Energetika Saopštenje

Rukovodstvo EPS-a svoju nesposobnost krije iza poplava

Reagovanje na tekst „Da nije bilo poplava, EPS bi bio u plusu“ objavljenog 04.11.2015. godine u listu „Danas“

Na osnovu neimenovanih izvora iz EPS-a, list „Danas“ je neprofesionalno obmanuo čitaoce tvrdnjom da su za milionske gubitke ovog preduzeća krive prošlogodišnje poplave. Za gubitak od 114 miliona evra u 2014. godini krivo je nesposobno, partijsko rukovodstvo javnog preduzeća, sastavljeno od čak 650 direktora, što je broj koji je izneo generalni direktor Aleksandar Obradović, u martu prošle godine.

 

eps-zastave-n1Foto: N1

Po Obradovićevim rečima, EPS ima 14 direktora koji se bave samo marketingom i proizvodnjom magle kakva je i konstatacija da su za milionske gubitke „krive poplave“, odnosno viša sila, protiv koje „uspešni“ direktori i njihove estradne savetnice za medije, naravno, ne mogu ništa.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ se ne bavi dezinformacijama, marketingom i lažima, naročito ne na osnovu neimenovanih izvora. Naše saopštenje o katastrofalnim poslovnim rezultatima i EPS-a zasnovana su na finansijskom izveštaju, koje je EPS podneo APR-u.

U napomenama, uz konsolidovani izveštaj koje je potpisao direktor Aleksandar Obradović, na stranici 34 stoji:

„Kratkoročna potraživanja, po kojima nisu primljene nadoknade u dužem vremenskom periodu, priznata su kao rashod od umanjenja vrednosti u iznosu 22,857 milijardi dinara“ i ona su označena kao „Rashodi po osnovu obezvređenja – potraživanja od električne energije“. Takođe i 2,585 milijardi dinara za reprogramiranje potraživanja za električnu energiju i 1,911 milijardi dinara ostalih potraživanja. Na stranici 34 stoji: „Gubici po osnovu otpisa kratkoročnih potraživanja i reprogramiranih potraživanja od kupaca“ iznose 3,174 milijardi dinara. Ovo zajedno iznosi preko 30 milijardi dinara.

Niko ne spori da je EPS imao i gubitke usled poplava. Ali glavni razlog gubitka je nenaplaćena, a isporučena električna energija.

EPS je 2014. godine napravio konsolidovanu poslovnu dobit od 176 miliona evra, ali su gubitci od nenaplaćene struje iznosili gotovo 300 miliona evra. U prevodu, EPS proizvede, ali ne naplati, odnosno neki plaćaju, a  neki ne. I pored toga, Vlada Srbije je u avgustu mesecu povećala cenu struje za 4,5% i uvela akcizu na struju od 7,5%, tako da građani i privreda od avgusta plaćaju 12% veću cenu struje. Na taj način će Vlada i EPS od privrede i porodica u Srbiji koji uredno plaćaju struju, pribaviti oko 180 miliona evra kako bi platili barem deo računa od 300 miliona evra koliko nas sve koštaju oni koji ne plaćaju struju.

Pozivamo novinare i urednike lista „Danas“ da sami provere u svima dostupnim dokumentima na APR-u da li su ih njihovi neimenovani izvori iz EPS-a slagali i da objave našu reakciju zarad tačnog informisanja javnosti.

 

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=“EPS“ wrapper=“div“ include_date=“true“]
Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Budimo realni, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi segamegadens direktorcici usemili je brend sns-a. Ocigledno je potrebno zameniti management i srednji sloj elektro inzenjerima koji znaju sta je to strujni merni transformator do granicnih pojava i procesa mislim (od teorije melingerovim dijagramom do kratso spajanjem sekindarnih namota) ili imas etf ili „idi begaj knjizicu pod ruku pa na biro“ a prvi zadatak posle izbora bi trebalo da bude statistika desetogodisnjih nabavki ko je dobijajo i ko muljao. Inace, mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica, sve takvi, gotovo sam siguran kao i u EPS-u segamegadens direktorcici.

  • EPS je u obavezi na nadoknadi stetu potrosacima za postavljanje bandera i trafostanica i kablova na privatnim parcelama bez saglasnosti vlasnika i bez gradjevinske dozvole takodje koriste privatne kuce za merno mesto u obavezi su svake 12 godine da bazdare sat ako nisu radili potrosaci imaju pravo da im ospore racune