Pravosuđe Saopštenje

Sud naredio da Gašić objavi svoju biografiju

Upravni sud presudio je u korist pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović“ i 11. decembra naložio Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da odgovori na osnovu kojih poslovnih referenci je Bratislav Gašić, ministar odbrane u odlasku i bivši trgovac kafom, imenovan za predsednika Upravnog odbora Srbijagasa u martu 2013. godine

Srbijagas beleži katastrofalne rezultate, a zvanični podaci Ministarstva finansija pokazuju da je preduzeće u 2014. godini, sa sojih 6 zavisnih preduzeća, ostvarilo nego gubitak od 393 miliona evra. Imenovanje neukih partijskih kadrova, kakav je Gašić, sa u poznim godinama osvojenom diplomom Ekonomskog fakulteta u Nišu, razlog je propadanja srpske privrede.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ u akciji „Biografije na sunce“, podneo je letos 34 tužbe Upravnom sudu zbog odbijanja Vlade da obelodani 160 poslovnih biografija državnih funkcionera među kojima su direktori, predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora strateških preduzeća poput Srbijagasa ili Elektromreža Srbije. Sud je u ovom i još tri slučaja ispravno utvrdio da ovi podaci nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, iza koga se Vlada sakrila i da moraju biti objavljeni u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Srbija je jedina država u Evropi gde su biografije državnih funkcionera proglašene tajnim podacima.

Smatramo da javnost ima opravdani interes da zna da li je kum Nikola Petrović nezakonito, samo sa završenom dvogodišnjom višom školom, postavljen na mesto na kome se zahteva diploma fakulteta, kao i koji je fakultet završio vozač Aleksandra Vučića, pre nego što je na kratko bio u Upravnom odboru Agencije za privredne registre, a potom postao predsednik Opštine Zemun. I tako za svih 160 funkcionera.

Pokret se zalaže za politiku potpune transparentnosti rada u javnom sektoru. Zahtevamo da se na sajtovima državnih institucija i javnih preduzeća objave sve poslovne biografije funkcionera, sistematizacija radnih mesta i ko ih i sa kakvim učinkom popunjava. Zahtevamo da se javno objavljuju i sve transakcije svih javnih finansija, svakog meseca za prethodni mesec. Samo je potpuna transparentnost rada garancija iskorenjivanja korupcije i brana partokratskim interesima.

PRILOG:

Odluka Upravnog suda

POVEZANI TEKSTOVI:

Biografiju na sunce! Tražimo 160 biografija javnih fukcionera koje Vlada krije

Zbog skrivanja biografija podnete 34 tužbe protiv Vlade

Biografije na sunce : Kakvo iskustvo i znanje imaju Vučićevi kadrovi?

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mada je direktor sam po sebi ma ko bio uspesan jer je po sredi monopol, pa cak i jedan program vestacke inteligencije poput mnogih besplatnih mogu da donose odluke sa podesenom strukturom ulaza, evidentno je da kum nosi gazdi 2 milionceta “ispod zita” skupa sa apartmanom i segamegadens direktorcicima i bitangicama. Za sagledavanje preduzeca elektro mreze potrebno bi bilo upoznati se sa izvestajima drzavne revizorske agencije za period 2008 – 2014 pa tek potom razmisljati o stepenu organizacionog ciklusa, normativu poslova ili zadataka radnih mesta, naravno sistematizaciji ali uz predhodan projekat organizacije (matricna, stabna …),inace zadaci elektricnih mreza i dalekovoda i nisu bas jednostavni, koliko mi je u secanju, za raspon dalekovda bez napamet resavane kubne jednacije se nije mogao ni jedan razumeti a veoma tesko i resavati, ali ja se “divim” kumu i slicnima zaista, zaista svaka cast sa kakvom lakocom oni zaradjuju tolike novce – nadam se da nije od novca penzionera koji jedu leba na recku.

  • Da, da, jedva diplomirao ekonomiju u Nisu sa jadnim prosekom (oko 6,5) i to pre dve-tri godine. Intelektualac, nema sta.

  • Kada smo s proleća 2015. godine u kruševačkoj gimnaziji potražili da izvršimo uvid u diplomu, koju je jedan partijski jurišnik za mesto direktora biblioteke u Vrnjačkoj Banji naveo kao završenu, uz sumnjivu diplomu jednog fakulteta u Mladenovcu /provera diplome je još uvek u toku zbog opterećenosti kancelarije Poverenika/ , i na osnovu toga postao direktor biblioteke, rečeno nam je od strane uprave kruševačke gimnazije, da je Bratislav Gašić zabranio da se izdaju bilo kakve kopije diploma, informacija i potvrda dok traje hajka na njega.
    Informaciju smo uspeli da dobijemo tek zahvaljujući Povereniku za informacije.
    Smatramo da ako želimo da se dobije puna efikasnost rada Poverenika, svaka Opština u Srbiji bi morala da ima povereništvo, kako bi se smanjila opterećenost ove najznačajnije ustanove koja je jedina u stanju da kontroliše rad državnih organa.
    Koliko se vidi iz priloženog Pokret je zaobišao žalbe i direktno je svoja prava ostvario preko suda. Ova presuda će biti azbuka za postupanje mnogima koji po Zakonu o pristupu informacija od javnog značaja žele da zadovolje pravdu.

  • Zavrsio sam drzavni ekonomski fakultet u Beogradu. Nikada nisam obnovio godinu, nikada varao na ispitu. Istovremeno se osecam i neopisivo osramoceno i neopisivo uvredjeno kada se ljudi poput Gasica, Stefanovica, ali i brojnih pripadnika nekadasnje vlasti nazivaju diplomiranim ekonomistima. Ovako nesto je moguce doziveti jedino u Srbiji.