Autorski tekst Pravosuđe

Utisaka puna glava od izbora sudija

Ne radi se o ukinutoj emisiji Utisak nedelje, reč je o nedavno završenom konkursu za izbor sudija koji je raspisao i sproveo Visoki savet sudstva (VSS). Na konkursu je izabrano 12 kandidata koji će biti predloženi Skupštini Srbije, a prijavilo se 211 kandidata na oglas od 27.03 i 190 kandidata na oglas 02.07.

 

CorruptedJudges

 

Na sednici VSS, održanoj 07.10.2015. godine, na kojoj je određena lista tih 12 kandidata za sudije, praktično je samo usvojena lista koju je Savetu dostavila tročlana komisija za izbor. Iz ovog proizilazi da je komisija odlučila umesto ili u ime Saveta, koji bi po zakonu, na svojoj sednici, trebalo da bira kandidate za buduće sudije.

Tokom procedure izbora komisija nije kandidate rangirala po bodovima, kao što je propisano, već na osnovu nejasnih kriterijuma. Kandidati nisu bodovani iako je to predviđeno u Odluci o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija i predsednike sudova (“Sl. glasnik RS”, br. 49/2009). U članu 4 jasno se navode merila za ocenu stručnosti kao i način računanja bodova, pa se između ostalog kaže : “Ako više kandidata, primenom ovih merila, ostvare isti broj bodova, prednost ima kandidat koji ima duži staž posle položenog pravosudnog ispita.”

Ovo je potvrdio i VSS na našu molbu da nam se dostavi rang lista svih kandidata :

 

VSS o bodovima slika1

 

VSS se nije čak ni potrudio da objasni razloge zašto nije ustanovljena bodovna lista kandidata, već je u svom odgovoru o primenjenim kriterijumima pri izboru, akcenat stavio na « utisak koji kandidat ostavi na Komisiju prilikom obavljenog razgovora ». Evo njihovog odgovora:

VSS o utisku slika2

 

Poslovnikom o radu VSS (član 18 stav 1) jasno piše da Savet radi i odlučuje na sednici. Međutim, „komisija“ je na sednicu dostavila samo spisak od 12 kandidata, koji su prosto prihvaćeni. VSS je samo potvrdio predloge koje mu je dostavila komisija, čija je uloga da pripremi predloge kandidata o kojima bi na kraju trebalo da odlučuje Savet.

Ovakvim postupkom je tročlana komisija preuzela ingerencije VSS i postavila se iznad njega. Evo kako i sam VSS  definiše ulogu komisije:

 

VSS zadatak komisije slika3

 

Gde je izvršen odabir kandidata, pošto nije na sednici VSS?

Da li su, kao i prilikom skandaloznog reizbora sudija iz 2009 i 2010. godine, spiskovi sastavljani po kafanama i političkim kružocima po burazersko/političkom principu?

Niko od odbijenih kandidata nije dobio rešenje ili obaveštenje o tome zbog čega nije izabran ni na osnovu kojih uporedivih kriterijuma je slabije rangiran od izabranih kandidata. Time su odbijeni kandidati onemogućeni da izjave žalbu na eventualne pogreške komisije, a uskraćeno im je I osnovno pravo da se informišu o tome kako su ocenjivani oni I njihovi protivkandidati. Isto nezakonito i neustavno postupanje VSS videli smo i tokom već pomenutog reizbora sudija. Ni tada nereizabrane sudije nisu dobile pojedinačna obrazloženja o razlozima I kriterijumima na osnovu kojih su odbijene.

Umesto odgovora dostojnog VSS, dobili smo odgovor koji nismo zahtevali i koji se odnosi na kandidate izabrane od strane VSS koji će biti predloženi Skupštini.

Sudovi u kojima će suditi sudije izabrane na nezkonit način, uz kršenje procedure koju je propisao sam Vrhovni savet sudstva, a na osnovu netransparentnih i maglovitih kriterijuma, ne mogu biti činiti nezavisno sudstvo. Ovo je razlog što imamo sudstvo zavisno od izvršne vlasti, nesposobno da se uhvati u koštac sa gorućim problemima. Zbog toga se pojedini procesi vuku godinama dok ne zastare, zbog toga imamo sudije koje ne znaju da napišu presudu, koje se ne razumeju u materiju, sudije koje se saginju pred političarima, rečju nedostojne sudije.

I za kraj, da citiram sudiju Miodraga Majića, svetlu tačku sudijskog poziva: „ A za to vreme, negde van kruga kandidata, nalaze se retke preostale srpske pravosudne Pepeljuge. ……..… Međutim, baš kao ni omiljenoj junakinji dečije bajke, njima bal do sada uglavnom nije bio namenjen. Cipelu krojenu po njihovoj nozi, decenijama mahom razglavljuju bangave sestre …“

 

Prilozi:
Pitanja VSS [PDF]
Odgovor VSS strana 1 [PDF]
Odgovor VSS strana2 [PDF]
Zapisnik sa sednice VSSa od 07.10.2015. [PDF]

 

Dipl.pravnik Bačić Dejan
Član pokreta « Dosta je bilo-Saša Radulović ».

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • DJB pokret stalno ukazuje na nepoštovanje zakona. Ovaj put to čine sudije. Kako neko može da bude sudija i da sudi primenjujući srpske zakone ako ih sam ne poštuje?
    Stalno ukazivanje na kršenje zakona i šta bi Pokret tom prilikom učinio jača njegov kredibilitet i zato protivnici postaju uznemireni. Mera njihove uznemirenosti je srazmerna buci koju dižu da podignu zaštitnu prašinu i maglu.