Догађај Приватизација

Радуловић са бившим радницима нишких великих предузећа

Некадашњи министар привреде Саша Радуловић обратио се у Нишу бившим радницима ЕИ, МИН и “Грађевинара” који већ годинама потражују заостале плате и рекао да је Влада Србије закочила исплату, због чега је он и поднео оставку.

NisRadnici2

фото: ЈВ

Радници се окупљају сваког петка испред Градске куће тражећи своје плате, а овог пута им се на позив некадашњег вође синдиката радника ЕИ Радише Спасића придружио и Радуловић.

Бивши министар каже да је у његовом мандату фактички било решено питање зарада и да је направљен детаљни план за решавање статуса некада гиганата нишке привреде.

Питање зарада је било решено – план је био да комплетан радни стаж буде повезан, зараде исплаћене и обезбеђене отпремнине за технолошке вишкове. Били су припремљени Закон о стечају и Закон о приватизацији који су ушли у скупштинску процедуру. 20. јануара их је Александар Вучић повукао, а ја сам поднео оставку – рекао је Радуловић.

Он потврђује речи некадашњег вође радника Радише Спасића да је новац за плате радника пропалих предузећа широм Србије био предвиђен буџетом за 2014. годину.

NisRadnici1

фото: ЈВ

У буџету су била предвиђена средства за све наше планове. Нису ништа испоштовали, све што смо планирали је заустављено и комплетна привреда клизи у стечај. Ово је неодговорност власти и премијера Вучића и булументе око њега. Буџет је празан – рекао је Радуловић.

Лидер Покрета “Доста је било” каже да би сада требало да се уради све од почетка, од формирања “личних карата” предузећа, па све до одређивања даље судбине радника и фабрика.

Подсетимо, Спасић је још јула указивао на раније преговоре у којима је учествовао и новац који је још 2014. у буџету Србије планиран за исплату радницима.

Решења и даље нема

Актуелни представник радника Жарко Ђорђевић и већник Михајло Здравковић известили су данас окупљене да решења за њихове проблеме и даље нема и да из Владе Србије не стижу никакви одговори на њихове захтеве.

Радна група је, према нашим сазнањима, сачинила извештај који треба да достави Министарству привреде. И ми желимо да видимо тај извештај, као и да се средства за исплату заосталих зарада уврсте у буџет за 2016. годину, јер би у супротном били у великом проблему – рекао је Здравковић.

Међутим, и Радна група, коју је Здравковић поменуо и која ради на решавању проблема радника некадашњих државних предузећа, за Сашу Радуловића је “шарена лажа”.

Риба не смрди од репа, односно од Радне групе, него од главе, од Владе. Људи то знају и треба да се подсете, јер су то шарене лаже и од тога нема апсолутно ништа, јер њих не интересује увођење реда – каже Радуловић.

Ипак, радници планирају за следећу недељу пут у Београд, у Министарство привреде како би погледали извештај Радне групе и скренули пажњу да читав поступак мора да се убрза.

Аутор А. С. Извор Јужне вести, НИШ

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар