Industrija Istočna Srbija Saopštenje

Premijer Železari dao državnu pomoć od 110 miliona evra u decembru 2014. godine

Premijer je 11. decembra 2014. godine potpisao zaključak Vlade kojim se Železari za poslovanje u 2015. godini odobrava državni kredit iz budžeta i Fonda za razvoj u iznosu od 13,3 milijarde dinara, što iznosi oko 110 miliona evra. Ovaj zaključak vlade pokazuje da je premijer obmanjivao javnost kad je govorio o uspešnom poslovanju novog menadžmenta.

 

Zelezara2

 

Istim zaključkom Vlada je odlučila da se Železari produži rok za vraćanje kredita iz 2012. godine za još godinu dana, kao i da joj Fond za razvoj ne aktivira garancije u iznosu od 15 miliona evra. Reč je o još jednoj subvenciji Železari koja je samo formalno predstavljena u formi kredita, jer je jasno da Železara ni ovaj novi kredit neće vratiti, kao što nije vratila ni prethodne.

Novi menadžment je ovaj “kredit” već uveliko potrošio i sada sa premijerom panično traži “kupca” (kineskog), kao novi izgovor zašto moraju da za 2016. godinu daju još novca. Podsećamo da je Železara u 2014.godini napravila neto gubitak od 134 miliona evra i da joj je Agencija za finansiranje izvoza, po odluci Vlade i premijera, oprostila dug od 36 miliona evra.

Kako pokazuje zaključak vlade, Premijer je “kredit” u iznosu od 13,3 milijarde dinara preusmerio Železari iz sledećih izvora:

  • 2,8 milijardi dinara iz sredstava za podsticanje regionalnog razvoja
  • 3,3 milijarde dinara iz sredstava za STARTUP kredite
  • 676 miliona dinara iz sredstava namenjenih za zapošljavanje radnika koji su ostali bez posla u procesu tranzicije
  • 427 miliona dinara iz sredstava namenjenih za pretvaranje inovacija u proizvod
  • 1,7 milijardi dinara iz sredstava namenjenih podsticanju kvaliteta ugostiteljske ponude
  • 63 miliona dinara iz sredstava za kreditiranje prehrambene industrije
  • 96 miliona dinara iz sredstava za Fond  za zaštitu životne sredine

Premijer je prošle sedmice prosveti obećao jednokratnu pomoć od 6.000 dinara. U prosveti radi 130.000 ljudi, tako da ta “pomoć” iznosi 6,5 miliona evra. To je 17 puta manje od ove subvencije, odnosno oko 850 evra, preko 100.000 dinara, po prosvetaru.
Saša Radulović je kao ministar privrede krajem 2013. godine pokrenuo uvođenje reda. Krenuo je od ličnih karata, popisa imovine i obaveza, kupaca i dobavljača, analize tržišta, poslovnih i investicionih planova, kako bi sprečio da se ovo katastrofalno poslovanje ponovi u 2014. godini. Nesposobni direktori je trebalo da dobiju otkaz. Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda i zaštitio svoje partijske parazite. Saša Radulović je zbog toga i podneo ostavku u januaru 2014.godine.

 

Prilog:

[PDF] Zaključak vlade

 

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=”Železara” wrapper=”ul” include_date=”true”]

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gazda sa kumom koji nosi 2 milionceta i desnom rukom koga zovu apartman je uzeo od penzosa 10%, a od januara ce od tih istih penzosa uzeti 9%, kako bi sns kadrovska muckalica i segamegadens direktorcici muljali sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina, sa kojima se odskoro ushemili, sve vec videjno na ovim prostorima, nista novo.

  • Prosto je neverovatno KAKO se olako arči ova država – iza svih ovih marifetluka prepoznajem Dinkićev rukopis, jer taj “ekonomista” , očito, drži Vučića u šaci, nečim. Dinkić je u bolesnom snu da dobije Nobela za ekonomiju…A sahranjuju nas, očigledno…Vladari su odavno golišavi.

  • Zahvaljujem se na informacijama, ali imam jedno pitanje ? Zasto ste sklonili vest sa dokumentacijom o subvencijama za AIR SERBIA ?

  • Ovo je sramotno šta se radi, bukvalno do tančina usavršavaju “come back” Tadića. Baca se novac u bunar.
    P.S. Primetio sam da pisanja tekstova AirSerbia pogrešno pišete prezime jer je u pitanju Dane Kondić, a ne Kordić kako stoji u tekstovima. Zbog tačnosti.

  • Mozda bi Sasa zaista trebao da potrazi pomoc Evrope, Vucic ce sahraniti Srbiju i buducnost nase dece. Svi ovi podaci su uznemirujuci a ja verujem Evropi. Zivim u njoj…