Војводина

Кикинда: Покрећу се изборне страже

Покрет Доста је било је и даље решен да неће ступати у цензус коалиције. Сматрамо да имамо најбољи програм и одличан имиџ у јавности и да препуне сале људи, на свим у последње време одржаним трибинама, гарантују наш успех. То што у политичку трку уводимо потпуно нове људе, без ранијег политичког ангажовања, је наша велика предност у ситуацији када су грађани сити свих већ познатих лица. Наравно, успех на изборима ће бити већи ако процес избора буде спроведен поштено.

Kikinda Trg šetači 2

Покрет изражава велику забринутост за регуларност предстојећих избора због искуства које су чланови имали када су се кандидовали на малим изборима у месним заједницама одржаним у последњих пар месеци. У свим селима је примећено организовано деловање активиста на “довођењу” грађана на изборна места и примењују се разне методе мотивисања грађана да гласају по диктату. Тренутно, ради сопствене евиденције, прикупљамо сведочења грађана поводом посета које су доживели у својим кућама. Покрећемо веб сајт који ће имати сврху да обједини све материјале који доказују да се на грађане врши притисак. Подсећамо да се поводом сличних “посета” активиста грађанима по домаћинствима огласио и покрајински Заштитник грађана, па читаоцима омогућавамо да саопштење Омбудсмана под називом “На изборе из уверења, а не због страха” прочитају у целости на овом линку:
http://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/vesti/saopstenja/1725-саопштење-на-изборе-из-уверења,-а-не-због-страха.html

Политички функционери су давно опоменути на злоупотребе службеног положаја у сврху промоције странке и од стране Агенције за борбу против корупције. Саоштење Агенције за борбу против корупције под насловом “Забрана коришћења јавних ресурса и јавних функција у сврху изборне кампање” се може прочитати на овом линку:
http://kikinda.civilon.com/zabrana-koriscenja-javnih-resursa-javnih-funkcija-u-svrhu-izborne-kampanje/

Након жалби великог броја грађана и званичних опомена две значајне институције, на терену није примећено одустајање од критиковане старе праксе.

Како бисмо се изборили са свим изазовима, који нас чекају током, и уочи изборног дана, ујединили смо снаге на формирању изборних “стража” са неколико одбора других странака у Кикинди. Планирамо да кренемо у активан прогон праксе вршења притиска на гласаче из наших дворишта, кућа и улица. Изборне страже ће надгледати дешавања око изборних места и на улицама. Све што примете ће пријављивати надлежним органима. Покренућемо сајт на којем ћемо објављивати доказе о свим нерегуларним појавама на терену и активирати телефонску СОС линију за бираче, на коју ће грађани моћи да пријављују свако прилажење активиста странака њиховим становима и кућама учињено без њиховог претходног пристанка, као и било шта, што примете као кршење поштеног процеса избора.

Особама на терену ангажованим на пословима ненајављеног и од стране домаћина неодобреног обилажења грађана, пре и током самих избора, обраћамо се предлогом да, пре него што пристану да раде у екипама које доводе велики број гласача њиховој странци, питају своје лидере да ли су активности на које их наводе у опште законите.

Грађане Кикинде позивамо да нам се јаве и волонтирају у изборним стражама. Мало труда који се на такав начин уложе, свима ће донети мир и могућност да гласамо достојанстевено.

Одбор покрета “Доста је било”
у Кикинди

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар