Ауторски текст Правосуђе

Утисака пуна глава од избора судија

Не ради се о укинутој емисији Утисак недеље, реч је о недавно завршеном конкурсу за избор судија који је расписао и спровео Високи савет судства (ВСС). На конкурсу је изабрано 12 кандидата који ће бити предложени Скупштини Србије, а пријавило се 211 кандидата на оглас од 27.03 и 190 кандидата на оглас 02.07.

 

CorruptedJudges

 

На седници ВСС, одржаној 07.10.2015. године, на којој је одређена листа тих 12 кандидата за судије, практично је само усвојена листа коју је Савету доставила трочлана комисија за избор. Из овог произилази да је комисија одлучила уместо или у име Савета, који би по закону, на својој седници, требало да бира кандидате за будуће судије.

Током процедуре избора комисија није кандидате рангирала по бодовима, као што је прописано, већ на основу нејасних критеријума. Kандидати нису бодовани иако је то предвиђено у Одлуци о утврђивању критеријума и мерила за оцену стручности, оспособљености и достојности за избор судија и председнике судова (“Сл. гласник РС”, бр. 49/2009). У члану 4 јасно се наводе мерила за оцену стручности као и начин рачунања бодова, па се између осталог каже : “Ако више кандидата, применом ових мерила, остваре исти број бодова, предност има кандидат који има дужи стаж после положеног правосудног испита.”

Ово је потврдио и ВСС на нашу молбу да нам се достави ранг листа свих кандидата :

 

VSS o bodovima slika1

 

ВСС се није чак ни потрудио да објасни разлоге зашто није установљена бодовна листа кандидата, већ је у свом одговору о примењеним критеријумима при избору, акценат ставио на « утисак који кандидат остави на Kомисију приликом обављеног разговора ». Ево њиховог одговора:

VSS o utisku slika2

 

Пословником о раду ВСС (члан 18 став 1) јасно пише да Савет ради и одлучује на седници. Међутим, „комисија“ је на седницу доставила само списак од 12 кандидата, који су просто прихваћени. ВСС је само потврдио предлоге које му је доставила комисија, чија је улога да припреми предлоге кандидата о којима би на крају требало да одлучује Савет.

Оваквим поступком је трочлана комисија преузела ингеренције ВСС и поставила се изнад њега. Ево како и сам ВСС  дефинише улогу комисије:

 

VSS zadatak komisije slika3

 

Где је извршен одабир кандидата, пошто није на седници ВСС?

Да ли су, као и приликом скандалозног реизбора судија из 2009 и 2010. године, спискови састављани по кафанама и политичким кружоцима по буразерско/политичком принципу?

Нико од одбијених кандидата није добио решење или обавештење о томе због чега није изабран ни на основу којих упоредивих критеријума је слабије рангиран од изабраних кандидата. Тиме су одбијени кандидати онемогућени да изјаве жалбу на евентуалне погрешке комисије, а ускраћено им је И основно право да се информишу о томе како су оцењивани они И њихови противкандидати. Исто незаконито и неуставно поступање ВСС видели смо и током већ поменутог реизбора судија. Ни тада нереизабране судије нису добиле појединачна образложења о разлозима И критеријумима на основу којих су одбијене.

Уместо одговора достојног ВСС, добили смо одговор који нисмо захтевали и који се односи на кандидате изабране од стране ВСС који ће бити предложени Скупштини.

Судови у којима ће судити судије изабране на незконит начин, уз кршење процедуре коју је прописао сам Врховни савет судства, а на основу нетранспарентних и магловитих критеријума, не могу бити чинити независно судство. Ово је разлог што имамо судство зависно од извршне власти, неспособно да се ухвати у коштац са горућим проблемима. Због тога се поједини процеси вуку годинама док не застаре, због тога имамо судије које не знају да напишу пресуду, које се не разумеју у материју, судије које се сагињу пред политичарима, речју недостојне судије.

И за крај, да цитирам судију Миодрага Мајића, светлу тачку судијског позива: „ А за то време, негде ван круга кандидата, налазе се ретке преостале српске правосудне Пепељуге. ……..… Међутим, баш као ни омиљеној јунакињи дечије бајке, њима бал до сада углавном није био намењен. Ципелу кројену по њиховој нози, деценијама махом разглављују бангаве сестре …“

 

Прилози:
Pitanja VSS [PDF]
Odgovor VSS strana 1 [PDF]
Odgovor VSS strana2 [PDF]
Zapisnik sa sednice VSSa od 07.10.2015. [PDF]

 

Дипл.правник Бачић Дејан
Члан покрета « Доста је било-Саша Радуловић ».

 

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • DJB pokret stalno ukazuje na nepoštovanje zakona. Ovaj put to čine sudije. Kako neko može da bude sudija i da sudi primenjujući srpske zakone ako ih sam ne poštuje?
    Stalno ukazivanje na kršenje zakona i šta bi Pokret tom prilikom učinio jača njegov kredibilitet i zato protivnici postaju uznemireni. Mera njihove uznemirenosti je srazmerna buci koju dižu da podignu zaštitnu prašinu i maglu.