Преносимо Спољна политика

Цена принципијелности и воље за реформама у Хрватској

Преносимо текст Како су Божо Петров и МОСТ постали криви за све лоше у Хрватској
Пише: Иван Кларић/ПолитикаПлус

“ОД КАДА је постало јасно да Мост неће “играти” онако како СДП и ХДЗ желе, на ту иницијативу кренуо је оркестрирани напад. И с лијева и с десна. И док су преговарали и наговарали их да баш с њима формирају нову/стару Владу, на Божу Петрова и Мост кренула је лавина критика. И то, очито је, траје до данас”, пише Иван Кларић у коментару за ПолитикаПлус.

 


Foto: FAH

 

“Дапаче, како пролазе дани, а Петров и Мост не одустају од својих захтјева, нервоза код ово двоје и њихових медијски експонираних подржаватеља све је већа.

Такав оркестрирани напад, у што су се укључили и неки медији, не памти се у Хрватској задњих година. У 25 година самосталности, у Хрватској смо свједочили свему, али да један круг људи с лијева и с десна тако жестоко критизира 15 људи који за катастрофалну лошу крвну слику Хрватске немају баш никакве кривице, постаје па више него невјеројатно.

Објективни проматрач са стране, читајући све те коментаре, гледајући све те критике које се слијевају на рачун Моста и Петрова, стекао би дојам да је Мост једини кривац за све лоше што се догађало и што се догађа у Хрватској. Разина критика и напада оставља дојам као да је Мост довео до преко 300 тисућа блокираних, као да је у вријеме Моста из Хрватске отишло неколико десетака тисућа људи, као да је Мост крив за међународну изолацију земље деведесетих или разне сумњиве коруптивне радње двијетисућитих.

Мост није идеалан, но добио је подршку на валу незадовољства и СДП-ом и ХДЗ-ом

А они, охрабрени сјајним резултатом на изборима, само не желе одустати од својих захтјева. Траже заједничку Владу, и с лијевима и с деснима, и – реформе. Ријеч која је у задњих 25 година тако ријетко спомињана, а још мање у стварности проведена, постала је тако главна тема политичког живота земље у којој се задњих 25 година већином говори о усташама, партизанима и осталим по наше животе и свакодневне проблеме посве небитним темама.

Да се разумијемо, Мост није идеалан. Мост лута. Мост је до неки дан био хетероген, пуно је око Моста нејасноћа и нејасних приједлога. Можда чак и непроведивих. Од тога се не смије бјежати. То је једноставно чињеница.

Но, Мост је добио подршку на валу незадовољства и СДП-ом и ХДЗ-ом. Коалирајући с једном од те двије странке, Мост би изневјерио своје бираче. С друге стране, инзистирају на заједништву, Влади у којој би сједили и СДП и ХДЗ, очито процјенивши како је сурадња до јучер “заклетих супарника” једино могуће рјешење за Хрватску.

Ствар је врло једноставна. СДП и ХДЗ могу, али и не морају пристати на Мостове захтјеве. Ако не желе, избори су једино рјешење. Дифармација и критике испод сваке разине, само зато што су се Мостовци дрзнули постављати увјете и не пристајати на разне понуде, не доносе ништа добро ни тим странкама, нити њиховим подржаватељима, богами ни неким медијима који на нападима Моста “живе” већ данима и тједнима. А ни Хрватској.

Горак окус

Како год завршила ова политичка сапуница, било састављањем Владе или новим изборима, свима нама остаје горак окус због свега виђеног задњих тједана. Годинама смо зазивали људе који ће показати принципијелност и вољу за реформама. Када су се напокон појавили и уздрмали политичке гиганте који су прави, неки више, а неки мање, кривци за ситуацију у којој се Хрватска налази, ударали смо их испод појаса, оптуживши их скоро за све негативно у Хрватској. Мост дефинитивно заслужује критике, али не оваквог интезитета и јачине. Једноставно, тих 15 изабраних заступника то није заслужило“.

 

Ознаке

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Podrska za MOST jer me zaista podseca na ovaj pokret. Vidi se kakve probleme ova lista ima danas, a treba izvuci pouke iz toga, na koji nacin uraditi istu stvar kod nas u Srbiji. S tim da verujem da ce opstrukcija od strane nase partokratije biti mnogo veca, nazalsot. nadam se da je pokret spreman za tako nesto. Gradjani svakako jesu!