Политика Саопштењe

Премијер „заборавио“ на Закон о пореклу имовине

Закон о пореклу имовине, који би требало да буде један од механизама за пресецање корупције и борбе против организованог криминала, постао је још једна жртва амнезије власти. Премијер Александар Вучић је овај закон обећавао још 2012. године, а последњи пут је половином ове године најавио да ће бити завршен до краја септембра. Вучић очигледно све брже заборавља своја обећања, нарочито кад је у питању борба против корупције.

Закона нема, нити га ико помиње, а у међувремену се припадницима организованог криминала враћа одузета имовина. Кад је премијер одлучно узвикнуо да „не може неко ко има пријављену плату од 50.000 до 70.000 динара, да буде велики газда који има два поршеа или два велика мерцедеса и 17 кућа и станова” (25.7.2015.) грађани су поверовали да је тај закон скоро па готов, а у међувремену су сигурно уверени да се и примењује. Новинари су се једно време распитивали о судбини закона, чак известили да је формирана радна група министарстава финансија и правде која на њему ради, а затим, по обичају, престали да „узнемиравају“ и премијера и јавност.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ упозорава да је веома опасна игра амнезијом којом се премијер Вучић бави, посебно у домену борбе против корупције. Корупција је већа него икад и то се види из огромног броја тајних уговора које врх власти склапа са такозваним инвеститорима. Њене размере се само могу наслутити посредно, из извештаја да је број случајева „мале корупције“ која се пријављује полицији и тужилаштву повећан за 30 одсто.

Закон о пореклу имовине не сме да подели судбину свих бројних Вучићевић обећања о решавању 24 спорне приватизације, о престанку страначког запошљавања, забрани двоструких и троструких функција у државним органима, агенцијама и надзорним одборима и других мера којима је замајавао јавност убеђујући је да је борац против корупције.

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mozda AV konstantno zaboravlja na ranija obecanja, ali to mu ne smeta da stalno lansira nova. Jedno od poslednjih – izgradnja nacionalnog stadiona – je tipican simptom izliva vlasti u mozak, toliko puta vidjen u zemljama treceg sveta. Dok je narod umirao od gladi a drzave nezadrzivo hrlile u duznicko ropstvo, vodje su zidale monumentalne spomenike ljudskoj gluposti.

  • Svi pricaju o zakonu o poreklu imovine, ali kako taj zakon uopste i izgleda da li ga je uopste moguce sprovesti,i do koje godine unazad.Ako ovaj pokret moze da ogovori na ovo pitanje bio bih zahvalan.

    • Odnosi se poslednjih 25 godina, odnosno na imovinu stečenu nakon prelaska iz socijalizma u kapitalizam. Sprovođenje je veoma lako. Krene se od najvrednije imovine: kompanije, novac i nekretnine. Sve potrebne informacije su u APR-u, NBS i katastru. I ide se redom.