Autorski tekst Politika

Šok terapija

Pokret “Dosta je bilo” izlazi na izbore sam sa programom “Godina prekretnice: poslednji voz za Srbiju”. Pokret je izabrao svoju koaliciju – sa građanima Srbije.

Domino koalicija

Pokret “Dosta je bilo” neće u koaliciju sa Demokratskom strankom, neće ni u koaliciju sa Dverima, neće ni u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije, pa ni sa Levicom Borka Stefanovića. Sve su to bili naslovi u medijima koji naprosto nisu tačni. Pokreti i stranke ni po zakonu ne mogu da prave koalicije.

Pokret “Dosta je bilo” nudi svim strankama koje su spremne da raskinu sa partokratijom, da na godinu dana odustanu od ličnih ambicija, da se operu od strahova svojih lidera da će nestati sa političke scene, da prestanu da se bore za cenzus i načine da obezbede preživljavanje stranačke vojske.

Pokret svim tim strankama nudi da počnu da se bore isključivo za interes Srbije, za pristojnu zemlju, u kojoj pristojno može da se radi i živi.

Ko vidi da nam kuća gori i da je treba spasavati, taj razume i program i ono što govorimo, pre svega da se zaustavi pljačka, partijsko zapošljavanje i uništavanje pravosuđa, medija i svih demokratskih institucija koje sprovodi Aleksandar Vučić i sveopšte degradiranje pristojnosti.

Onaj ko hoće da izgori u kući, taj buši kofu s vodom koju nose svaka od pojedinačnih stranaka sa levice, desnice ili centra. Nije poenta u boji kofe kojom se gasi požar, nego u požaru. Poenta je u planu od 20 tačaka kojim može da se ugasi požar.

Pokret predlaže da stranke ne izađu na izbore već da podrže grupu građana koja bi umesto njih izašla na izbore. Levica, desnica i centar bi kandidovali svoje kandidate na izbornu listu i njihov mandat bi bio da za godinu dana sprovedu samo plan u 20 tačaka. Nikakvo zaposedanje javnih preduzeća i funkcija ne bi bilo moguće. I levica i desnica i centar bi imali pravo veta na sve druge stvari. Vlada bi se znala unapred. Konkretni predlozi zakona bi se znali unapred. A nakon te godine dana bili bi fer i pošetni izbori na kojim bi se ponovo pojavile stranke i politički pokreti samostalno.

Pokret nikoga ne ucenjuje. Naprotiv, svi ucenjuju pokret “Dosta je bilo”. Oni bi sa nama, ali da ne bude tu neko drugi. Mi nećemo da nas ucenjuju. Ili svi sprovodimo program ili se “Dosta je bilo” sam bori protiv svih, za Srbiju. Ne zanimaju nas nikakve “cenzus” koalicije, ni “domino” koalicije, ni partijske apanaže. Zanima nas samo uvođenje reda i spasavanje zajedničke kuće.

Program koji nudimo građanima i strankama je pobednički program za Srbiju. On je istovremeno gubitnički za partokratiju. Stranke koje pozivamo treba da prođu kroz šok terapiju da bi to razumele. Verovatno bi to za mnoge značilo i njihov kraj, jer bi to bio kraj partijskog čerupanja novca svih građana. Ako prođu kroz to i prežive šok terapiju, to je način da se Vučić pobedi već na ovim izborima.

Ponuda je i dalje na stolu, a što se naslova tiče on glasi “Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović izlazi na izbore sam”.

Draginja Lukin,

član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Beograd

 

Povezani tekstovi:

Godina prekretnice: poslednji voz za Srbiju

Nova crvena linija politike: POTPUNA transparentnost

Radulović za TV KCN: Nećemo u »cenzus« koalicije. Hoćemo da menjamo Srbiju

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ako smo narod-ovce, onda neće biti cenzusa. Onda zaslužujemo da nestanemo. Lično mislim da će cenzusa svakako biti, mene je strah lopova, da će pokrasti glasove od DJB.

