Vojvodina Državna uprava Ekonomija Komentar

Kako uzurpirati poljoprivredno zemljište – SNS vodič za kršenje zakona bez posledica

Dok premijer na „srećnim“ televizijama uveseljava narod u turbo-folk maniru u kom je politički stasao, dotle lokalni moćnici Srpske napredne stranke pod izgovorom reformi marljivo sprovode sveopštu otimačinu. Tako se na putu „reformi“ našao problem uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, pa je kao turbo rešenje početkom godine donošen zloglasni Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji, između ostalog, predviđa davanje do 30% tog zemljišta velikim ivestitorima direktnom pogodbom sa državom, a protiv kog su stali paori širom Vojvodine.

rukovanje

Da riba smrdi od glave, odnosno da je središte koruptivnih radnji i uzrupacija svake vrste u vrhu, bilo republičke, pokrajinske ili lokalne vlasti, pokazuje i video snimak, čiji je glavni akter izvesni Slobodan Stanić, moćnik Srpske napredne stranke u Somboru. Naime, na snimku napravljanom mobilnim telefonom Stanić u kafiću, u prepoznatljivom stilu burazerske ekonomije, daje „konsultanske“ usluge uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta.

Dakle, kako se po SNS konsultantu Staniću uzurpacija vrši:

1. Pokažeš papir sa prošle licitacije i kažeš ja sam se dogovorio sa Stanićem pošto nisam mogao sa odeljenjem za poljoprivredu.
2. Obaveštavanje poljočuvara od strane SNS konsultanta Stanića kako da postupaju u konkretnoj stvari.
3. Stavljanje svima do znanja da SNS konsultant dela protivzakonito. Gotovo.

Na pitanje novinara, sa kojim se sastao u kabinetu predsednika Skupštine Grada Sombora, iako ne obavlja niti jednu zvaničnu gradsku funkciju, da objasni ovakvo postupanje, SNS konsultant Stanić odgovara da je to bio čisto neformalni razgovor pošto su paori šikanirani od strane Gradskog većnika za poljoprivredu. Kakva divna najava primene zloglasnog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pošto je i njihov vođa Aleksandar Vučić nebrojeno puta do sada pokazao da ne poštuje institucije stavljajući sebe i svoje mišljenje iznad (od odbrane plagiranih doktorata do čistog kao suza tendera za radove na Železničkoj stanici Prokop iako Upravni sud misli upravo suprotno) i lokalni SNS moćnici, vođeni ovakvim primerom, ne žele da budu manji kalifi od kalifa. Da li je posredi tiha promena Ustava gde se na državnom nivou uspostavlja jedna jednina institucija zvana Aleksandar Vučić, dok će na nivou lokalne samouprave to biti razni Stanići, koji će u drugom stepenu odlučivati o svemu što u prvom pokušaju ne uspete kod odumirućih, za SNS očigledno prevaziđenih, organa vlasti? Da li se umesto pravne uspostavlja neformalna država, hibrid parazitskog sistema i burazerske ekonomije, u kojoj vladaju pravila dogovorena u kafiću i u kojoj su partije do te mere uzurpirale državu da njenu infrastrukturu koriste kao stranačku i privatnu? Da li verujete u to? – pitao je jedan od aktera ove priče Saša Todorović, aktuelni gradonačelnik Sombora izabran iz redova SNS-a i poklonio nam osmeh. Da li ste i vi kao nasmejani gradonačelink načuli nešto o ovome, ili ste svakim danom živi svedoci ovakvih i sličnih događaja? Ja ne verujem odavno. Ni Srbija više ne veruje. Pokret Dosta je bilo se zalaže za uvođenje reda u Srbiji. Ko ako ne mi? Kad ako ne sad?

Prilog:
http://rs.n1info.com/a131710/Vesti/Snimak-paora-i-poverenika-SNS-u-Somboru.html

Vuk Backović, član novosadskog tima Pokreta “Dosta je bilo“

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • 100 prekobrojnih… kao i ovaj clanak i mnogi drugi vam se ne vide na racunaru, jedino preko mobilnog, jel to greska ili tako zelite?

  • Vojna ustanova u karadjordjevu imala je 3000 hektara koja su data arapima. U kovinu i pločici imaju blizu 900 hektara koje i dalje obradjuje vojna ustanova dedinje. U vojnoj ustanovi je zaposlen Slavoljub Djordjević inače moj kum, kao jedan od poljoprivrednih tehničara koji vodi ratarsku proizvodnju. U nedavnom razgovoru pitao sam sta se desava sa zemljom u karadjordjevu i on mi je rekao šokantan podatak koji bi vi mogli da proverite:
    Da je arapska firma iznajmila kostićev mk daobradjuje zemlju uz kontrolu ministarstva poljoprivrede koji ce na kraju ciklusa proizvodnje za drzavu uzeti 20%prinosa!
    Da li je stvarno iznajmljena zemlja za 20% kada je kod nas uvek praksa na polai da li je moguce da arapi cak nisu kupili ni opremu sa kojom ce da obradjuju zemlju?
    Pozdrav i velika podrska pokretu!