Politika Saopštenje

Premijer „zaboravio“ na Zakon o poreklu imovine

Zakon o poreklu imovine, koji bi trebalo da bude jedan od mehanizama za presecanje korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, postao je još jedna žrtva amnezije vlasti. Premijer Aleksandar Vučić je ovaj zakon obećavao još 2012. godine, a poslednji put je polovinom ove godine najavio da će biti završen do kraja septembra. Vučić očigledno sve brže zaboravlja svoja obećanja, naročito kad je u pitanju borba protiv korupcije.

Zakona nema, niti ga iko pominje, a u međuvremenu se pripadnicima organizovanog kriminala vraća oduzeta imovina. Kad je premijer odlučno uzviknuo da „ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova” (25.7.2015.) građani su poverovali da je taj zakon skoro pa gotov, a u međuvremenu su sigurno uvereni da se i primenjuje. Novinari su se jedno vreme raspitivali o sudbini zakona, čak izvestili da je formirana radna grupa ministarstava finansija i pravde koja na njemu radi, a zatim, po običaju, prestali da „uznemiravaju“ i premijera i javnost.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava da je veoma opasna igra amnezijom kojom se premijer Vučić bavi, posebno u domenu borbe protiv korupcije. Korupcija je veća nego ikad i to se vidi iz ogromnog broja tajnih ugovora koje vrh vlasti sklapa sa takozvanim investitorima. Njene razmere se samo mogu naslutiti posredno, iz izveštaja da je broj slučajeva „male korupcije“ koja se prijavljuje policiji i tužilaštvu povećan za 30 odsto.

Zakon o poreklu imovine ne sme da podeli sudbinu svih brojnih Vučićević obećanja o rešavanju 24 sporne privatizacije, o prestanku stranačkog zapošljavanja, zabrani dvostrukih i trostrukih funkcija u državnim organima, agencijama i nadzornim odborima i drugih mera kojima je zamajavao javnost ubeđujući je da je borac protiv korupcije.

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mozda AV konstantno zaboravlja na ranija obecanja, ali to mu ne smeta da stalno lansira nova. Jedno od poslednjih – izgradnja nacionalnog stadiona – je tipican simptom izliva vlasti u mozak, toliko puta vidjen u zemljama treceg sveta. Dok je narod umirao od gladi a drzave nezadrzivo hrlile u duznicko ropstvo, vodje su zidale monumentalne spomenike ljudskoj gluposti.

  • Svi pricaju o zakonu o poreklu imovine, ali kako taj zakon uopste i izgleda da li ga je uopste moguce sprovesti,i do koje godine unazad.Ako ovaj pokret moze da ogovori na ovo pitanje bio bih zahvalan.

    • Odnosi se poslednjih 25 godina, odnosno na imovinu stečenu nakon prelaska iz socijalizma u kapitalizam. Sprovođenje je veoma lako. Krene se od najvrednije imovine: kompanije, novac i nekretnine. Sve potrebne informacije su u APR-u, NBS i katastru. I ide se redom.