  • Da li mozete da navedete makar jedan primer u demokratskom svetu, da su se politicke stranke odrekle prava da izadju na izbore a umesto toga “delegirale” u grupu gradjana, koju bi podrzali – a da je eksperiment uspeo.
    Malo lici na propalo samoupravljanje koje smo mi /Jugoslavija/ izmislili, mnogi se divili, kinezi detaljno posmatrali, istrazili i odustali.
    Posto je tesko razumeti ideju o “grupi gradjana”, najbolje bi bilo da Pokret “Dosta je bilo” izadje samostalno na izbore.
    Nije jasno ni ovo sa bojom kofe /busne/, slicno je sa bojom macke koja lovi miseve…bla bla bla.

    U politici ne pobedjuju ni najpametniji, ni najskolovaniji, ni najbolji,ni oni koji imaju najbolje ideje, ni najposteniji, ni najstrucniji, vec oni kojima narod poveruje /i onda kada ocigledno lazu, i to godinama/.
    Pobediti na izborima, znaci dobiti mogucnost za realizaciju ideja,.
    Tako je u celom svetu, gde narod glasa.
    Sta se promenilo u opoziciji /i pokretima/ u poslednje dve godine, da bi oni koji tada nisu presli cenzus, sada ipak udju u skupstinu?
    Doduse, kazete da vama i nije stalo do cenzusa.
    Za savez, udruzenu opoziciju i pokrete, makar te “koalicije” i ne bilo po zakonu, kako kazete
    Kada je bal, neka je bal.
    Ocigledno, nije bilo – dosta.

    • Očigledno da članstvu treba objasniti kako se zamišlja izlazak na izbore. I meni tu nešto nije jasno, ali jednostavno verujem u DJB.
      Po ko zna koji put upozoravam da nije dovoljno biti pošten, Da bi se kao takav iskazao moraš biti i pametan. Jedno bez drugog ne ide.
      U konkretnom slučaju moramo biti bolje organizovani u borbi za pošteno. Pored ostalog i dobro obavešteni. Primer za to je i ovaj post Draginje Lukin.
      Još jednom upozoravam POŠTENI SU SKORO UVEK BILI NEORGANIZOVANI. Nemojte da se i Pokretu to desi.

    • Samoupravljanje nije propalo već onemogućeno a zatim uništeno kako bi se opljačkalo društveno bogatstvo (zemlja, fabrike, infrastruktura, fondovi, objekti društvenog standarda itd). Dakle, razvoj društvenog sistema je onemogućen pa je samoupravni sistem urušen i uništen. Sada upravo prisustvujemo završnici uništenja osnova egzistencije velike većine sunarodnika (otuđivanje poljoprivrednog zemljišta, privatno prisvajanje gradskog građevinskog zemljišta, rudnih bogatstava a legislativom pretvaranje radnika u jeftinu radnu snagu itd) i pokušavamo to zaustaviti zajedničkim snagama radi opstanka.

  • Nećete preći cenzus i maltene svi vaši glasovi će biti dodeljeni SnS-u, tako da praktično i teoretski, svo svoje znanje i ugled, ulažete u vladajuću, političku vlast, samo zbog sujete…
    Izbori su čista matematika i sada je prilika za pobedu…

  • Moj glas imate,ali da bi pridobili jos od belih listica i onih razocaranih stranke uopste, treba vam jos nekompromitovanih imena poput Miodraga Zeca,Nebojse Matica(MikroElektronika),Sinisa Kovacevica i sl. u vasem timu koji ce generisati glasove.

