Autorski tekst Vojvodina Državna uprava Sport

Izbaciti politiku iz sporta

Nedavno održana tribina o sportu u Apatinu predstavlja klasični pokušaj agitacije ministra Udovičića da omladinu i sportiste uvuku u SNS. Tribina u Apatinu je očigledan primer zloupotrebe ministarske funkcije u svrhu predizborne kampanje koju su naprednjaci počeli iako izbori još nisu ni raspisani.
U opisu funkcije ministra nije ni sada, niti će ikada biti, promocija političkih partija, makar to bile i one kojima sami ministri pripadaju. Ministar se bavi izgradnjom okvira u kojima njemu poveren sektor treba što bolje i lakše da funkcioniše. Ovo je tačno ono što su kao temu očekivali posetioci tribine ministra Vanje Udovičića. Oni su znali šta treba da bude cilj ministrovog gostovanja. Oni koji to nisu znali su kadrovi SNS-a koji su potpuno promašili svrhu skupa i upropastili ga. Nezadovoljstvo građana povodom ovog događaja je sasvim opravdano.Na tribini je uglavnom bilo reči o rezultatima Aleksandra Vučića sa akcentom o njegovom danonoćnom radu, i „uspesima“ ove vlade.

Smatramo da tribina nije bila mesto ni za zamenika predsednika opštine iz redova SPS-a, koji se javio za reč, posle čega je nastao opšti metež, a tribina se pretvorila u stranačka prepucavanja na relaciji SNS-SPS, a sve na štetu sporta.

Vanja Udovičić

Postoje dva priloga sa ovog skupa različito opisani( iz ugla SPS-a i SNS-a) te se stiče utisak kao da se radi o dva različita događaja.


Iako je ministar pozvao članove SNS-a na kulturno ponašanje apostrofirajući da ne budu kao ostali, ali je izgleda „zaboravio“ ponašanje aktivista SNS-a u Futogu prošle godine, kada su na nasilan način prekinuli tribinu u organizaciji pokreta Dosta je bilo.

MI NE ODUSTAJEMO: Prekinutu tribinu nastavljamo na javnom skupu u Futogu 26. marta

Da li je ovo tribina posvećena mladima ili je ministar mislio samo na mlade članove SNS-a, s obzirom na činjenicu da se karte za vaterpolo utamicu nisu našle u slobodnoj prodaji, već su podeljene članovima SNS-a?

Ova situacija neodoljivo podseća na pokušaj Slobodana Miloševića da prikupi političke poene preko odbojkaša koj su u Sidneju 2000g osvojili srebrnu medalju. Setimo se da mu to nije mnogo pomoglo i da je ubrzo nakon toga izgubio izbore.

Sportski savez u Apatinu je odavno ispolitizovan, klubovi se netransparentno finansiraju, predsednici klubova se postavljaju po partijskoj liniji, a očigledno je da Srpska napredna stranka planira da umesto partijskih kadrova iz redova SPS-a, postavi svoje.

Smatramo da politici nije mesto u sportu. Sportske klubove bi trebalo da vode dokazani nestranački stručnjaci iz oblasti sporta, izabrani na konkursu, a finansiranje sporta POTPUNO TRANSPARENTNO, sa unapred utvrđenim i jasnim kriterijumima.

Dosta je bilo zloupotrebe političkih funkcija, omladine i dece u svrhu stranačke promocije.

Dejan Bačić, koordinator
pokreta „Dosta je bilo-Saša Radulović“ za Apatin

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar