Ауторски текст Војводина Екологија

Ко троши „зелени динар“ док мртва риба плута каналом

Огромна количина рибе у Великом Бачком каналу изашла је на површину у потрази за кисеоником“. Ова вест на локлном порталу, почетком октобра шокирала je становнике Србобрана. Па зар опет тровање, питали су се у неверици људи.? Одговора надлежних, ни са једног нивоа власти,  по обичају, нигде. Као да се ништа није ни десило.

После мање од месец дана, нови шок: помор рибе у оближњој речици Криваја, такође у општини Србобран. И опет се не оглашава ни надлежна инспекција, ни полиција, ни тужилаштво, нико.

 

uginula-riba2Foto: rtv.rs

 

Деценијама уназад, сваке јесени, након завршетка кампања прераде шећерне репе и сунцокрета у Врбасу, односно прераде коже у Кули, брутално и без имало друштвене одговорности за нарушавање животне средине и здравља људи, тадашња друштвена индустријска постројења, су без икаквог пречишћавања, испуштала загађену и токсичну отпадну воду у Велики Бачки канал система Дунав -Тиса –Дунав.

Све је, тада, правдано немањем средстава за заштиту животне средине и потребом да се чува постојећа друштвена индустрија и запослени радници. Кад су се десиле „промене“, мислили смо, коначно ће власт нове власнике натерати да улажу бар у пречистаче, те ће се почети са заштитом здравља људи уз ове водотокове.

Ништа се није променило! Комплетна индустрија постала је плен тајкуна и партијских пријатеља политичара на власти. Нови власници, од локала до Републике, настављају са тровањем. Зашто овакве појаве трају и непрестано се понављају, а да нико од надлежних не реагује?

Странке на власти се финансисирају, између осталог,  и од оваквих великих загађивача. Сви су ту нашли своју рачуницу, власт незаконите изворе финансирања, а загађивачи јефтин начин да остварују екстра профит, без улагања у заштиту животне средине. Једино што су грађани све више и више здравствено угрожени, али кога за то брига у оваквој држави.

Када се десе овакви помори рибе, сиромашни људи хватају ту затровану рибу. Користе је за исхрану својих породица, продају по пијацама и кућама,  хране стоку , сви се трујемо и… нико ни за шта није одговаран.

Једна од првих мера, када је СНС 2012. године дошао на власт, била је да се укуне Агенција за хемикалије, коју је ЕУ суфинансирала као неопходну институцију за контролу производње и промета хемијских и других опасних материја. А као друга „генијална“ мера, била је укидање Фонда за животну средину. У тај Фонд су се, строго наменски и по јасној законској процедури, прикупљале паре од тзв. „зелене еко таксе“ (по слободној процени око 15 милијарди еколошког динара до сада).

Наравно, еколошка такса се редовно и даље наплаћује, само што се „зеленом динару“ губи сваки траг, и не инвестра се, у складу са законом, у санацију, а поготово у превенцију еколошких проблема. Вучићеви министри и даље редовно убирају ова наменска средства, али се не зна где она стварно и завршавају!

Због нетранспарентности, тајних дилова и других закулисних радњи, далеко од јавности, еколошки динар се ненаменски троши за све друге послове, а у највећој мери на зараде партијских кадрова који паразитирају у министарствима, секретаријатима и другим непотребним агенцијама и институцијама.

Надзор над спровођењем закона је безначајан, а сарадње са цивилним сектором готово да и нема. А да подсетимо, Архуска конвенција је ратификована у Србији 2010. г, а Закон о потврђивању Архуске конвенцији у Србији. је донет још маја месеца 2009. г. То омогућава грађанима приступ информацијама од јавног значаја у области заштите животне средине, учешће грађана у одлучивању и право на правну заштиту.

Све је то за ову Владу „мртво слово на папиру“, газе се међународно признате обавезе, газе људска права, погашени су сви слободни медији у овој земљи, па ко још да брине и о правима у заштити животне средине!

„Копаћемо нови канал – Моравом до Егеја“! Овако је, ономад, један од Николићевих и Вучићевих „перјаница“, тадашњи министар Бачевић, најављивао нове „инвестиционе подухвате“ ове власти, који ће упослити Србију и повезати нас са светом.

Молимо вас, немојте нас више „развијати“, само САЧУВАЈТЕ канал ДТД који је још Јожеф Киш пројектовао а Марија Терезија саградила.

Доста је било, МЕЊАЈМО ВЛАСТ да би сачували и  наше здравље, али и оно што су нам преци оставили у аманет.

 

Мр Арсен Курјачки, координатор покрета „Доста је било“ за Јужно-Бачки округ

 

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da.Takao izgleda život valjda u celoj Srbiji. Tužno. Pa taj silan parazitski sistem, sad bih već rado nahranila tom kanalskom ribom. Nisam zla, samo mi se već želudac prevrće od gađenja prema njima. Koji javašluk i neodgovornost! Pa neko je nekad dao svoj znoj za izgradnju tih kanala. A danas, tobože vrsna vlast….tu nema reketa, pa onda ne treba ništa ni uraditi. Šta njih briga za tu raju uz kanale? Oni nemaju veze sa tom rajom. Oni im nisu “Prijatelji” kao tamo neki iz Belog sveta. Sramota gde živim. I još da podržim takvu vrlu sposobnu vlast. Ni u ludilu.