  • Poštovani, budući da mnogima očigledno nije ovo jasno, zamolio bih da se ponovo pročita ovaj odlomak, bolduje ključno i shvati ideja:

    ~~~~ “Pokret predlaže da stranke ne izađu na izbore već da PODRŽE GRUPU GRAĐANA koja bi umesto njih izašla na izbore.
    Levica, desnica i centar BI KANDIDOVALI SVOJE KANDIDATE na izbornu listu i njihov mandat bi bio da za godinu dana sprovedu samo plan u 20 tačaka. Nikakvo zaposedanje javnih preduzeća i funkcija ne bi bilo moguće.
    I levica i desnica i centar bi imali pravo veta na sve druge stvari. Vlada bi se znala unapred. Konkretni predlozi zakona bi se znali unapred.
    A nakon te godine dana BILI BI FER I POŠTENI IZBORI na kojim bi se ponovo pojavile stranke i politički pokreti SAMOSTALNO.” ~~~~

    Inovativno, hrabro, radikalna promena u odnosu na dosadašnja “rešenja”. Osim borbe nam ništa drugo i ne preostaje.

    • Nazalost, samo prvi deo je jasan. I jasno je da zahteva zrtvovanje na koje niko nece pristati. Drugim recima DJB na izbore izlazi sam, zar ne?

      Sto se tice same ideje, iako je verovatno samo dimna zavesa da se ljudi isteraju na cistac, opet me malo nervira banalnost

      “A nakon te godine dana BILI BI FER I POŠTENI IZBORI na kojim bi se ponovo pojavile stranke i politički pokreti SAMOSTALNO.”

      Izbori se ne desavaju sami od sebe. Ako bi se ideja ostvarila, a lista gradjana dobila podrsku koja je dovoljna da se udje u parlament, a nedovoljna da se izbore novi izbori (npr 10%), onda oni moraju svoje cetiri parlamentarne godine da odrobijaju jedni sa drugima i o tackama programa moci ce da pricaju samo izmedju sebe, a uz to imaju savrsen izgovor da ne rade nista…

      Opet kazem, moj glas ste imali i imate ga sigurno, prosto nemam gde…Jedino sto me je do sada zbunilo je ovaj divni, utopisticki Plan A, u kojem nema Plana B

  • Svaki Vaš objavljeni takst sve me više uverava u ispravnost Vaših ideja. Tako da u krugu mojih prijatelja polako analiziramo ideje i dolazimo do simpatičnih zaključaka. Izaćićemo glasati ove novine pa šta nam Bog da. Cenzus nas ne zanima, budućnost je u našaoj deci..
    Ovo je neko osvežanje na političkom tržištu ideja.
    Pozdrav iz Ivanjice

  • E, sada g-odo, treba ostati dosledan ovako hrabroj odluci, a to nije nimalo lako. Priznajem, sklopili ste najpošteniju i najsigurniju koaliciju u zemlji, DJB+ građani = Nada i budućnost. A sada, dragi moji, rad na terenu, razgovori sa svojim narodom,( koji je na žalost izgubio svaku nadu ), otvoren prijateljski pristup, kulturan, informisanje građana na razumljiv način, nuđenje realnih rešenja za male ljudske probleme. Biće mnogo teško doći do ciljanih 5%, a to je jedini način da se, rekla bih, obećanja i ispune. Treba biti drugačiji od svih, skretati pažnju na sve načine, objašnjavati svaki od nas na mikro planu i okruženju, koristiti svaku vrstu medijske promocije. Saša jeste osoba od integriteta, ali, treba ih još koji su prepoznatljivi.

  • Mislim da ovako bez koalicije ladno prolazimo cenzus , sto je dobra i zdrava osnova i platforma za sledece izbore 2017g.Velika vecina ‘belih listica’ priklonice se DjB a i razocarane Demokrate. Dakle prognoziram realno 6-8% a prizeljkujem cudo 20% kao Most u Hrvatskoj

  • Veliki pozdrav iz Kine, napustio sam svoju divnu zemlju pre 4 godine jer je situacija jako losa i tesko se zivi. Jednog dana zelim da se vratim kuci i zivim srecno sa svojom porodicom i prijateljima. Ovi izbori su presudni za Srbiju i ako Vucic opet dobije izbore bice to jako lose za Srbiju. Opozicija je katastrofa u Srbiji i ja iskreno jedinu nadu vidim u Vasem pokretu i Levici Srbije, Borka Stefanovica. Nadao sam se nekom zajednickom nastupu ova dva pokreta. Iskreno se nadam da ce obe partije preci cenzus i ostvariti odlican uspeh na izborima. Razmislite jos jednom o zajednickom nastupu sa Levicom Srbije, mislim da bi to bio pun pogodak.

