Mediji Saopštenje

Manipulisanje medijima iz budžeta

Odlukom da iz budžeta, sa četiri milijarde, nastavi da finansira javne medijske servise RTS i RTV Vojvodine, Aleksandar Vučić je pokazao da namerava da nastavi da krši zakon i obavezu države da se povuče iz medija. Zakon o RTS izričito kaže da se javni servis finansira iz pretplate i to je uvedeno upravo da Aleksandar Vučić i njemu slični ne bi kontrolisali javni servis. Vučić će ovakvim finansiranjem, ekonomskim ucenjivanjem, nastaviti da manipuliše javnim servisima.
 

broadcast-studioFoto: mascaroconstruction.com

 

Kritičkog mišljenja, pravih informacija i vesti koje su potrebne građanima neće biti ni u lokalnim medijima, jer je, putem izigravanja pravnih normi i formiranjem manipulativnih komisija, pronađen model finansiranja samo onih medija koji su bliski vladajućim strukturama. Posle pokaznih primera iz Niša, Kragujevca i drugih gradova, gde su gotovo sav novac dobili mediji bliski SNS, na redu je Beograd.

Komisija, koja će odlučivati o raspodeli 45 miliona medijima u Beogradu, sastavljena je očigledno po volji gadonačelnika Siniše Malog. Među pet članova, čija je imena objavila Uprava grada Beograda, nema ni jednog predstavnika medija koji je kritički pisao o koruptivnim poslovima gradonačelnika, ali su tu zato novinarke jutarnjeg programa RTS i Pink i to u svojstvu „medijskih eksperata“. Takođe, nema ni jednog predstavnika velikih i reprezentativnih medijskih udruženja, kao što su UNS i NUNS, ali su tu zato čak dva predstavnika udruženja sportskih novinara grada.

Projektno finansiranje medijskih sadržaja, propisano novim Zakonom o javnom informisanju i medijima bio je jedan od ključnih zahteva novinara i medijskih asocijacija. To je uslov nezavisnosti medija koji je trebalo da im obezbedi nezavisnost od vlasti. Ovakvim izborom članova komisije, suština ovog procesa je dovedena u pitanje.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zalaže se za slobodne i nezavisne medije koji neguju dijalog i kritičnost. Zahtevamo da članovi Komisije budu predstavnici najvećih novinarskih udruženja i medijski stručnjaci koji imaju integritet. Samo tako sastavljena komisija može da garantuje kvalitetan medijski sadržaj u interesu javnosti.

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar