Vojvodina Poljoprivreda Saopštenje

Povući zakon za otimanje poljoprivrednog zemljišta

Vlada Aleksandra Vučića na silu i uprkos protestima vojvođanskih poljoprivrednika nameće Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Način na koji je veoma štetan i koruptivan Zakon ušao u skupštinsku proceduru pokazuje kako Vučić u stvari vlada dekretima, koji samo imaju formu zakona.

ne damo zemlju ispod zita

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ zatražio je u avgustu zvaničnim dopisom od Ministarstva poljoprivrede da hitno iz procedure povuče Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu i počne pisanje novog zakona, na novim temeljima. Tekst koji je sada u Skupštini prošao je kroz lažnu i fingiranu javnu raspravu, samo da se zadovolji forma, a konačna verzija je nepoznata čak i najznačajnijim udruženjima poljoprivrednika.

Očigledno je da je jedini razlog za izmenu zakona želja premijera da trećinu najbolje državne zemlje u Vojvodini da krupnom kapitalu u zakup na 30 godina, u netransparentnom postupku, tajnim ugovorima, koji su uvek u Srbiji bili paravan za korupciju.

Temelj poljoprivrede u Srbiji trebalo bi da postanu individualna, porodična poljoprivredna gazdinstva. Umesto davanja u zakup krupnom kapitalu, državnu zemlju treba prodati paorima, porodičnim gazdinstvima koja zaista i obrađuju zemlju. To mora da se ozakoni.

Zemlja treba da bude u vlasništvu onoga koji je obrađuje.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je Ministarstvu poljoprivrede konkretne predloge izmena pojedinih zakonskih rešenja. Zahtevamo da se tekst zakonskih izmena povuče iz Skupštine.

 

Prilog
[PDF] Dopis Ministarstvu poljoprivrede – Predlog izmena zakonskih rešenja

Povezani tekstovi

[display-posts tag=”Zemlja” wrapper=”ul” include_date=”true”]

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Budimo realni, sns kadrovska muckalica cega se god dohvati to i propadne, mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi sns segamegadens direktorcici usemili su svakodnevnica, kada gazdi nosi kum dva milionceta i desnu ruku zovu apartman, nista od svega vise nije za cudjenje, jedva cekam izbore, imate moj glas.

  • Vec nekoliko godina cekam da mi se vrati obradivo polj.zemljiste u postupku restitucije.Zadnji put sam tokom cevrtog meseca ove godine bio pozvan na saslusanje u postupku restitucije u Agenciji u N Sadu i o tome je sacinjen zapisnik/UPRAVNI POSTUPAK/.Shvatio sam,da su to uradili dabi mi malo ulili nade da ce mi ipak vratiti zemlju,ali zasada to je bio samo formalni potez.Dobro je biti u tudjem,koristiti i manipulisati tudjim…To je vrlo licemerno !!! Dali imate neke novije informacije o restituciji,dali zaista mozemo da se nadamo u skorije vreme da ce nam biti vraceno polj.zemljiste.Hvala !!!