  • Prilicno ste sve ovo zakomplikovali.Na izbornoj listi mora da se nalazi ime svake stranke ili pokreta koji podrzavaju konkretan plan i program.Kako ce inace gradjani znati o cemu se radi.Kako da znaju ko podrzava tu grupu gradjana,ako uzmemo u obzir da imamo mediski mrak.Recimo zakucate nekom na vrata, kazete da ste iz Dosta je Bilo i trazite da podrze neko drugo ime na listi.Onda vas oni pitaju, a gde ste vi u svemu tome.Vi onda kazete mi cemo se pojaviti tek za godinu dana.

  • Jos uvek ne razumem. Ako je ideja da se ogole sve stranke, to je u redu. Plan godina prekretnice je besmislen ako bi takva lista gradjana dobila npr 10%. Koju inicijativu bi oni uspeli da napravi, kako bi isprovocirali promene…

    Ako ste solo, imate moj glas (imali ste ga i prosli put), verovatno i ako niste, buducnost pripada pristojnim i umerenim ljudima, ali ne razumem do kraja plan “Godina prekretnice” sta ako se na tom programu tek predje cenzus

  • Na prošlim izborima sam glasao za vas, pa niste prešli cenzus. Samo se budala dva puta sapliće o isti kamen.

    • Dobro, i ja sam. Pa šta sad? Ne smatram sebe budalom koja se sapliće o isti kamen. Druga stvar da sam glasao za nekoga ko je dobio pa me izneverio, onda bih se stvarno osećao kao budala. A ovako, upravo zbog tog načina razmišljanja hoće li neko preći cenzus ili ne, i imamo ovo što imamo. Koliko sam čuo takvih: ‘DJB, ma super, ali jebi ga, oni nemaju šanse’. Pa naravno da nemaju, neće nikad ni imati ako tako razmišljamo.

    • Onda ostani budala. Ali to će biti bukvalna. Zar ne misliš da je na prošlim izborima bilo i suviše rano očekivati da narod sazna šta hoće, predlaže i nudi DJB. Treba da pokušamo ponovo jer AV je prilično žilav.

  • Po meni je ova tehnička vlada čista provokacija DJB. Zato što se unapred zna da je niko neće prihvatiti i zato što ona kao takva ne može da funkcioniše. Prvo gde su tu pare za stranke posle izbora, kako se dele. Verujem da Saša nema nameru da uzima a ni da drugima da da uzmu te pare. Drugo podela zadataka i odgovornosti je praktično nemoguća ili krajnje utopistična jer šta ako se zadaci ne izvršavaju…Zato mislim da je ova ponuda tu samo da bi se narodu stavilo do znanja da druge ne zanima interes Srbije već sitnošićardžijski partijski interes. Ja toliko, glasam za DJB

  • Bravo za odluku.Kad sam video da predlazete udruzivanje sa drugim strankama, uplasio sam se. Nakon sto sam procitao program, shvatio sam da ne postoji partija ili pokret koji ce prihvatiti vas predlog.Raduje me I podrzavam vasu odluku.

  • Podržavam odluku da izađete sami. To ste sve vreme i zagovarali, zato i mislim da je bolja odluka da ostane tako. Verujem da ćete preći cenzus ali verujem da bi se mnogi složili da vam je potrebna jača kampanja, prevashodno na terenu, kad je već teško probiti ovaj medijski mrak. Siguran sam da bi se mnogi predomislili i dali vam glas samo kad bi imali prilike da se upoznaju sa vašim programom. Ja se lično trudim da informišem ljude iz svoje okoline o vama i imaćete glasove mene i moje porodice. Puna podrška i samo tako nastavite.

