Безбедност Преносимо

Увреда увреде

Преносимо текст са Блога Срђана Шкора од 09.12.2015. године
Аутор: Срђан Шкоро

Јавно изречена увреда особе чији избор за министра одбране представља највећу увреду за сваког ко уме да мисли, није никакво изненађење. Још мање нешто што је шокантно и скандалозно. То је културни образац СНС. И главна кадровска карактеристика владајуће странке у Србији. Појава Братислава Гашића једноставно засењује простотом. И обилује незнањем. Уз урођену бахатост чини свето тројство којег се премијер слепо држи у избору својих најближих сарадника. Било да их поставља на државне функције или на чело појединих медија.

uvredaFoto: SHUTTERSTOCK

Утолико чуди Вучићева кукњава што остаје без тако значајног и оданог сарадника какав му је био Бата звани Сантос. У самој странци и у њеној непосредној близини има таквих и сличних колико му срце иште. Не мора ни име да им изговори, довољно је само да покаже прстом. И опет ће све бити исто, као и док је Бата несметано и готово свакодневно брукао војску и све грађане Србије.

Као његов наследник у сваком смислу, могао би, рецимо, да се појави Драган Шормаз, актуелни председник Ловачког савеза Србије. И да ловце на земљи замени ловачком авијацијом. Притом је и шеф наше делегације у Парламентарној скупштини НАТО. Он би својом појавом, знањем и образовањем које поседује, могао у потпуности да надокнади ту велику празнину која ће настати Гашићевим неочекиваним одласком.

У данима кад сви Гашићу нешто спочитавају ред је рећи нешто и у одбрану одлазећег министра одбране. Пре свега није тачно да је он својим поступком највише увредио све новинаре у Србији. Истине ради, учинио је то Александар Вучић кад је на РТС рекао како је власник Информера „частан и пристојан човек“! Већег понижења и страшније увреде за новинаре који живе и раде у Србији давно није било. И због тога нико није затражио његову оставку, чак ни протоколарно извињење еснафу. Поготову што је премијер својом изјавом практично осоколио Гашића да изговори свој чувени трактат о клечању. И не само њега.

Пре тога, потребан тон у односу према новинарима давала је Информативна служба СНС, чија саопштења као да пише лично власник Информера, а смишљају се и одобравају у оној истој кухињи, одакле је и лансирана прича о наводном „државном удару“. Где је и Гашић имао својих запажених „пет минута“. И тако месецима и годинама.

Премијер упорно покушава да свима докаже како жели да створи пристојну Србију, али она је немогућа са непристојним људима којим се окружио. И што је најстрашније које јавно хвали како су „пристојни“. Својим поступцима и избором сарадника вређа интелигенцију сопственог народа, сматрајући да се манипулацијама и лажима грађани могу лакше превеслати. Грешка. У судару са пристојном Србијом ни Вучић, ни његова екипа немају шта да траже. Ту чак ни цензура не помаже.

Иронијом судбине, Гашић ће морати бити смењен због истих оних камера које су спремно чекале на аеродрому Београд да сниме спасавање бебе и које касније наводно нико није видео. Сад су оне коначно виделе њега. А видела је и Србија. Једино што породицима погинулих у хеликоптеру нико не може да врати њихове најмилије. Да је смењен тада заједно са министром Лончаром, а аргумената за то је било на претек, Србија би данас бар мало била пристојније друштво. Ако ништа, избегла би се оволика непотребна брука.

Но, у Вучићевој „пристојној“ Србији изгледа никако не може без тога.

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sve sto je izneto u ovom blogu je imanentno premijeru. Ne treba se cuditi zasto se Aca Dramoser okruzio takvim spodobama. Pa to je on. Dele iste sisteme vrednosti. To je radikalski mentalitet koji uvek izadje na videlo kada ih uhvatite u lazi ili kada novinar postavi neko nezgodno pitanje. A to im je dala porodica odnosno to im je kucno vaspitanje plus obesnost svake politicke stranke koja je na vlasti ili u opoziciji u Srbiji. Ni sadasnja opozicija nije nista bolja. Setimo se samo kako su sprovodili reforme u pravosudju. Ko je bila ministarka pravosudja sa kojim iskustvom i znanjem, na primer. Ili kako su drzali medije. Pa sada se otkriva kako se na primer Djilas obogatio. Procitajte izvestaj Verice Barac iz 2011. o stanju u medijima.

  • У бити српског народа је да брзо све заборави па тако и деведесете, где је дотични ведрио у коалицији црврно – црној. Сада су само променили места. Дубоко се клањам омладини која листом напуста овај тамни вилајет. Одлазе да својом памећу и знањем изграђују своју будућу домовину. Схватају где год да оду испуниће бар део својих снова о нормалном живљењу. Нама који остајемо овде нико није крив јер смо то и заслужили. Дозволили смо себи за 25 година да нам одлазе најбољи да би владали најгори. А зоре нема на видику јер још потањамо.

    • Нажалост, Ви сте у праву. Свака реч у коментару је на месту и све заједно када се погледа и мало размисли, веома боли. Био сам одличан студент, један од најбољих у генерацији, и на основним и на постдипломским студијама, одувек ценио пристојност, труд и искреност. Али, остао сам овде и стално доживљавам на послу и скоро свуда управо то што сте прокоментарисали. Једина узданица у политичком мору Србије ми је Саша Радуловић и покрет Доста је било. Не желим да мој коментар буде реклама за овај покрет, већ само бих волео да некако доспе до савести људима на власти да веома патимо због последица саможивог и лицемерног понашања док владају овом земљом. Напредњаци, социјалисти и демократе, схватите, ми вас не мрзимо. Само, немојте више да владате у овој земљи. Не умете ви то. Много сте зла учинили током више година ваше владавине. Нисте се одрекли своје себичности и саможивости. Када научите да будете људи, слободно дођите па владајте.

    • “Напредњаци, социјалисти и демократе, схватите, ми вас не мрзимо. Само, немојте више да владате у овој земљи. Не умете ви то.”

      Bravo!

  • DAJTE LJUDI DA IH SKINEMO VIŠE. DOSTA JE VIŠE NEPRISTOJNIH BAHATIH NEZNALICA KOJI KAO SVE ZNAJU. TRUO SISTEM TREBA UNIŠTITI. AKO MISLIMO DA SMO MI PAMETNIJI DEO SRBIJE, HAJDE DA TO ODRADIMO NA PAMETAN NAČIN. MIROSLAVA MILENOVIĆ JE POKAZALA KAKO SE TO RADI. SRŽ OVE VLASTI I SVIH PRETHODNIH SU MEDIJI I NOVAC KOJI ONI KONTROLIŠU. TU IH TREBA DOČEKATI. DOSTA JE VIŠE STVARNO OVE PROPASTI. DO POBEDE.