Beograd Saopštenje

Utvrditi krivičnu odgovornost za pljačku Beograda

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zatražio je od tri ministarstva, finansija, privrede i građevine, kao i od Republičkog javnog pravobranilaštva, Republičke direkcije za imovinu i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, informaciju da li su dali saglasnost na štetan ugovor „Beograd na vodi“, a ako nisu, šta su iz svog delokruga nadležnosti preduzeli da do tog štetnog ugovora ne dođe.

Institucije koje su dužne da brane interese Srbije, jer ih za to plaćaju građani, nisu smele da dozvole zaključivanje štetnog ugovora o “Beogradu na vodi” i potrebno je utvrditi njihovu odgovornost ukoliko su svojim saglašavanjem doprinele pljački. Jer, zaključenjem ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“, očigledno je narušeno načelo iz obligacionih odnosa o “ekvivalenciji davanja” ugovornih strana i to na štetu Republike Srbije.

U tom pismu piše, ne kradite više...
Foto: Facebook/Ne davimo Beograd

U zavisnosti od odgovora institucija i nakon uvida u to da li su preduzeli neke radnje da zaštite interese Srbije, pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” odlučiće protiv koga treba podneti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja, nemar u obavljanju posla ili namerno pljačkanje državne imovine.

Ugovorom o “Beogradu na vodi” Republika Srbija je oštećena za najmanje milijardu i 200 miliona evra vredno zemljište koje je poklonila Arapima i još stotine miliona evra koje će uložiti u uređenje tog zemljišta, od koga će pretežno arapski partner i povezana lica imati ličnu korist. Premijer Srbije Aleksandar Vučić obmanjuje javnost kad kaže da zemljište u savskom amfiteatru nema nikakvu vrednost. Poznato je da se vrednost zemljišta računa ne samo u odnosu na njegovu poziciju, nego i na to koliko kvadrata može biti izgrađeno na njemu. U slučaju “Beograda na vodi” to je oko 2,2 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva da se hitno poništi štetan ugovor o “Beogradu na vodi” i utvrdi krivična odgovornost pojedinaca koji su do njega doveli.

Prilog:

[PDF] Zahtevi za informacije od javnog značajka prosleđeni Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu finasija RS, Ministarstvu privrede RS, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Republičkom javnom pravobranilaštvu, Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo i Generalnom sekretarijatu Vlade.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Miško! Oni nisu svesni ali mi ćemo biti i te kako svesni kad počnemo da plaćamo račune koje su oni napravili i koje će tek napraviri.

 • “Strani Investitor” je OF ŠOR firma koja ne plaća porez ni u Srbiji ni u Emiratima.
  Kao OF ŠOP firma mi nemamo informaciju ko su strani vlasnici i koliko udela u tim firmama imaju “Prijatelji našeg Vođe”
  Činjenica da je Grad Beograd imao troškove od 15+ miliona Eura a da je “Strani Investitor” uložio doslovce 22,020,000.00 Eura, ukazuje na to da je odnos uloženih sredstava 49/51%.
  Država Srbija je vlasnik 32% a ima obavezu da uloži mnogo više od “Stranog Investitora”.
  Takođe je činjenica da je “Strani Investitor” dobio objekat GEOZAVOD od 2,000 m2 na ekskluzivno korišćenje na 99 godina samo za cenu sređivanja fasade od navodnih 2,000,000 Eura koju je radila firma SNS, bez objavljenog tendera.
  “Strani Investitor” nema obazu plaćanja zakupa za taj prostor 99 godina što je direktna šteta za budžet grada Beograda u čijem je objekat vlasništvu.
  To znači da je “Strani Investitor” dobio GEOZAVOD od 2,000 m2 za 1600 Eura mesečno, tako što je tu sumu uplatio na ime obnove fasade i to direktno nekoj povezanoj firmi sa SNS a ne Gradu Beogradu.
  Sve te manipulacije su ne samo jasne već su očigledno nelegalne.

 • Jedva cekam lokalne izbore u Beogradu maja 2016 kako bih glasao protiv sns-a, zaista ljudi moji, segamegadens direktorcici, nemaju blage veze sa poslom, mome komsiji kome prokisnjava krov nude zamenu postanskih sanducica, verovatno da bi mu redovno stizale komunalije to su im naredili u vrhu stranke, a oni izvrsavaju naredbe, bez grama mozga.

 • Veliki objekti kao što su oni predvidjeni projektom “Beograd na vodi” se obično grade kao izraz izuzetno snažne ekonomije (Dubai, Toronto, Šangaj itd.). Predpostavljam da SNS nije znao u šta se upušta, niti kako da se izvuče, a na ovo poslednje treba svi da se koncentrišemo i sa stanovišta očuvanja identiteta Beograda i sa stanovišta izbegavanja bankrota.