Деманти Приватизација

УРС-овац Алексић на кречењу Прве петолетке са Ђуком

Саша Радуловић је спречио пљачкашку приватизацију “Прве петолетке“, предузећа које су годинама упропаштавали кадрови УРС-а и Млађана Динкића чији је Мирослав Алексић до јуче био члан. Зашто Алексић прихвата “набачену лопту“ Владимира Ђукановића, посланика СНС који је ухваћен у лажи око наводног кречења “Лутрије“ скренуо тему на „Петолетку“ није тешко разумети јер су њихове странке коалициони партнери у Трстенику. Остало је нејасно, само, да ли је и Алексић био на “ноћном кречењу са Ђуком“.

prva_petoletka

У време када је Радуловић био министар, компанија из Белорусије договорила с Вучићем и Динкићем да држава понуди део имовине предузећа “Прве петолетке” на продају по цени од 2,8 милиона евра, односно за 30 одсто процењене вредности и право коришћења на целокупном земљишту за џабе, сви запослени да добију отказ, свих 16 фирми да оде у стечај, а да онда запосли мањи број људи и од државе добије субвенцију од 10.000 евра за сваког од њих. Тако да би добио назад више него што је уложио. То Радуловић није дозволио.

Александар Вучић је зауставио план Саше Радуловића за увођења реда, израду личних карата свих предузећа, попис и процену имовине и обавеза, исплату свих заосталих зарада и повезивање радног стажа за све запослене, Ослобађање свих предузећа од дугова кроз финансијско реструктурирња, анализу тржишта, прављење пословних планова и повратак нормалном пословању. Последица ове недоговорне одлуке неспособног премијера је стечај за све те фирме. То сви радници врло добро знају.


 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • – Sto se “smetlista istorije” tice, prvo smo cekali 12 godina (1988-2000) da sa politicke scene Srbije ode S Milosevic koji je tada bio dirigovano
   satanizovan da je upropastio Srbiju i Srbe u ex-SFRJ. Onda smo cekali jos 12 godina (2000-2012) da sa politicke scene ode DOS-cirkus za koji su neke americke institucije utvrdile da je odgovoran za “isparavanje” oko 50 milijardi (dolara/evra ?) stranih donacija i investicija, plus za namerno lose uradjene privatizacije i decenijske stecajeve.
   – Od 2012-e cekamo da ode StrankaNeukihSrba…
   – Dokle vise da cekamo !?
   – Srbiji definitvno treba novi 5-ti Oktobar da se obracuna sa bulumentom politizovanih hohstaplera i lopova koji haraju Srbijom jos od 1990-e, da ne pominjem i one od 2000-te…!!

 • Gosp. Raduloviču, krajnje je vreme da prestanete sa Vašim “bajkama”.Od kada ste postali istaknuti VEB političar očigledno ste izgubili orijentaciju – ne razlikujete virtuejno i stvarno. Vi ste grobar “Prve petoletke”. To je činjenica. Kao stečajni upravnik u privremenoj ulozi ministra, umesto arogantnog prekida postupka ugovaranja sa beloruskom firmom AMKODOR, trebalo je da se nađe odgovarajuće rešenje kojim bi se, uspostavljanjem novih svojinskih odnosa ojačala već postojeća saradnja sa ovim strateškim partnerom. Vi niste sprečili “pljačkašku privatizaciju”,već ste stvorili osnovu za Vama tako omiljen stečaj ovih fabrika.
  Za promociju svoje “spasonosne funkcije” bilo je potrebno da se projektuje fatalna, doduše u praksi nepostojeća situacija, a uzgred i prilika da se obračuna sa pokojnim URS-om. Čak i da su elementi ugovora postojali u obliku u kojem ih interpretira “spasilac”, oni su bili irelevantni sa stanovišta daljeg odlučivanja. U pitanju je opsesija algoritmom od “lične karte” do UPPR u koji se moraju uklopiti sva preduzeća nezavisno od razlika u ekonomskom statusu i fazi u kojoj se nalaze. Demijurg! Sve od mene potiče!

  • Dragi Dule,
   U tekstu piše šta je taj ugovor predviđao. To bi bila pljačka.
   Ono što je dovelo do stečaja, je neodgovornost i nesposobnost Vučića i svih njegovih kadrova. Kada dođemo na vlast, saznaćete i na šta su sve URS-ovci, sada SNS-ovci, trošili pare.
   Restrukturiranje i postavljanje firme na zdrave noge se u svuda u svetu radi na isti način. Topla voda je izmišljena. I taj put počinje izradom lične karte firme, popisom imovine, i obaveza, izmirivanjem zaostalih zarada, povezivanjem radnog staža, a završava oslobađanjem firme od dugova, analizom tržišta, izradom poslovnog plana i pribavljanjem obrtnih i sredstava za investicije. Svuda u svetu. I jeste, mi smo “opsednuti” ovim načinom rešavanja stvari.
   Pozdrav

 • Istaknuti VEB političar S. Radulović je grobar “Prve petoletke”. To je činjenica. Sve ostalo je mešavina virtuelnog i stvarnog. U nastojanju da objasni nerazuman postupak prekida ugovora sa beloruskom firmom AMKODOR zbog sopstvene opsesije algoritmom od “lične karte” do UPPR-a i shvatanjem da od njega sve počinje uspeo je da ovu, nekada jednu od najuspešnijih firmi, približi njemu toliko omiljenom statusu – stečaju, a usput i da se “obračuna” sa pokojnim URS-om.

 • Poštovani gosp. Raduloviću,
  Pre svega želim da Vam se izvinim zbog vokabulara koji je sa moje strane korišćen u dosadašnjim komunikacijama /Vaš sajt,”Među nama” u Politici/.On je rezultat nemoći da se na drugi, primereniji način iskaže revolt zbog već decenijama tragičnog posrtanja Petoletke i pretvaranja Trstenika – metroplole hidraulike i pneumatike u učmalu srbijansku palanku. Nemoguće je ovde naznačiti sve uticajne faktore koji su na to uticali. Vi ste samo dali značajan “doprinos” ovom procesu.
  Način iskaza, međutim, ne menja suštinu: RASKID UGOVORA SA FIRMOM AMKODOR JE BILA POGREŠNA ODLUKA. Kao ministar privrede, Vi formalno-pravno niste ni imali ovlašćenje da to učinite, jer funkcija monitoringa /čl.62 ZP/ to ne dozvoljava. Ugovarač je, kao što Vam je poznato, Agencija za privatizaciju. Osim toga, privatizacija PPT bila je i predmet međudržavnog ugovora. Zaista je za Ginisa situacija u kojoj ministar može da derogira stav međudržavnog ugovora!
  Sve što je prethodilo ovoj odluci je irelevantno. Važa vešta konstrukcija kojom dokazujete da se radi o pljačkaškoj privatizaciji /prodaja imovine, a ne kapitala, “vizionarska” prognoza da sve ostale fabrike idu u stečaj, subvencije za ponovno zapošljavanje?!/ samo su alibi za pogrešnu odluku i za obračun sa pokojnim URS-om. VAŠA ULOGA NIJE BILA DA SPREČITE, VEĆ DA OMOGUĆITE NASTAVAK PROCESA PRIVATIZACIJE.
  Želim Vam puno uspeha u izbornoj kampanji! U virtuelnom svetu VEB-a već ste znatno iznad cenzusa. Realnost je mnogo surovija.