Ауторски текст Пољопривреда

Срамно понашање министарке пољопривреде

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да је Нацрт Закона о пољопривредном земљишту рађен уз консултације са удружењима пољопривредника и да она не зна разлог њихог протеста. Просто је невероватно са каквом дрскошћу и безобзирношћу министарка износи лажи и полуистине.

shame
Foto: freeimages.com/Céline Mackowiak

Истина је да је лично учествовала на две јавне расправе поводом Нацрта закона и то у Нишу и Новом Саду. Али је и истина да на тим скуповима, од стране представника власти, могућност да говоре нису добијали сви они који су најављивали критику предложених решења. Нарочито је није добио Покрет Доста је било.

Јавна расправа је вођена брзински, намерно током летњих ферија и само про форме да се задовоље прописане процедуре, а ничије мишљење се није уважавало, нити jе било шта у тексту Нацрта суштински измењено. Истина је и да су активисти покрета Доста је било на јавну расправу у Новом Саду дошли са транспарентима са натписом “НЕ ДАМО ЗЕМЉУ” које су поделили и присутним паорима. Затим су били сведоци да су присутни паори извиждали министарку и њој је већ тад требало да буде јасно да је Нацрт неприхватљив и да је гнев паора неизбежан.
Министарка се није појавила на:

 1. Скупу који је организовао Савез инжењера и техничара Србије, већ је тамо послала сарадницу овлашћену само да саслуша примедбе,
 2. Пољопривредном форуму “Храна за Европу” у Суботици, који је организован од стране Економског института и Друштва аграрних економиста Србије
 3. Скупу Удружења пољопривредника Суботице

Примедбе на предложен текст Закона о пољопривредном земљишту са неколико дискусија којима је присуствовао предао је Министарству професор Шеварлић. Покрет Доста је било – Саша Радуловић је такође доставио примедбе на исту адресу. Ипак, текст Нацрта је остао исти.

Дакле, више него срамне су изјаве представника ове власти да се на тексту закона радило уз консултације са паорима или заинтересованом стручном јавношћу. Смисао целе ове ујурдуме је да СНС-СПС власт поново окористи. Све остало је већ распродато и разграбљено, сада су на реду природни ресурси. А сви ми ћемо постати јефтина најамна радна снага странцима, у сопственој држави. Најбоље обрадиво пољопривредно земљиште у Војводини (једно од најплоднијих у Европи) се фактички поклања странцима на 30 год.!!

Покрет Доста је било-Саша Радуловић, жели да се води другачија аграрна политика. Државну земљу најпре треба да реституцијом вратимо онима од којих је одузета, а оно што преостане има да се прода свима онима који ће је и обрађивати, нашим ситним и средњи паорима (дугорочним повољним кредитима).

Све то се мора урадити много пре марта 2017. године јер тада странци, на основу потписаног и обавезујућег Споразума о стабилизацији и придруживању, стичу право на куповину и државне пољопривредне земље и тада нема назад.

Подржимо Покрет Доста је било-Саша Радуловић на предстојећим изборима, јер се ми јавно обавезујемо да ћемо на првој седници Народне скупштине Србије укинути овај срамни Закон и сачувати нашу земљу.

ЗЕМЉУ НИСМО НАСЛЕДИЛИ ОД ПРЕДАКА ВЕЋ СМО ЈЕ ПОЗАЈМИЛИ ОД ПОТОМАКА. Домаћини земљу не продају.

Мр Арсен Курјачки
Координатор покрета „Доста је било“ за Јужно Бачки округ
У Србобрану, 27.11.2015. године

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • С обзиром да сам учествовао на јавној расправи у Новом Саду, треба рећи и то да је министарка тада рекла да је запоседнуто око 120 000 хектара државног земљишта од стране непознатих корисника и да би овај закон то требало да спречи, тако што ће се земљиште дати у закуп. На питање једног од учесника, зашто се не поднесу кривичне и остале пријаве против оних који су запосели државну имовину, она је одговорила да имају свега 12 инспектора и да не могу све да постигну.
  Пре пар дана објављена је вест да ће Министарство пољопривреде запослити у одељењу за аграрна плаћања још 103 службеника, наводно због европских интеграција.
  Министарка је из СПС-а, што значи Дачићев кадар, а где је он, ту је и све остало: коферче, тајкуни, криминалци, полупијане изјаве, опште лудило које преноси на своје присталице.
  Овај закон, ће највероватније бити повучен, али не зато што је лош, него управо зато да би горенаведени узурпатори који су већ посејали летину, стигли и да је уберу и тако направе држави још већу штету а себи још већи профит!
  Доста је било!

 • Споразум о стабилизацији и придруживању потписан је 2007-2008. Зашто мора да буде обавезујући за Србију? Ни Европска унија не поштује према Србији много што-шта. Европа 2008 и сада није иста. Глобална политика се мења и настаје мултиполарни свет. Ако је национални интерес Србије да не продаје земљу странцима, а јесте, онда треба тај закон променити. То продавање земље странцима то је заслуга наших неолибералних економиста и политичара који подржавају несувереност Србије. Када се прода земља страним великим компанијама и ако становници Србије не буду имали хране или она буде скупа, сваки отпор становништва последицама продаје земље ће бити оквалификовано као узурпација приватног власништва и напад на право убирања профита тих великих корпорација. Тада ће се позвати плаћеничка војска да брани убирање профита у Србији. А МУП и наша војска неће смети да реагују. Тако се губи сувереност. То је основна замисао и тежња неолиберала. Профит је изнад суверенитета.

 • Поштеније би било да кажу: “Паори, не радите како треба па зато (про)дајемо земљу странцима, читај Арапима, то су мајстори, ма, велемајстори у обрађивању земље! А ви, геаци, да научите како се ради, читава Арабија је под житом, кукурузом, паприкама, краставцима….Повешћемо све бунџије једном приликом у Арабију, да се на лицу места увере какви су они сељобери, пардон, сељаци! После тога ће и код нас да процвета и да потече мед и млеко, отвориће вам Вучко и остали специјалци (све мој до мојега) за све и свашта, очи и да се нагледате лепоте!” Свашта нам потурају за “савремено” али ако ово прође онда да се покријемо ушима и да ћутимо док је света и века! Већих будала на власти НИКАДА није било и малодушнијих људи који то све трпе.

 • Nisam paor. Penzionerka sam, ali sam svim srcem uz paore, jer ovo nije samo njihova stvar. U pitanju je zemlja naših budućih pokolenja.
  Neću da budu robovi tamo nekih…nije bitno uopšte kojih. Bogosavljevićevu sam gledala, i kad se žena upljuva krešteći, bilo mi je jasno da
  je lažov, i to beskrupulozni. Uostalom, da nije takva, da je kojim slučajem poštena, ne bi ni bila tamo na mestu gde jeste. Ogorčena sam
  zbog toga. Ja bih, ali ne znam kako da pomognem. Kada bi RTS bio javni servis svih građana Srbije, koji imaju pravo da znaju sve, stvari bi
  verovatno došle na pravo mesto. Ovako, većina građanstva ove zemlje nema pojma o istini. Zaluđuje ih i RTS, kojem se veruje, a koji ne iznosi ništa da bi se videlo pravo stanje stvari. To je katastrofa.