  • Na ovim izborima ima ćemo priliku da ne padnemo opet na testu inteligencije. Prerano je za bilo kakve zaključke ali treba imati u vidu par stvari. Prvo, da je Saša školovan stručnjak koji je pravio uspehe na mnogim poljima u prošlosti, a ne diletat koji presipa iz šupljeg u prazno. Drugo, da je dok je bio ministar objavljivao transkacije i ta transparentnost je postojala, to ni Vučić ne može da mu ospori. Treće, da je napustio ministarsku fotelju – a to govori da je odbio da krade narod. Dakle imao je priliku ali nije to uradio.

    Razlog zašto traži “koaliciju” je vrlo jednostavan. U ovom trenutku on ne može sam da sruši Vučića, treba mu više ljudi. Zato ova ideja mora da se širi, da bi na sledećim izborima to mogao. Mnogi se plaše Vučića i sadašnje vlasti i zato su se sakrili ko miševi u rupama. Da se ne lažemo, mnogima treba i hrabrost da ovde napišu komentar a kamoli nešto drugo.

    Ljudi, ne budite kukavice, ovo zaista može biti poslednji voz.

  • Podržavam ideju Pokreta i imate moj glas, samo se bojim da nećemo preći cenzus. Narod je u medijskom mraku, dosta ih nije ni čulo za pokret, morate se boriti za više tv nastupa, više u novinama, više lica iz pokreta. Znam da nije lako probiti obu medijsku blokadu ali …

  • Svaka druga odluka bila bi pogrešna. Samostalno na izbore!
    Dobra i pametna kampanja će nam doneti rezultat daleko iznad cenzusa! Samo napred!

  • Prijatelj mi reče pre neki dan “Ako budem mislio da će preći cenzus glasaću za njh.” Mislio je na DJB. Mnogi tako misle. Ja sam na prošlim izborima glasao za DJB i na ovim ću jer sam obećao sebi da neću gladati za “manje zlo” već za one koje želim….ali ni ja ne verujem da DJB može preko 5%. Ponadao sam se da će te naći partnere, da će ljudi poverovati da ste sigurno preko 5% i da će te napraviti iznenadjenje….i dalje se nadam. Stiče se utisak da tražite partnere ali da svi podrže Sašu Radulovića i njegov program, program bi možda podržali ali neće da budu Saša već hoće da imaju svoja “imena”.
    I dalje se nadam da će te moći zajedno sa nekim, pritom ne mislim da ove “velike” već na ljude i stranke koje su vam predlagali na ovom sajtu razni dobronamerni simpatizeri, u protivnom postavlja se pitanje da li je problem u svima njima ili….!?

    Šta je problem sa Borkom Stefanovićem!? Neće da mu Saša bude lider!?

    BAŠ STE ME IZNERVIRALI SA OVIM SAOPŠTENJEM!

  • Meni je predlog “Godina prekretnice” sasvim ok, ukoliko dođe do pregovora i dogovora siguran sam da će Saša biti dosledan i oštar, a ukoliko ne dođe do dogovora biće to jako elegantan način da se dokaže da opozicija ne postoji, da su im priče prazne i da je pokret DJB jedina opcija. Jedino ostaje problem da se ovaj program prosečnim građanima predoči na razumljiv način (bez fokusa na stavke, to smo već imali prilike da čujemo, već na svrhu i ciljeve formiranja ovakve liste).

  • Koja god opoziciona stranka ne prihvati plan koji DJB predlaze ili ne izadje sa boljim, nema sanse da me uveri da se razlikuje od vladajuce.

