj pljačke zaustavljen je dolaskom Saše Radulovića na mesto ministra privrede. Tadašnje Ministarstvo privrede je podnelo i krivičnu prijavu protiv svih učesnika, koja, nažalost, do danas nije procesuirana.

Olivera Aranđelović i dalje radi u Agenciji za privatizaciju.

Država i dalje sprečava da Vršački vinogradi, koji imaju veliki potencijal za razvoj, stanu na svoje noge tako što im blokira račun zbog starih dugova koji su predmet godinama nerešenog sudskog spora.

Prilog
Resenje Agencije za borbu protiv korupcije – Olivera Arandjelovic

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • >>Ova saradnica Mlađana Dinkića, tada ministra privrede i finansija, istovremeno je bila predsednica Odbora direktora Vršačkih vinograda AD – u restrukturiranju i AD Bačka Sivac u restrukturiranju, kao i predsednica Komisije za sprovođenje licitacije za prodaju imovine Vršačkih vinograda…Olivera Aranđelović i dalje radi u Agenciji za privatizaciju…<<
    ********************************
    – Ljudi, bilo kuda, Dinkic i njegovi "Experti" svuda…svuda gde su malverzacije i propast…
    – Dokle ce vise i on i njegovi "kadrovi" harati privredom i finansijama Srbije?
    – Treba hitno istraziti ko ga stiti odn. da li i kome placa da i dalje bude na slobodi, zatim sa imenima zastitnika izaci u javnost a onda ih
    sve strpati u "fijoku" na duzi rok.
    – Naravno uz konfiskaciju licne i porodicne imovine u cilju nadoknade bar dela stete koju su napravili.