Медији Саопштењe

Манипулисање медијима из буџета

Одлуком да из буџета, са четири милијарде, настави да финансира јавне медијске сервисе РТС и РТВ Војводине, Александар Вучић је показао да намерава да настави да крши закон и обавезу државе да се повуче из медија. Закон о РТС изричито каже да се јавни сервис финансира из претплате и то је уведено управо да Александар Вучић и њему слични не би контролисали јавни сервис. Вучић ће оваквим финансирањем, економским уцењивањем, наставити да манипулише јавним сервисима.
 

broadcast-studioFoto: mascaroconstruction.com

 

Критичког мишљења, правих информација и вести које су потребне грађанима неће бити ни у локалним медијима, јер је, путем изигравања правних норми и формирањем манипулативних комисија, пронађен модел финансирања само оних медија који су блиски владајућим структурама. После показних примера из Ниша, Крагујевца и других градова, где су готово сав новац добили медији блиски СНС, на реду је Београд.

Комисија, која ће одлучивати о расподели 45 милиона медијима у Београду, састављена је очигледно по вољи гадоначелника Синише Малог. Међу пет чланова, чија је имена објавила Управа града Београда, нема ни једног представника медија који је критички писао о коруптивним пословима градоначелника, али су ту зато новинарке јутарњег програма РТС и Пинк и то у својству „медијских експерата“. Такође, нема ни једног представника великих и репрезентативних медијских удружења, као што су УНС и НУНС, али су ту зато чак два представника удружења спортских новинара града.

Пројектно финансирање медијских садржаја, прописано новим Законом о јавном информисању и медијима био је један од кључних захтева новинара и медијских асоцијација. То је услов независности медија који је требало да им обезбеди независност од власти. Оваквим избором чланова комисије, суштина овог процеса је доведена у питање.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ залаже се за слободне и независне медије који негују дијалог и критичност. Захтевамо да чланови Комисије буду представници највећих новинарских удружења и медијски стручњаци који имају интегритет. Само тако састављена комисија може да гарантује квалитетан медијски садржај у интересу јавности.

 

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар