VIDEO Privreda Saopštenje

Saša Radulović i Aleksandar Stevanović sa novinarima: Gubitak šest preduzeća veći od milijardu evra

Analiza poslovanja Srbijagasa, EPS-a, Železnica Srbije, Petrohemije, Železare Smederevo i Er Srbije pokazala je da je ovih šest kompanija napravilo zajednički gubitak od preko milijardu evra, kad se iz finansijskih izveštaja izvade subvencije koje su iznosile 241 milion evra za ove kompanije.

Vučić je na protivustavnom smanjenju penzija i plata uštedeo 30 miliona evra manje, nego što su iznosile subvencije za ovih šest kompanija.

Nikakve reforme se ne događaju. Imamo nastavak katastrofalnog poslovanja javnog sektora. Ovih istih 6 firmi je u 2013. godini napravilo gubitak od 801 miliona evra i tada su dobili subvenciju od 150 miliona evra. U 2014. godini je postalo gore.

Analiza finansijskih izveštaja koje je Agencija za privredne registre objavila bila je tema konferencije za novinare koju su 11. novembra održali Saša Radulović i Aleksandar Stevanović.

 

kzn

 

Šest gubitaša za dva dana potroši svu pomoć za prosvetu

„Građani još uvek ne vide direktnu vezu između toga kako žive, smanjenja penzija i svega što se događa u privredi i neodgovornosti vlasti i nesposobnosti partokratije da uvede red u državu. Postoji direktna veza između ove dve stvari. Pomoć prosvetarima od 6.000 dinara ukupno iznosi 7 miliona evra, a ovde je reč o gubitku od milijardu evra u 2014. godini za samo 6 firmi i o tome da su te firme dobile subvenciju od 241 milion evra. To je samo ono što se vidi iz finansijskih izveštaja APR-a, a nije sve obelodanjeno“, upozorio je Saša Radulović.

Aleksandar Stevanović je slikovito to dodatno objasnio: „Za dva dana te firme bace u vetar celokupnu pomoć koju će prosvetari sad dobiti“.

„Način na koji država pomaže državna preduzeća su 1. Direktne donacije iz budžeta, 2. Krediti iz fondova ili agencija kako što je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, gde se daju krediti za koje se zna da nikada neće biti vraćeni. Kad država oprosti kredit od 36 miliona evra, Železara to u svojim finansijskim izveštajima prikaže kao prihod. To je jedan od mehanizama, kako se dotiraju firme i kako se to sakriva u finansijskim izveštajima. APR bi trebalo da obelodanjuje te podatke u svojim izveštajima – rekao je Radulović.

Er Srbija kao Hari Poter

„Možete vi da tvrdite da je Er Srbija poslovala dobro i da je ostvarila dobitak, ali ako je taj dobitak ostvaren tako što je svaka porodica u Srbiji iz svog džepa izvadila 3.600 dinara i dala Er Srbiji, tu se ne može govoriti o dobitku nego o želji da se zamaskiraju poslovne performanse kompanije“, rekao je Aleksandar Stevanović.

Stevanović je ocenio da je u pitanju klasičan slučaj maskiranja loših poslovnih rezultata, jer je Er Srbija u političkom smislu jako bitna. „Predstavljaju je kao da je Hari Poter i da ni od čega pravi nešto. Loše je što se skrivaju pravi podaci jer to znači da nema ili volje ili nema znanja da se problemi reše.“

Potpredsednik pokreta je istakao da je sličan slučaj i u Železari Smederevo, gde se takođe kriju pravi poslovni rezultati.

„U nekima preduzećima se ne krije koliki je gubitak, jer smo svi naviknuti da za Petrohemiju ili Železnice, svaka srpska porodica da iz svog džepa po jedno 10.000 dinara, za svaku od njih, da bi oni mogli da nastave da proizvode gubitke“.

Kao ministar privrede Saša Radulović je 2013. godine pokušao da ustanovi pravo stanje stvari u srpskoj privredi i da uvede red. U tome je bio sprečeni posle svega četiri meseca. Nakon toga nastavila se maskarada i sakrivanje katastrofalnih rezultata javnih preduzeća, koja za sobom vuku i privatni sektor koji se prekomerno oporezuje.

Pogledajte celu konferenciju za novinare

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • vidim na apr – u je dostupan izvestaj o poslovanju Telekoma za 2014. Bilo bi interesantno i njihovo poslovanje secirati na nacin na koji su secirani gubitasi . posto mi ekonomija nije struka i iz vidljivih izvestaja ne mogu napraviti zakljucak, zamolio bih vas da to uradite. Verujem da nisam jedini koga to zanima, pogotovo u svetlu skore prodaje Telekoma.
    Hvala

  • Razmisljao sam i razmisljao koji je “osnovni” problem sto pokret DostaJeBilo ne moze da probije barijeru medijske anonimnosti, i dosao do zakljucka sadrzanog u jednoj jedinoj reci koja metaforicki kazuje sve. Magicna rec je “LEDJA” !!
    Vrlo prosto, makar jedan vrlo snazan politicki i ekonomski pokret ili lobi iz inostranstva, ili/i iz zemlje, obrazlozenje:, ima bogatih ljudi u Srbiji koji nisu uprljani i zele legalno da posluju, a koji bi ipak stali iza vaseg gotovo bezkompromisnog programa… to radi na pr. sada Stefafanovic, ocigledno u ovim danima trazi “ledja” i zasigurno napusta DS, samo sto je njegov program previse idealisticki, uopsten i samoafirmativan.

    Dakle, pokretu treba “jak vetar u ledja”, da bi neko cuo i preneo to sto Vi kazete. Bez toga, nazalost, objektivno nema pobede.

  • Brend sns kadrovske muckalice su muljaja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi sns segamegadens direktorcici usemili, uostalom sta ocekivati od gazde kome kum nosi 2 milionceta i desna ruka mu apartman.