  • Kako bilo koja politicka stranka /pokret/ moze da se dogovori sa narodom, ako ne moze da se dogovori sa makar jednom politickom strankom?
    Da su postenje i strucnost uslov za ulazak u vlast, mnogi ne bi nikada ni bili na vlasti..
    Pre svih SNS, Aleksandar Vucic, Tomislav Nikolic, SPS i Ivica Dacic…
    Ni u porodici svi clanovi se ne slazu bas u svemu, ali zato postoji dogovor i kompromis.
    Nadje se “presek”, ono u cemu su se slozili, a jasno se kaze sta je to u cemu se ne slazu.
    Cilj je da lazovska i nestrucna SNS vlast ode, a da se Srbija dovede u red, o cemu “Dosta je bilo” i govori u svom programu /tackama/
    Svi oni koji na proslim izborima nisu presli cenzus, tesko da ce ga preci i sada, ako se ne udruze.
    Ako birac razmislja o tome da li ce onaj za koga se odlucio preci cenzus, radije nece glasati, odustace, ili glasati za nekog drugog jer nece da njegov glas ode nekome za koga nikada ne bi glasao.

    • Ako vladajuće stranke uzmu 60%, ostaje za opoziciju oko 40%. Ispada po toj cenzus logici da će recimo od 10 opozicionara 6-7 biti ispod cenzusa, a uzeće 20% tj. pola glasova opozicije ide vladajućim strankama. Mislim da je program DJB jedini prihvatljiv za građane, samo da imaju prilike da ga čuju. Ili bar da vide program po bilbordima, približiće se i toj 20% cifri. Sve ostale opozicione programe smo “već videli na delu” i uopšte se ne razlikuju od sadašnje vlasti. Tako da dati glas nekom drugom (da bi bili preko cenzusa), osim DJB za mene i moju porodicu jednako je kao da ga dajem SNS-SPS. Suštinskih sličnosti sadašnje opozicije i vlasti ima mnogo više nego razlika. Posle 15-20 godina raznih reformatora imamo priliku da brod koji se nasukao bar zakrpimo po šavovima i čekamo plimu glasova da ga pokrene gde mu je mesto. Ka uređenom sistemu vrednosti.

  • Bas sam se raspalio u komentarima, inace u zivotu do sada, ostavio sam tri-cetiri komentara. To je dobar znak.

    Sto se tice cenzus dileme, ona ne postoji, za mene bar. Opoziciono delovanje dosadasnjih parlamentarnih stranaka je bilo toliko jadno, teme promasene, ljudi uplaseni…ili glasas za DJB, ili za parlament ovakav kakav je danas. Da li se prelazi cenzus ili ne, nije ni bitno, bitno je samo da se aktivnost nastavi jer borba ce u svakom slucaju trajati godinama

  • Svi imaju neki “plan” i očekuju da im se drugi pridruže i podrže njih i njihov plan…..jer su ONI pametniji, pošteniji, bolji i imaju bolji plan :)…..i tako puno ljudi ne izađe na izbore jer od gomile planova ne veruju da se možeo ostvarini nijedan…i tako 700000 “rasurih glasova” odu SNS-u i SPS-u mimo njihove volje. I tako mi gledamo Reality Srbiju i snebivamo.
    Mene neće učiniti srećnim činjenica da sam u 2% “pametnih”.

  • Podržavam pokret ali mi nije jasno zašto ne možete ni sa kim !? Zašto ne možete da “privučete” nijedno “zvučnije ime”!? Niko od javnosti malo prepoznatljivijih intelektualaca vas ne podržava. Ja bih voleo da pored Saše Radulovića vidim i recimo….Čedomira Antića, Danicu Popović, Miša Đurkovića, Branka Pavlovića, Branka Dragaša, Borislava Stefanovića i sl. Niko od ovih ljudi se ne plaši, javno kritikuju vlast.

  • Ja cu poslednji put izneti svoje misljenje na ovu temu.Pokret Dosta je Bilo jeste jedini spas za Srbiju, ali on samostalno ne moze preci cenzus.Da bi imali 5 odsto morate u svakom mestu u Sbiji da imate bilo kakav odbor makar jednog simpatizera.Ali znaci u svakom selu i svakom mestu i svakom delu grada.Pokret ima odbore u svega 20 opstina.Koliko onda tu treba osvojiti glasova da bi nadoknadili 70 posto nepokrivene teritorije Srbije.Mislim da treba da prihvatite poziv Levice Srbije,koja ocigledno prihvata ovih, 20 tacaka i da sa njima zajedno predjete cenzus.Nije idealna varijanta ali jedina realna.

