Politika Saopštenje

Premijer „zaboravio“ na Zakon o poreklu imovine

Zakon o poreklu imovine, koji bi trebalo da bude jedan od mehanizama za presecanje korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, postao je još jedna žrtva amnezije vlasti. Premijer Aleksandar Vučić je ovaj zakon obećavao još 2012. godine, a poslednji put je polovinom ove godine najavio da će biti završen do kraja septembra. Vučić očigledno sve brže zaboravlja svoja obećanja, naročito kad je u pitanju borba protiv korupcije.

Zakona nema, niti ga iko pominje, a u međuvremenu se pripadnicima organizovanog kriminala vraća oduzeta imovina. Kad je premijer odlučno uzviknuo da „ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova” (25.7.2015.) građani su poverovali da je taj zakon skoro pa gotov, a u međuvremenu su sigurno uvereni da se i primenjuje. Novinari su se jedno vreme raspitivali o sudbini zakona, čak izvestili da je formirana radna grupa ministarstava finansija i pravde koja na njemu radi, a zatim, po običaju, prestali da „uznemiravaju“ i premijera i javnost.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava da je veoma opasna igra amnezijom kojom se premijer Vučić bavi, posebno u domenu borbe protiv korupcije. Korupcija je veća nego ikad i to se vidi iz ogromnog broja tajnih ugovora koje vrh vlasti sklapa sa takozvanim investitorima. Njene razmere se samo mogu naslutiti posredno, iz izveštaja da je broj slučajeva „male korupcije“ koja se prijavljuje policiji i tužilaštvu povećan za 30 odsto.

Zakon o poreklu imovine ne sme da podeli sudbinu svih brojnih Vučićević obećanja o rešavanju 24 sporne privatizacije, o prestanku stranačkog zapošljavanja, zabrani dvostrukih i trostrukih funkcija u državnim organima, agencijama i nadzornim odborima i drugih mera kojima je zamajavao javnost ubeđujući je da je borac protiv korupcije.

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mozda AV konstantno zaboravlja na ranija obecanja, ali to mu ne smeta da stalno lansira nova. Jedno od poslednjih – izgradnja nacionalnog stadiona – je tipican simptom izliva vlasti u mozak, toliko puta vidjen u zemljama treceg sveta. Dok je narod umirao od gladi a drzave nezadrzivo hrlile u duznicko ropstvo, vodje su zidale monumentalne spomenike ljudskoj gluposti.

  • Svi pricaju o zakonu o poreklu imovine, ali kako taj zakon uopste i izgleda da li ga je uopste moguce sprovesti,i do koje godine unazad.Ako ovaj pokret moze da ogovori na ovo pitanje bio bih zahvalan.

    • Odnosi se poslednjih 25 godina, odnosno na imovinu stečenu nakon prelaska iz socijalizma u kapitalizam. Sprovođenje je veoma lako. Krene se od najvrednije imovine: kompanije, novac i nekretnine. Sve potrebne informacije su u APR-u, NBS i katastru. I ide se redom.