Индустрија Источна Србија Саопштењe

Премијер Железари дао државну помоћ од 110 милиона евра у децембру 2014. годинe

Премијер је 11. децембра 2014. године потписао закључак Владе којим се Железари за пословање у 2015. години одобрава државни кредит из буџета и Фонда за развој у износу од 13,3 милијарде динара, што износи око 110 милиона евра. Овај закључак владе показује да је премијер обмањивао јавност кад је говорио о успешном пословању новог менаџмента.

 

Zelezara2

 

Истим закључком Влада је одлучила да се Железари продужи рок за враћање кредита из 2012. године за још годину дана, као и да јој Фонд за развој не активира гаранције у износу од 15 милиона евра. Реч је о још једној субвенцији Железари која је само формално представљена у форми кредита, јер је јасно да Железара ни овај нови кредит неће вратити, као што није вратила ни претходне.

Нови менаџмент је овај “кредит” већ увелико потрошио и сада са премијером панично тражи “купца” (кинеског), као нови изговор зашто морају да за 2016. годину дају још новца. Подсећамо да је Железара у 2014.години направила нето губитак од 134 милиона евра и да јој је Агенција за финансирање извоза, по одлуци Владе и премијера, опростила дуг од 36 милиона евра.

Како показује закључак владе, Премијер је “кредит” у износу од 13,3 милијарде динара преусмерио Железари из следећих извора:

  • 2,8 милијарди динара из средстава за подстицање регионалног развоја
  • 3,3 милијарде динара из средстава за STARTUP кредите
  • 676 милиона динара из средстава намењених за запошљавање радника који су остали без посла у процесу транзиције
  • 427 милиона динара из средстава намењених за претварање иновација у производ
  • 1,7 милијарди динара из средстава намењених подстицању квалитета угоститељске понуде
  • 63 милиона динара из средстава за кредитирање прехрамбене индустрије
  • 96 милиона динара из средстава за Фонд  за заштиту животне средине

Премијер је прошле седмице просвети обећао једнократну помоћ од 6.000 динара. У просвети ради 130.000 људи, тако да та “помоћ” износи 6,5 милиона евра. То је 17 пута мање од ове субвенције, односно око 850 евра, преко 100.000 динара, по просветару.
Саша Радуловић је као министар привреде крајем 2013. године покренуо увођење реда. Кренуо је од личних карата, пописа имовине и обавеза, купаца и добављача, анализе тржишта, пословних и инвестиционих планова, како би спречио да се ово катастрофално пословање понови у 2014. години. Неспособни директори је требало да добију отказ. Александар Вучић је зауставио увођење реда и заштитио своје партијске паразите. Саша Радуловић је због тога и поднео оставку у јануару 2014.године.

 

Прилог:

[PDF] Закључак владе

 

Повезани текстови:

[display-posts tag=”Железара” wrapper=”ul” include_date=”true”]

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Gazda sa kumom koji nosi 2 milionceta i desnom rukom koga zovu apartman je uzeo od penzosa 10%, a od januara ce od tih istih penzosa uzeti 9%, kako bi sns kadrovska muckalica i segamegadens direktorcici muljali sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina, sa kojima se odskoro ushemili, sve vec videjno na ovim prostorima, nista novo.

  • Prosto je neverovatno KAKO se olako arči ova država – iza svih ovih marifetluka prepoznajem Dinkićev rukopis, jer taj “ekonomista” , očito, drži Vučića u šaci, nečim. Dinkić je u bolesnom snu da dobije Nobela za ekonomiju…A sahranjuju nas, očigledno…Vladari su odavno golišavi.

  • Ovo je sramotno šta se radi, bukvalno do tančina usavršavaju “come back” Tadića. Baca se novac u bunar.
    P.S. Primetio sam da pisanja tekstova AirSerbia pogrešno pišete prezime jer je u pitanju Dane Kondić, a ne Kordić kako stoji u tekstovima. Zbog tačnosti.