Mediji Saopštenje

Vučić prisluškuje i proganja novinare

Zahtevamo da se prekine medijska hajka i proganjanje nezavisnih novinara koje sprovodi Vučićev režim. Pružamo punu podršku istraživačkim novinarima mreže KRIK koji su nezakonito i protivustavno predmet tajnog nadzora, praćenja i prisluškivanja Vučićeve tajne policije.

Zahtevamo da direktori BIA i VBA budu hitno smenjeni zbog zloupotrebe službenog položaja i objavljivanja gnusnih pamfleta protiv nezavisnih novinara i uglednih javnih ličnosti.

spijuniranje

Vučićevi blatoidi su prethodnih dana, objavljivanjem tajno napravljenog snimka uglednog istraživačkog novinara KRIK-a Stevana Dojčinovića i otkrivši da znaju na kojoj istraživačkoj priči sada radi, jasno pokazali da tajna policija prati novinare i da podatke o tome plasira u Vučićeve medije. Cilj je da se zaustavi svako novinarsko istraživanje u Srbiji, da se novinari uplaše i diskredituju.

Zahvaljujući istraživanjima KRIK-a, za koje je dobio svetska priznanja za istraživačko novinarstvo, mi danas znamo ko je Darko Šarić, znamo kakve su veze organizovanog kriminala i Zemunskog klana sa Vladom Srbije. Saznali smo o 24 stana na bugarskom primorju koje je kupovao i preprodavao preko of šor firmi Siniša Mali, bivši savetnik premijera Vučića, a sada gradonačelnik Beograda. Kako je za džabe prisvojio 10 hektara Vojvođanske zemlje. Zahvaljujući KRIK-u mi imamo čvrste dokaze o korupciji i saznanja da je Aleksandar Vučić centar korupcije koja jede Srbiju. Saznaćemo i o 1000 kvadrata Aleksandra Vučića.

Zloupotreba tajnih službi, nezakonito praćenje novinara, političkih protivnika, sindikata, javnih uglednih ličnosti poprimila je endemske razmere u Srbiji. Sprečavanje ombudsmana da kontroliše rad VBA, ometanje njegovog rada i nepostupanje po njegovim zahtevima i preporukama su put u rušenje svih demokratskih institucija. To mora da se prekine.

Pokret Dosta je bilo će odmah po ulasku u Skupštinu pokrenuti zahtev za formiranje Anketnog odbora o tajnom nadzoru novinara i zloupotrebi službi bezbednosti u te svrhe.

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Endemska je pojava a razmere su epidemijske! I zaista od 45 a posebno od Miloševića zloupotreba tajnih službi, nezakonito praćenje i prisluškivanje je svrstalo ovu “bolest” u endemsku kategoriju. Ipak za Vučićevog režima ova bolest je poprimila epidemijske razmere a preti da pređe u malignu formu sa letalnim ishodima kao u Miloševićevo vreme.

  • Ipak Vučić ne proganja sve novinare. Razmotrite tekst iz današnje Politike:
    “Ako poreznici u većini slučajeva još nisu počeli da šalju nova poreska zaduženja za porez na imovinu za ovu godinu, već je izvesno da većeg poreza neće biti. Zlobnici bi rekli da je to zbog izbora, međutim činjenica je da su prošle godine lokalne poreske administracije u većini slučajeva razrezale poreski maksimum.
    Osim toga, rešenja o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra, koja su merodavna za poresko razrezivanje, doneta su još u novembru prošle godine kada nije bilo izvesno da će biti izbora. Isti zlobnici bi rekli da će, tamo i gde bude povećanja, stići posle izbora.
    U Beogradu, sudeći prema rešenju kojim je utvrđena prosečna cena kvadrata iz novembra prošle godine, povećanja nema i moguća su samo mala pomeranja naviše i naniže.
    Stanovi u ekstrazoni stanovanja poput Dedinja i užeg centra ove godine imaju osnovicu od 209.750 dinara po kvadratu, a lane je to iznosilo 210.000 dinara. U slučaju kuća na Dedinju poreska osnovica je nešto niža, jer su poreznici kvadrat procenili na 222.180 dinara, a prošle godine kvadrat je bio skuplji – 228.000 dinara.”

    Ja zaista nisam zlobnik. Ali iz ovog teksta bi trebalo da se zaključi da moramo biti srećni jer nam porezi na imovinu koji su inače uvećani za 80% pre 2 godine, a prošle godine ponovo uvećani za manji procenat sada nisu ponovo uvećani!
    E vala hvala njegovoj ekselenciji premijeru Srbistana što je odlučio da mi ne guli kožu sa leđa više (a ni manje) nego do sada. 🙂
    Poređenja radi porezi na stan u Moskvi su 10 x manji nego porezi na stan u Beogradu. Plate su u Rusiji malko ipak veće nego ovde.
    Ma zaista sramota me koliko mu dobro ide ovo šibicarenje Srbijom!

  • Prosto bode oči koliko je velika sličnost – moglo bi se reći, identičnost – Između onoga što se danas događa Dojčinoviću i onoga što se nekada dešavalo Slavku Ćuruviji. Diskreditacija, blaćenje, proglašavanje narodnog neprijatelja, potajna fotografisanja, snimanja razgovora… Rukopis je više nego prepoznatljiv – tipičan preteći mafijaško-udbaški rukopis posle kog sledi neutralisanje protivnika. Ćuruvija je bio ubijen, a kako će biti neutralisan Dojčinović ostaje nam da nagađamo: razboleće se od neke opake zarazne bolesti, udariće ga kamion pun peska, nepoznati razbojnici će ga učiniti doživotnim invalidom dok mu budu otimali novčanik? Primitivci se ne bore argumentima, ne samo zato što ih nemaju nego i zato što im je bilo kakva diskusija nepoznata i nepotrebna, primitivci se bore podmuklo i kukavički, prostački i silom. I zbog toga bi Dojčinović morao dobro da se pripazi.

  • Pa to sve ne smeta nemačkoj i zemljama EU….nigde kritike, sve pohvale jedna za drugom sustižu…ali ako im ne smeta turski sultan, još manje će ovaj naš…

  • Narodu je dosta priča. Ono šta želimo od pokreta jesu dokazi. Jedostavno, potrebno je poći putem Wikileaksa, jer je to jedini vid transparentnosti.
    Koje je vaše mišljenje?