Saopštenje

Vlada nesposobna da donosi kvalitetne zakone

Ni posle skoro četiri godine rada na jednom zakonu, Ministarstvo pravde nije u stanju ili ne želi da napravi kvalitetna rešenja zaštite koja su u interesu građana. Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Vlada predložila je “ispod potrebnog i očekivanog nivoa” upozorio je povrenik Rodoljub Šabić.

 


Foto: idownloadblog.com

 

Ovaj nacrt je samo jedno u nizu zakonskih rešenja kojima u poslednjih nekoliko meseci Vlada Aleksandra Vučića direktno radi protiv interesa građana. Podsetimo se samo Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se omogućava da Vučić u direktnoj pogodbi daje 30 odsto državnog zemljišta velikim stranim korporacijama na 30 godina ili pre dva dana predloženog Zakona o ozakonjenju nelegalnih objekata kojim se omogućava legalizacija vikendica sinova Tomislava Nikolića i tajkuna u prirodnim, zaštićenim dobrima. Vučić je uz pomoć zakona pokušao i da najbližim saradnicima i prijateljima omogući da se za male pare domognu atraktivnih vila.

Zakon o zaštiti ličnih podataka je od velike važnosti za građane jer su  podaci iz video-nadzora, biometrije, obrade JMBG na internetu, upotrebe ličnih identifikacionih dokumenata i neposrednog oglašavanja  do sada često zloupotrebljavani. Ova neregulisana materija predstavlja opasnost  ne samo za građane, već i za nastavak finansijske i ekonomske saradnje  inostranstvom.

Pokret zahteva od Vlade da tokom javne rasprave o zakonima usvaja primedbe stručne javnosti, a posebno regulatornih tela. Zahtevamo da se u zakon unesu sve primedbe poverenika Šabića.

 

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar