Ауторски текст Војводина Државна управа Спорт

Избацити политику из спорта

Недавно одржана трибина о спорту у Апатину представља класични покушај агитације министра Удовичића да омладину и спортисте увуку у СНС. Трибина у Апатину је очигледан пример злоупотребе министарске функције у сврху предизборне кампање коју су напредњаци почели иако избори још нису ни расписани.
У опису функције министра није ни сада, нити ће икада бити, промоција политичких партија, макар то биле и оне којима сами министри припадају. Министар се бави изградњом оквира у којима њему поверен сектор треба што боље и лакше да функционише. Ово је тачно оно што су као тему очекивали посетиоци трибине министра Вање Удовичића. Они су знали шта треба да буде циљ министровог гостовања. Они који то нису знали су кадрови СНС-а који су потпуно промашили сврху скупа и упропастили га. Незадовољство грађана поводом овог догађаја је сасвим оправдано.На трибини је углавном било речи о резултатима Александра Вучића са акцентом о његовом даноноћном раду, и „успесима“ ове владе.

Сматрамо да трибина није била место ни за заменика председника општине из редова СПС-а, који се јавио за реч, после чега је настао општи метеж, а трибина се претворила у страначка препуцавања на релацији СНС-СПС, а све на штету спорта.

Vanja Udovičić

Постоје два прилога са овог скупа различито описани( из угла СПС-а и СНС-а) те се стиче утисак као да се ради о два различита догађаја.


Иако је министар позвао чланове СНС-а на културно понашање апострофирајући да не буду као остали, али је изгледа „заборавио“ понашање активиста СНС-а у Футогу прошле године, када су на насилан начин прекинули трибину у организацији покрета Доста је било.

МИ НЕ ОДУСТАЈЕМО: Прекинуту трибину настављамо на јавном скупу у Футогу 26. марта

Да ли је ово трибина посвећена младима или је министар мислио само на младе чланове СНС-а, с обзиром на чињеницу да се карте за ватерполо утамицу нису нашле у слободној продаји, већ су подељене члановима СНС-а?

Ова ситуација неодољиво подсећа на покушај Слободана Милошевића да прикупи политичке поене преко одбојкаша кој су у Сиднеју 2000г освојили сребрну медаљу. Сетимо се да му то није много помогло и да је убрзо након тога изгубио изборе.

Спортски савез у Апатину је одавно исполитизован, клубови се нетранспарентно финансирају, председници клубова се постављају по партијској линији, а очигледно је да Српска напредна странка планира да уместо партијских кадрова из редова СПС-а, постави своје.

Сматрамо да политици није место у спорту. Спортске клубове би требало да воде доказани нестраначки стручњаци из области спорта, изабрани на конкурсу, а финансирање спорта ПОТПУНО ТРАНСПАРЕНТНО, са унапред утврђеним и јасним критеријумима.

Доста је било злоупотребе политичких функција, омладине и деце у сврху страначке промоције.

Дејан Бачић, координатор
покрета „Доста је било-Саша Радуловић“ за Апатин

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар