Događaj Privatizacija

Radulović sa bivšim radnicima niških velikih preduzeća

Nekadašnji ministar privrede Saša Radulović obratio se u Nišu bivšim radnicima EI, MIN i “Građevinara” koji već godinama potražuju zaostale plate i rekao da je Vlada Srbije zakočila isplatu, zbog čega je on i podneo ostavku.

NisRadnici2

foto: JV

Radnici se okupljaju svakog petka ispred Gradske kuće tražeći svoje plate, a ovog puta im se na poziv nekadašnjeg vođe sindikata radnika EI Radiše Spasića pridružio i Radulović.

Bivši ministar kaže da je u njegovom mandatu faktički bilo rešeno pitanje zarada i da je napravljen detaljni plan za rešavanje statusa nekada giganata niške privrede.

Pitanje zarada je bilo rešeno – plan je bio da kompletan radni staž bude povezan, zarade isplaćene i obezbeđene otpremnine za tehnološke viškove. Bili su pripremljeni Zakon o stečaju i Zakon o privatizaciji koji su ušli u skupštinsku proceduru. 20. januara ih je Aleksandar Vučić povukao, a ja sam podneo ostavku – rekao je Radulović.

On potvrđuje reči nekadašnjeg vođe radnika Radiše Spasića da je novac za plate radnika propalih preduzeća širom Srbije bio predviđen budžetom za 2014. godinu.

NisRadnici1

foto: JV

U budžetu su bila predviđena sredstva za sve naše planove. Nisu ništa ispoštovali, sve što smo planirali je zaustavljeno i kompletna privreda klizi u stečaj. Ovo je neodgovornost vlasti i premijera Vučića i bulumente oko njega. Budžet je prazan – rekao je Radulović.

Lider Pokreta “Dosta je bilo” kaže da bi sada trebalo da se uradi sve od početka, od formiranja “ličnih karata” preduzeća, pa sve do određivanja dalje sudbine radnika i fabrika.

Podsetimo, Spasić je još jula ukazivao na ranije pregovore u kojima je učestvovao i novac koji je još 2014. u budžetu Srbije planiran za isplatu radnicima.

Rešenja i dalje nema

Aktuelni predstavnik radnika Žarko Đorđević i većnik Mihajlo Zdravković izvestili su danas okupljene da rešenja za njihove probleme i dalje nema i da iz Vlade Srbije ne stižu nikakvi odgovori na njihove zahteve.

Radna grupa je, prema našim saznanjima, sačinila izveštaj koji treba da dostavi Ministarstvu privrede. I mi želimo da vidimo taj izveštaj, kao i da se sredstva za isplatu zaostalih zarada uvrste u budžet za 2016. godinu, jer bi u suprotnom bili u velikom problemu – rekao je Zdravković.

Međutim, i Radna grupa, koju je Zdravković pomenuo i koja radi na rešavanju problema radnika nekadašnjih državnih preduzeća, za Sašu Radulovića je “šarena laža”.

Riba ne smrdi od repa, odnosno od Radne grupe, nego od glave, od Vlade. Ljudi to znaju i treba da se podsete, jer su to šarene laže i od toga nema apsolutno ništa, jer njih ne interesuje uvođenje reda – kaže Radulović.

Ipak, radnici planiraju za sledeću nedelju put u Beograd, u Ministarstvo privrede kako bi pogledali izveštaj Radne grupe i skrenuli pažnju da čitav postupak mora da se ubrza.

Autor A. S. Izvor Južne vesti, NIŠ

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar