VIDEO Mediji Prenosimo

Mediji prisiljeni da budu poslušni

Procena Saveta za borbu protiv korupcije da je 840 miliona evra javnog novca, tokom četiri godine, dato za kupovinu naklonosti medija ili je izvučeno u partijske kase preko marketinga, samo je minimalna procena. Radi se o mnogo većim svotama, ocenila je u emisiji Peščanika Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije otkrila.

 

Pescanik_Pun kufer marketinga

Milenovićeva je otkrila da su Pošte Srbije, samo dan nakon usvajanja izveštaja Saveta, u kome je zabeleženo da su na marketing, sponzorstva i donacije potrošile 37 miliona, stigli novi izveštaji na preko 237 miliona dinara. Pošte Srbije su, dakle, potrošile dva miliona evra više nego što je Savet zabeležio u svom izveštaju.

U emisiji je upozoreno da se novac javnih preduzeća i državnih institicija zloupotrebljava za propagiranje stranaka, političara i uspeha kojih nema. Miroslav Milićević, potpredsednik Saveta, istakao je problem da se javni novac koristi za uvođenje klijentelizma.

Izveštaj je pokazao da su mediji dovedeni u situaciju da moraju da budu poslušni ako žele da prežive jer presudno zavise od javnog novca. Rezultat je slika virtuelne realnosti u medijima.

Vlada preko Tužilaštva pokušava da zaustavi rad Saveta

Dušan Slijepčević, dugogodišnji član Saveta za borbu protiv korupcije, ocenio je da izvršna vlast preko Tužilaštva pokušava da zaplaši i zaustavi rad Saveta za borbu protiv korupcije. Slijepčević ističe da su, od kad je on u Savetu, „svih pet vlada Srbije na identičan način funkcionisale: nisu odgovarale na izveštaje Saveta ili nisu komunicirale sa Savetom, a sa druge strane dozvoljavale su moćnicima da zloupotrebljavaju sva pravna sredstva, sud i tužilaštvo da se obračunavaju sa Vericom Barać“. Dok je bila na čelu Saveta, protiv Verice Barać je bilo podneto 13 krivičnih prijava. Ona nije ni jednom oglašena krivom, ali je doživljavala raznorazna maltretiranja u toku tih postupaka.

-Danas imamo isti mehanizam. Onog momenta kad izvršna vlast nije zadovoljna našim izveštajem, ona pribegava oprobanom sistemu – podnosi krivične prijave preko svojih eksponenata. U slučaju izveštaja o Diposu podneta je krivična prijava protiv potpredsednika Saveta Miroslava Milićevića za krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka. Svaki pravnik može da zna da li u ovom slučaju postoje elementi tog dela, a pogotovo bi to trebalo da znaju kolege iz Tužilaštva koje su dale sebi slobodu da nam pošalju akt za prikupljanje obaveštenja. Frapiran sam da je Prvo osnovno tužilaštvo preduzelo taj korak. Mislim da je u pitanju proizvodnja straha i teranje nas da prestanemo da objavljujemo izveštaje. Simptomatično je da se to ponavlja godinama. Nedopustivo je da izvršna vlast preko Tužilaštva vrši takvu vrstu pritisaka – ocenio je Slijepčević.

Pogledajte celu emisiju „Pun kufer marketinga“.

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da, kao što su prinuđeni da stalno izvestavaju ko je kome počupao kosu na farmi, ko se pobio na parovima, koja starleta ima najbolje silikone, kojoj su se videle gaćice, koja se pokazala bez tangi pred kamerama… Dajte, prestanite više i, ako vam je stalo, počnite da se bavite kulturom medija u ovom jadnom društvu. Da li je društvo isto kao mediji ili obrnuto, ne zna se, ali da (skoro svi) mediji truju ovo društvo – to je činjenica! Nisam pročitao ceo ovaj text, bio mi je dovoljan samo naslov.