Vojvodina

Kikinda: Pokreću se izborne straže

Pokret Dosta je bilo je i dalje rešen da neće stupati u cenzus koalicije. Smatramo da imamo najbolji program i odličan imidž u javnosti i da prepune sale ljudi, na svim u poslednje vreme održanim tribinama, garantuju naš uspeh. To što u političku trku uvodimo potpuno nove ljude, bez ranijeg političkog angažovanja, je naša velika prednost u situaciji kada su građani siti svih već poznatih lica. Naravno, uspeh na izborima će biti veći ako proces izbora bude sproveden pošteno.

Kikinda Trg šetači 2

Pokret izražava veliku zabrinutost za regularnost predstojećih izbora zbog iskustva koje su članovi imali kada su se kandidovali na malim izborima u mesnim zajednicama održanim u poslednjih par meseci. U svim selima je primećeno organizovano delovanje aktivista na “dovođenju” građana na izborna mesta i primenjuju se razne metode motivisanja građana da glasaju po diktatu. Trenutno, radi sopstvene evidencije, prikupljamo svedočenja građana povodom poseta koje su doživeli u svojim kućama. Pokrećemo veb sajt koji će imati svrhu da objedini sve materijale koji dokazuju da se na građane vrši pritisak. Podsećamo da se povodom sličnih “poseta” aktivista građanima po domaćinstvima oglasio i pokrajinski Zaštitnik građana, pa čitaocima omogućavamo da saopštenje Ombudsmana pod nazivom “Na izbore iz uverenja, a ne zbog straha” pročitaju u celosti na ovom linku:
http://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/vesti/saopstenja/1725-saopštenje-na-izbore-iz-uverenja,-a-ne-zbog-straha.html

Politički funkcioneri su davno opomenuti na zloupotrebe službenog položaja u svrhu promocije stranke i od strane Agencije za borbu protiv korupcije. Saoštenje Agencije za borbu protiv korupcije pod naslovom “Zabrana korišćenja javnih resursa i javnih funkcija u svrhu izborne kampanje” se može pročitati na ovom linku:
http://kikinda.civilon.com/zabrana-koriscenja-javnih-resursa-javnih-funkcija-u-svrhu-izborne-kampanje/

Nakon žalbi velikog broja građana i zvaničnih opomena dve značajne institucije, na terenu nije primećeno odustajanje od kritikovane stare prakse.

Kako bismo se izborili sa svim izazovima, koji nas čekaju tokom, i uoči izbornog dana, ujedinili smo snage na formiranju izbornih “straža” sa nekoliko odbora drugih stranaka u Kikindi. Planiramo da krenemo u aktivan progon prakse vršenja pritiska na glasače iz naših dvorišta, kuća i ulica. Izborne straže će nadgledati dešavanja oko izbornih mesta i na ulicama. Sve što primete će prijavljivati nadležnim organima. Pokrenućemo sajt na kojem ćemo objavljivati dokaze o svim neregularnim pojavama na terenu i aktivirati telefonsku SOS liniju za birače, na koju će građani moći da prijavljuju svako prilaženje aktivista stranaka njihovim stanovima i kućama učinjeno bez njihovog prethodnog pristanka, kao i bilo šta, što primete kao kršenje poštenog procesa izbora.

Osobama na terenu angažovanim na poslovima nenajavljenog i od strane domaćina neodobrenog obilaženja građana, pre i tokom samih izbora, obraćamo se predlogom da, pre nego što pristanu da rade u ekipama koje dovode veliki broj glasača njihovoj stranci, pitaju svoje lidere da li su aktivnosti na koje ih navode u opšte zakonite.

Građane Kikinde pozivamo da nam se jave i volontiraju u izbornim stražama. Malo truda koji se na takav način ulože, svima će doneti mir i mogućnost da glasamo dostojansteveno.

Odbor pokreta “Dosta je bilo”
u Kikindi

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar