Poljoprivreda Saopštenje

Podrška protestu poljoprivrednka protiv “Tenisovog zakona”

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” podržava protest poljoprivrednika protiv štetnog “Tenisovog zakona”. Pozivamo sve građane da se sutra, četvrtak 24.12, u 11:00 sati, u Kosovskoj ulici, ispod Skupštine Republike Srbije, pridruže protestu poljoprivrednika.

 

ne_damo_zemlju_ispod_zita

 

Poslušna skupštinska većina namerava da izglasa izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će omogućiti premijeru da 30% državnog zemljišta u Vojvodini, direktnom pogodbom, tajnim ugovorima i ispod cene da velikim stranim korporacijama i naša porodična gazdinstva pretvori u jeftinu, najamnu radnu snagu.

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu zovemo “Tenisovim zakonom” zato što je poznato da  nemački “Tenis” treba da dobije 15.000 hektara najbolje banatske zemlje direktnom pogodbom, ispod cene, tajnim ugovorom i da onda još povrh toga dobije subvencije po svakom zaposlenom. Umesto da razvijamo naša porodična, poljoprivredna gazdinstva, Vlada pretvara naše poljoprivrednike u jeftinu, najamnu, radnu snagu.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je 20. decembra pozvao sve poljoprivrednike, njihova udruženja, sve relevantne političke organizacije koje ne koketiraju sa premijerom i sve građane na protestnu šetnju protiv “Tenisovog zakona”. Druge političke organizacije su prihvatile da sa nama organizjuju protest protiv “Tenisovog zakona”, ali bez drugih stranaka zbog ideoloških razlika. Ukratko, svi hoće sa nama, ali neće jedni sa drugima.

Poljoprivrednici su na kraju odlučili da.se obrate vojvođanskoj vladi i skupštini. Pokret “Dosta je bilo” je odlučio da poštuje tu odluku poljoprivrednika i da otkaže svoju organizaciju protesta.  Pokret će se pridružiti svakom protestu na koji nas poljoprivrednici pozovu, bez obzira na to ko je još u organizaciji. Za ovako važna društvena pitanja nema mesta za uske političke interese. Pozivamo sve građane da podrže poljoprivrednike i da im se pridruže na sutrašnjem protestu u 11:00 sati u Kosovskoj ulici, kod Skupštine Srbije.

 

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • vise od 50 posto drzavnog zemljista vec deset godina obradjuju isti ljudi . neki placaju zakup drzavi a nekima se oprosti zakup kao 2012 godine.Zemljiste je postalo fakticki njihovo jer na licitaciji ne mozemo ponuditi vecu cenu zakupa od njih.Tako se desava godinama unazad a mi mali poljoprivrednici smo nemi svedoci da do drzavne zemlje dolaze samo bogatasi. Uostalom ko ima dace mu se a ko nema oduzece mu se .Mislim da ova drzava nece nista promeniti u vezi toga. A mi mali cemo nestati sto im je i cilj.