    • Poštovani Stevane, naš pokret ima odbore u preko 50 okruga i opština, i svakog dana se oformi neki nov. Što se tiče koalicija, mi smo predložili da se napravi tehnička koalicija na godinu dana, koja će biti okupljena oko tih dvadeset tačaka.

  • Da u pravu ste Beograd, Nis, Novi Sad imaju vise jedinica.Nije navedeno na sajtu.U Srbiji ima 150 opstina.Ako mislite da mozete onda idite sami,ja cu vas svakako podrzati.

  • G. Radulovicu , nije mi sasvim jasan pojam ,,partokratija ”. U bukvalnom smislu to bi bila vladavina partija sto je ruku na srce i karakteristika visepartijskog demokratskog politickog sistema . Medjutim , kakva ce biti vladavina partija ili stranaka kad dodju na vlast ne zavisi od tih partija (njihovih programa ili levicarske ili desnicarske orjentacije ) vec zavisi od klase na vlasti . Politika jedne zemlje je uvek u sluzbi vladajuce klase i zanemarljiva skretanja u levo ili u desno su prihvatljiva ukoliko ne ugrozavaju interese vladajuce klase ili elite .
    Radnicka klasa vec odavno nije vladajuca u Srbiji (ukoliko je to ikada i bila ) . Nisu ni kapitalisti a dokaz za to je cinjenica najbogatiji ljudi u Srbiji nemaju i politicki uticaj koji bi bi srazmeran njihovoj ekonomskoj snazi . Naprotiv oni su pod konstantnim pritiskom pa i u nemilosti vladakuce elite koju mozemo nazvati ,,parazitska klasa ” .

    Stvaranje ove klase prvi je primetio Milovan Djilas i opisao je u svojoj knjizi ,, Nova klasa ” dok je o njenoj evoluciji pisao novinar Milomir Maric u knjizi ,,Deca komunizma ”. Emir Kusturica je o njoj snimio film ,,Podzemlje ” . Svi koji su pokusali da joj se suprostave prosli su neslavno ,pocev od Milovana Djilasa pa do g Radulovica . Uz pomoc ove klase su se uzdigli svi nasi tajkuni ali im ona ne dozvoljava da prerastu u kapitalisticku elitu i postanu politicka snaga za sebe . Ona ih drzi pod kontrolom tako sto u svakom trenutku moze da ih pohapsi zbog zlocina u kojima su zajedno ucestvovali . Pomocu tih istih tajkuna pod kontrolom se drze politicke partije pre dolaska na vlast .Nakon dolaska na vlast kontrola se vrsi pomocu kleptokratskog drzavnog aparata . Kleptokratski aparat je neunistiv, nepromenljiv . On je konstantan dok se partije na vlasti menjaju i nemaju nekog znacajnijeg uticaja .

    G. Radulovicu ja cu i na narednim izborima glasati za pokret Dosta je bilo ali se bojim da necemo dobro proci . Nadam se da shvatate s cim treba da se izborite da bi ste dosli na vlast ali osvajanje vlasti je najlaksi deo posla . Kad jednom osvojite vlast tesko ce te uspeti da sprovedete svoje reforme jer ce te za protivnika imati kleptokratski sistem .Dolaskom na vlast vi dolazite na celo tog sistema ali vi ce te biti usamljenik na vrhu . Veoma brzo ce te shvatiti da vas brod ne slusa iako mislite da cvrsto drzite kormilo u svojim rukama . Brod je odavno pod kontrolom gusara a kapetani su u zabludi da se oni nesto pitaju .

    Nadam se da ce Vam moj komentar pomoci da nadjete adekvatna resenja za probleme koji vas ocekuju .